Puiki žinia pensininkams – kompensuojami vaistai nekainuos

Nuo kitų metų liepos visi 75 metų ir vyresni asmenys, taip pat labai mažas pajamas gaunantys pensininkai ir neįgalieji kompensuojamus vaistus gaus nemokamai.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Sveikatos draudimo įstatymo pataisas: už balsavo 97 Seimo nariai, o susilaikė vienintelė Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Ji tikino, kad Estijoje vaistų priemokų kompensavimo tvarka nepasiteisino, nes daug žmonių negalėjo pasinaudoti kompensacijomis dėl pernelyg sudėtingo administravimo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad jokių pažymų apie pajamas gyventojams rinkti nereikės, o administruoti šią priemonę nebus sunku.

„Vaistininkas matys, kad nereikia imti priemokos“, – sakė jis.

Nemokamai kompensuojamus vaistus gaus pensininkai ir neįgalieji gaus, jeigu visos jų pajamos bus mažesnės nei 95 proc. praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydžio (dabar jis yra 176–251 euras, priklausomai nuo šeimos narių skaičiaus).

75 metų sulaukę ir vyresni asmenys nemokai šiuos vaistus gaus nepriklausomai nuo jų pajamų. 

Valstybė šiems gyventojams padengs ne tik 100 proc. bazinės kainos, bet ir priemoką.

Valstybei kainuos apie 4 mln. eurų 

Kompensuojamų vaistų priemokų vyresniems kaip 75 metų senjorams, mažas pajamas gaunantiems pensininkams ir neįgaliesiems panaikinimas kitąmet valstybei kainuos apie 4 mln. eurų, teigia sveikatos ministras A. eryga.

„Reiktų nepilnai 4 mln. eurų (...) Mums kartais atrodo nedideli pinigai tos priemokos, kurias žmonės moka vaistinėse, (...) bet vyresnio amžiaus arba mažas pajamas gaunantis ir daug ligų turintis žmogus, jam gali susidaryti keliasdešimt eurų per mėnesį ir tapti nepakeliama našta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Veryga.  

Jis pabrėžė, kad jokių pažymų gyventojams rinkti nereikės, o administruoti šią priemonę nebus sunku.

„Sodra“ žino, kokias pajamas gauna žmonės“, – tvirtino ministras. 

Turime lenkų pavyzdį, kur visuomenė labai džiaugėsi šiu sprendimu. Manau, kad mūsų visuomenė, tokio amžiaus žmonės taip pat sulauks tos socialinės pagalbos tokiu būdu.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis galimybę pensininkams ir neįgaliesiems nemokamai įsigyti kompensuojamus vaistus vadina savotiška socialine pagalba.

„Turime lenkų pavyzdį, kur visuomenė labai džiaugėsi šiu sprendimu. Manau, kad mūsų visuomenė, tokio amžiaus žmonės taip pat sulauks tos socialinės pagalbos tokiu būdu“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak A. Verygos, tarptautinės organizacijos Lietuvai jau seniai siūlo įteisinti galimybę daliai žmonių nemokamai gauti kompensuojamus vaistus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Ar jaunesnio amziaus pensininkas turtingesnis?

Anonimas

Anonimas portretas
Diskriminacija pagal amžių tęsiasi;nesugebėjo per karantiną vyresnius žmones nuvaryti anapilin-įjungę psichologinį stresą,palikę be medicinos,irt.t.,tai dabar stengiasi pratęsti niekinimą suvargusių,nuskurdusių žmonių.Kada JUS nubaus dievas,padlos nematyti.

o'Žys \\\\\.../////

o'Žys  \\\\\...///// portretas
Paskaičiau komentarus,koncervai durniams vistiek geresni,nes atėmė.Valstiečiai prasti,dadeda,ir prikiša,kad tai reklama.Durnių laivas.Tai kodėl tie pašvinkę koncervai taip nesireklamavo.Lanzb'kocerv'lyberąstai,politiniai lavonai,Lietuvos duobkasiai.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių