Žvalgybos kontrolierius neplanuoja tirti pranešėjo istorijos, domėsis jos pamokomis

Žvalgybos kontrolierių įstaiga neplanuoja tirti vadinamosios pranešėjo istorijos, kai Valstybės saugumo departamentas (VSD) atliko kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos narių ir rėmėjų patikrą, tačiau ketina vertinti jos pamokas, teigia jos vadovas.

Nortauto Statkaus teigimu, įstatymas numato, jog žvalgybos kontrolieriai tiria skundus ir pranešimus, kai nuo skundžiamų veiksmų padarymo ar skundžiamo sprendimo priėmimo dienos nepradėjo daugiau kaip metai, nebent kontrolierius nusprendžia kitaip.

Tuo metu VSD pareigūnas G. Nausėdos komandos narius ir rėmėjus tikrino 2018 metais.

Pasak N. Statkaus, dar neaišku, kokia forma Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) atliks parlamentinę šio įvykio kontrolę.

„Jeigu NSGK imsis tyrimo, žvalgybos kontrolierius tikrai jo nedubliuos, bet jeigu liks kokie nors aspektai nepaliesti, kaip minėjau, tai yra išmoktos pamokos galės būti vertinamos“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė N. Statkus.

Jeigu NSGK imsis tyrimo, žvalgybos kontrolierius tikrai jo nedubliuos, bet jeigu liks kokie nors aspektai nepaliesti, kaip minėjau, tai yra išmoktos pamokos galės būti vertinamos.

„Buvo priimta eilė (VSD – BNS) vidaus teisės aktų, sugriežtintos ir patikslintos procedūros, manau, prasminga yra įvertinti, kiek jos yra veiksmingos, ar jos pakankamai garantuoja, kad asmens duomenys, kurie tvarkomi nacionalinio saugumo tikslais, žmogaus teisės ir laisvės yra užtikrinamos šitais vidaus teisės aktais. Tai ir būtų išmoktų pamokų patikrinimas“, – kalbėjo žvalgybos kontrolierius.

Gegužės 18 dieną Generalinė prokuratūra konstatavo, jog prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas tuometiniam Seimo NSGK pirmininkui Vytautui Bakui apie galbūt neteisėtus VSD vadovybės veiksmus duodant nurodymą patikrinti vieno iš kandidatų į prezidentus aplinką buvo išnagrinėtas netinkamai, neįvertintas pagal galiojančius teisės aktus.

Klausimai dėl VSD veiklos tikrinant G. Nausėdos komandą keliami ir vasarį išleistoje tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo bei Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Joje detaliau aprašoma istorija, kaip 2019 metais žvalgybos pareigūnas kreipėsi į tuometinį NSGK pirmininką V. Baką, apskųsdamas savo vadovus dėl galimai neteisėtos veiklos.

Knygoje VSD jau nebedirbantis pareigūnas liudija, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Jame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

Situaciją tada nagrinėjęs Seimo NSGK konstatavo, jog VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino tokiose situacijose atsisakyti žodinių pavedimų.

Pranešėjas 2019 metais taip pat buvo kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), po kelių dienų informacija perduota Generalinei prokuratūrai.

2020 metų sausį V. Bakas iš prokuratūros gavo atsakymą, kad STT šioje istorijoje „nenustatė nusikalstamų veikų ar tarnybinių nusižengimų“, tačiau atsakyme nebuvo parašyta, koks procesinis sprendimas priimtas – ar pradėti, ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, rašoma knygoje.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų komandas, pats pranešėjas tikino, kad tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, jog sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

N. Statkus ketvirtadienį sakė, kad šios istorijos pamokų įvertinimą jis įsirašysiąs kaip vieną pirmųjų savo darbų.

Nors 2021 metais įkurtoje Žvalgybos kontrolierių įstaigoje dirba vienintelis darbuotojas, jos vadovas, piliečiai ir pareigūnai jau gali rašyti jam skundus ir pranešimus apie galbūt neteisėtus žvalgybos institucijų veiksmus.

Kol kas nė vieno tokio kreipimosi N. Statkus nėra gavęs.

„Veiksminga žvalgybos institucijų priežiūra yra viena iš pagrindinių garantijų, apsaugančių nuo neteisėto valdžios institucijų kišimosi į asmens teisę į privatumą. Geras pavyzdys yra pastarojo meto rezonansą sukėlęs žurnalistinis tyrimas ir knyga apie žvalgybos institucijų veiksmus prezidento rinkimų kampanijos metu, puikiai parodanti, kad Lietuvoje egzistuoja neatidėliotinas poreikis užpildyti pačią praktinę teisės į privatumą supratimo spragą“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Pagal įstatymą Žvalgybos kontrolierių įstaigą turi sudaryti du žvalgybos kontrolieriai, valstybės tarnautojai ir darbuotojai.

Jis vykdys nuolatinę žvalgybos institucijų – Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento – veiklos teisėtumo priežiūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tyrė tyrė, o kad buvęs komunistas- ir nesugebėjo ištirti...tyrejai vadinasi...

Nespeja

Nespeja portretas
kurti,svolociai,siltu kontoru saviems chebrantams... Uz ubageliu mokescius,kurie siems del to tik kyla.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių