Prie Minsko pastatytas lietuvių kryžius stalinizmo aukoms nugriautas ir išvežtas

Baltarusijos prezidentas naikina stalinizmo nusikaltimų įrodymus, masinių žudynių vietoje netoli Minsko nugriauti aukoms skirti kryžiai, tarp jų – ir lietuviškas, teigia Baltarusijos opozicijos atstovai.

„A. Lukašenka balina Stalino režimo nusikaltimus Baltarusijoje, Kuropatuose. Tai didžiausia Stalino represijų vieta ketvirtajame dešimtmetyje, nuversti kryžiai, tęsiamas Kuropatų rajono užstatymas. Vakar sužinojome, kad A. Lukašenka planuoja Kuropatuose įkurti nacionalinį parodų centrą. Ir tai daroma demonstratyviai“, – trečiadienį per Užsienio reikalų komiteto Transatlantinių santykių ir demokratinės plėtros pakomitečio posėdį Seime sakė buvęs politinis kalinys, ilgametis neregistruotos Baltarusijos krikščioniškosios demokratijos partijos lyderis Pavelas Severinecas.

Jo teigimu, nuverstas ir metų pradžioje Kuropatuose pastatytas lietuviškas kryžius.

Naktį šis kryžius buvo išvežtas ir dabar guli miškų ūkio teritorijoje, ji prižiūri Kuropatų rajoną.

„Jauni žmonės iš Lietuvos norėjo ten įrengti kryžių atminti sušaudytiems lietuviams. Kryžius buvo pagamintas Lietuvoje, atvežtas į Baltarusiją ir pastatytas Kuropatuose, kur stovi lenkų, baltarusių kryžiai. Naktį šis kryžius buvo išvežtas ir dabar guli miškų ūkio teritorijoje, ji prižiūri Kuropatų rajoną“, – sakė P. Severinecas.

Minsko šiaurės vakariniame pakraštyje esančioje Kuropatų giraitėje 1937–1941 metais nužudyta nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų represijų aukų, tarp jų – baltarusiai, rusai, lenkai, žydai, lietuviai. Tikslus jų skaičius nėra žinomas, nes išsamūs archeologiniai kasinėjimai neatlikti, archyvai – įslaptinti.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, tarp Kuropatuose užkastų sovietų sušaudytų žmonių gali būti buvusių Lietuvos tarpukario ministrų.

Balandžio pradžioje šioje vietoje žmonių statyti kryžiai buvo nugriauti, tai sukėlė pasipiktinimų bangą. Šiuos veiksmus pasmerkė žinomi Baltarusijos visuomenės veikėjai, religinių konfesijų atstovai, tarptautinė bendruomenė.

Balandžio pradžioje Kuropatų giraitę prižiūrinti valstybinė miškų įmonė aiškino, kad kryžiai buvo nelegaliai pastatyti ir dėl to nukelti. Anot jos, „šie statiniai nenumatyti galiojančiame objekto pase ir neturi jokio ryšio su stalininio teroro aukų atminimo įamžinimu“.

Įmonės pranešime teigta, kad kryžiai buvo pastatyti visai kitoje vietoje negu palaidotos režimo aukos, o legaliai įrengti kryžiai buvo išsaugoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lkauniete

lkauniete portretas
na, kas iveze [nekviesti?!] krikshcioniska kryziu ir pastate[neatsiklsuse] Baltarusijoje tai kvaila--juk tai ne zaidimas smelio dezeje. O kas del shetono gruzinu stalino , dvasininku studento ,pleshikavusio ir zudziusio ,,dar jaunysteje,kad palaikyti bolsheviku[tuo metu] partijas,,tai tas tironas perveeelai buvo ismestas is Maskvos mauzoliejaus ir jo moliniai paminklai sutrinti I dulkes,;stalinas zmogedra sunaikines daugybe tautu elito taikos laikmeciu. gruzinai ji gerbia ,bet daugybe tautu ji prakeike

...

... portretas
Taip, okupacinius simbolius REIKIA naikint; - prisiminkim per kokius kraujus mums tas kryžius buvo primestas.

re

re portretas
Prie pat Minsko žiedinio apvažiavimo yra vietovė Antaniški, kiek toliau į vakarus ir šiaurę nuo Minsko -Skirmantava,Narbutava,Daunary, Baubli, Pelikšty,Gerveli,Dauguli,Girdzy, Kiršy...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių