Seime bus rengiama plati diskusija dėl Kinijos, uigūrų padėties

Seime balandį bus rengiama plati diskusija dėl Kinijos bei musulmoniškos uigūrų mažumos padėties šioje šalyje, tikimasi priimti ir rezoliuciją, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Esame suplanavę, jau pritarę balandžio 22 dieną organizuoti diskusiją būtent šiais klausimais, diskusija vyks Seimo salėje. Kalbėsime apie Kiniją, ir apie uigūrų situaciją, joje dalyvaus kalbėtojai iš kitų šalių. Tai pakankamai aukšto lygio ekspertų diskusija ir aš džiaugiuosi, kad tokia vyks mūsų parlamente“, – LRT radijui sakė Seimo vadovė.

Pasak jos, po diskusijos „tikėtina, bus rengiama rezoliucija ar tam tikras dokumentas“.

Kalbėsime apie Kiniją, ir apie uigūrų situaciją, joje dalyvaus kalbėtojai iš kitų šalių. Tai pakankamai aukšto lygio ekspertų diskusija ir aš džiaugiuosi, kad tokia vyks mūsų parlamente.

„Bet aš nenorėčiau užbėgti už akių to dokumento rengimui. Klausimas, ar mes pasisakysime apie žmogaus teisių pažeidimus, matyt, atsakymas į tai yra aiškus – taip, mes apie tai kalbėsime“, – sakė ji.

Seimo vadovė tvirtino prieš kelias dienas su Belgijos, Olandijos parlamentų vadovais pasirašiusi atvirą laišką, išreiškiantį pasipiktinimą tuo, kad šalių politikai buvo įtraukti į Kinijos juodąjį sąrašą dėl savo pasisakymų apie Kinijoje vykdomus žmogaus teisių pažeidimus ir „galima sakyti, nusikaltimus žmoniškumui, kurie vyksta šios musulmoniškos mažumos atžvilgiu Kinijoje“.

Sankcijos be kitų ES piliečių įverstos ir parlamentarei Dovilei Šakalienei.

„Manau, kad tai yra nepriimtina ir, manau, kad svarbu, kad Lietuva šiuo atveju tiek ir savo parlamentarų teisę kalbėti laisvai, reikšti savo nuomonę, gintų, bet ir kituose, platesniuose formatuose, Europos Sąjungos formatu kad išsakytumėme aiškią savo nuomonę dėl to, kas vyksta dabar jų atžvilgiu Kinijoje“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

ES pareigūnai neseniai sutarė įvesti sankcijas keturiems Kinijos pareigūnams dėl uigūrų persekiojimo.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taskasirviskas

taskasirviskas portretas
Siūlau seime surengti plačią diskusiją dėl indėnų teisių pažeidimo kertant Amazonės miškus Brazilijoje.

idomu

idomu portretas
Matomai Lietuvoje jau issprestos visos problemos ir kad uzmusti laisva laika, sprendziamos Kinijos vidaus problemos.

piktas

piktas portretas
Tie pusprociai matomai is vis neturi ka veikti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių