Seimas uždegė žalią šviesą neįgaliųjų integracijos reformai

Seimo opozicijai blokavus neįgaliųjų socialinės integracijos sistemos pertvarkos įteisinimą, valdantiesiems antradienį tik iš trečio karto pavyko pritarti reformai, kuria keičiama neįgalumo nustatymo tvarka.

Balsavime užsiregistravus 72 Seimo nariams ir iš jų 69 balsavus už Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisas, o vienam susilaikius, Seimas jas priėmė. Norint įstatymą priimti reikia, kad balsavime dalyvautų bent 71 parlamentaras.  

Seimas anksčiau antradienį dėl reformos balsavo du kartus, bet nesėkmingai – priimti pataisas pritrūko balsų, nes jų priėmime atsisakė dalyvauti visa opozicija. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, kad 2024 metams, kai reforma startuos, naujoms priemonėms įgyvendinti numatyta apie 10 mln. eurų. 

Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkės Monikos Ošmianskienės teigimu, reforma atneš naują požiūrį į negaliuosius, o konservatorius Mindaugas Lingė pabrėžė, kad jiems bus lengviau rasti ir gauti pagalbą.

„Mažės durų, kurias reikės atverti žmonėms su negalia, kol ieškos paslaugų ir pagalbos“, – posėdyje teigė M. Lingė. 

Mažės durų, kurias reikės atverti žmonėms su negalia, kol ieškos paslaugų ir pagalbos.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sasys apgailestavo, kad „daug gerų norų atsimušė į finansų stygių“, o lūkesčiai, kurie suteikiami neįgaliesiems, dideli.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis įspėjo, kad reforma bus butaforinė, jeigu nebus skiriama pakankamai lėšų.

Tikimasi, kad reforma padidins paslaugų neįgaliesiems prieinamumą ir apimtį, daugiau jų žmonės sulauks ankstyvosiose neįgalumo nustatymo stadijose, ko dabar pasigendama. Be to, žmonėms neįgalumą siūloma nustatyti remiantis ne tik medicininiais kriterijais, bet ir atsižvelgiant į socialinius aspektus. 

Be to, siekiama numatyti stipresnį nevyriausybinių organizacijų vaidmenį, kurio per reformos svarstymus Seime pasigedo opozicija.

Numatomas naujas neįgalumo lygio bei individualios pagalbos išlaidų kompensavimas ir terminai, įteisinami koordinatoriai, atstosiantys vadinamuosius atvejo vadybininkus. 

Žadama pertvarkyti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą bei Neįgaliųjų reikalų departamentą su pavaldžiomis įstaigomis – vietoj jų ketinama įsteigti Asmens su negalia teisių apsaugos agentūrą. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, dabar Lietuvoje yra 220 tūkst. negalią turinčių žmonių, o kasmet ji nustatoma virš 20 tūkst. gyventojų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padėkit

Padėkit portretas
patekti pas specialistus,kasdien sveikata blogėja,prarandama galimybė net į tualetą nueiti,bet kaip užsiregistruoti ,o po to nusigauti iki gydytojų.Visur reikia specialistų leidimo net priemonėms,o kaip atlikti tas kryžiaus keliones.

Klaipėdietis

Klaipėdietis  portretas
Gal šį įstatymą galėtų vetuoti LR prezidentas, ar neįgalūs asmenys palikti patys sau? Suprantama, dauguma neįgalių asmenų neišeis streikuoti ar kaip kitaip ginti savo teisių ir teisėtų interesų.10 mln. eurų reformos pertvarkai valdantieji randa, tačiau ženkliau padidinti išmokas neįgaliesiems (kurias jie galėtų naudoti tikslingai savo nuožiūra) - ne. Medicininiai dokumentai valdantiesiems matomai ne rodiklis - specialistams bus galima fantazuoti skiriant neįgalumo lygį?!

Neigalumus

Neigalumus portretas
nuo siol nustatys santechnikai... Ir tai tik signatoriams ir kitiems "reikalingiems" svolociams...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių