Seime pateiktas projektas: liberalizuos geležinkelių darbuotojų įgūdžių įvertinimo tvarką

Ketvirtadienį Seimas pateiktas Susisiekimo ministerijos inicijuotas Geležinkelių transporto eismo saugos įstatymo (GTESĮ) projektas, kuriuo siekiama liberalizuoti darbuotojų, atliekančių geležinkelių transporto eismo saugai užtikrinti svarbias užduotis, išskyrus traukinio mašinistus, mokymo turinio, žinių ir įgūdžių įvertinimo tvarką.

Už Geležinkelių transporto eismo saugos įstatymo pakeitimų projektą po pateikimo balsavo 69, susilaikė 3, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras.

Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Ekonomikos komitetas.

Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų parlamento rudens sesijos metu.

Siūlymą pristačiusi susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė aiškino, kad prie iniciatyvos prisidėjo ES geležinkelio agentūros vertinimas ir pastebėjimai.

„Šiais pakeitimais siekiama liberalizuoti darbuotojų atliekančių geležinkelio transporto eismo saugai užtikrinti svarbias užduotis, išskyrus traukinio mašinisto, jo padėjėjo, mokymų turinio žinių ir įgūdžių įvertinimo tvarką“, – ketvirtadienį Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo L. Maskaliovienė.

„Turėjome ES geležinkelio agentūros vertinimą ir esame gavę pastebėjimą bei nuomonę, kad mūsų nustatyta dabartinė galiojanti tvarka (...) neatitinka šių dienų ES teisės aktų“, – pažymėjo ji.

GTESĮ pakeitimo projekte siūloma įtvirtinti nuostatą, kad patys geležinkelių infrastruktūros valdytojai ir geležinkelio įmonės savo geležinkelių transporto eismo saugos valdymo sistemose nustatytų geležinkelių transporto eismo saugai užtikrinti svarbias užduotis.

Taip pat norima palikti galimybę eismo saugai užtikrinti svarbias užduotis atliekantiems darbuotojams ir toliau mokytis GTESĮ nustatyta tvarka pripažintuose mokymo centruose ir laikyti egzaminus GTESĮ nustatyta tvarka pripažintuose egzaminavimo centruose.

Siekiama palikti įpareigojimą fiziniams asmenims, kurie nėra geležinkelių infrastruktūros valdytojų ir geležinkelio įmonių darbuotojai, tačiau pageidauja dirbti pavojingojoje geležinkelio zonoje ar įgyti teisę vadovauti vykdyti krovinių krovimo ir tvirtinimo vagonuose darbams, įgyti atitinkamus pažymėjimus.

Priėmus GTESĮ pakeitimo įstatymo projektą, geležinkelio įmonės ir geležinkelių infrastruktūros valdytojai negalės tiesiog atsisakyti geležinkelių transporto darbuotojų mokymo ir egzaminavimo centruose.

Anot Susisiekimo ministerijos, mažesnėms geležinkelio įmonėms ir geležinkelių infrastruktūros valdytojams galimai bus racionaliau toliau svarbias užduotis atliekančius savo darbuotojus mokyti ir egzaminuoti centruose nei patiems rengti mokymo programas, įdarbinti egzaminuotojus ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pelėsiui Nu jo

pelėsiui Nu jo portretas
kada ta tavo komunistų šunauja kuriai pats priklausei buvo? Ar ne prieš 40 metų? Ir vis dar vaidenasi? O žinai, nors niekad ju nemačiau ir ten negyvenau bet beveik norėčiau kad ji sugryštu - dabartiniai liberalizavimai ir kitoki vogimai jau per gerklę lenda o niekšu nėr kam pagaut ir susodint. Prokurūriai eina darniai kartu su jais kaip ir tavo supuvus parazitinių gyvių valdžiukė

Nu jo

Nu jo portretas
Komunistų šunauja, dar nuo išgamų okupantų, apžergusi ir įsikandusi geležinkelį su savo spravkėm, tvarkom nuo tų laikų

Tai ir ten

Tai ir ten portretas
darbuotojai is savu mokes uz valdzios nuolat inicijuojamus "kursus" - pinigu surinkimui!? O juk istatymai sako,kad tobulinima apmoka darbdavys!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių