Seimas pritarė A. Širinskienės pataisoms dėl prokurorų rotacijos

Antradienį Seime po pateikimo pritarta „valstietės“ Agnės Širinskienės siūlomai iniciatyvai prokuratūros savivaldoje įvesti rotacijas.

Politikės pateiktu įstatymo pataisų projektu siekiama nustatyti rotaciją Prokurorų atrankos, Vyriausiųjų prokurorų atrankos, Prokurorų etikos, atestacijos ir egzaminų komisijų nariams. Pataisomis siūloma, kad šių komisijų nariai į tas pačias pareigas būtų skiriami ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Iš balsavime dalyvavusių 88 Seimo narių už buvo 69, prieš buvo 1, susilaikė 18 parlamentarų.

„Asmuo galės būti prokurorų savivaldos nariu ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Vėliau, darydamas kadencijos tarpą, jis vėl galėtų pretenduoti tapti atstovu savivaldoje“, – pristatydama projektą Seime kalbėjo A. Širinskienė.

Vertindamas parlamentarės siūlymą, didelio entuziazmo nerodė socialdemokratas Algirdas Sysas. Jis būgštavo, kad A. Širinskienės siūlomos pataisos sukurs situaciją, kai sunku bus surasti pozicijas užimti tinkančių specialistų.

„Manau, kad bus priešingai, bus daug norinčių, kurie mielai prisidės prie rotacijos, ir tas sąstingis, kuris įvyksta, kada žmonės labai ilgą laiką, po 10, po 12 metų užsibūna ar atrankos komisijose, ar kituose savivaldos organuose, tai nėra labai geras dalykas“, – A. Sysui replikavo „valstietė“.

Projekto aiškinamajame teikiamo projekto rašte teigiama, kad tokia iniciatyva padėtų užtikrinti nuolatinį atsinaujinimą bei mažintų korupcijos riziką, o kartu ir didintų skaidrumą.

„Prokuratūros įstatymas, nors ir numato Prokurorų atrankos, Vyriausiųjų prokurorų atrankos, Etikos, atestacijos komisijos ir Egzaminų komisijos narių skyrimo procedūras bei laikotarpį, kuriam asmuo skiriamas į minėtąsias komisijas, neužtikrina rotacijos – kadencijų skaičius nėra ribotas“, – teigiama įstatymo pataisų aiškinamajame rašte.

Projekte sakoma, kad pataisomis kaip tik ir siekiama ištaisyti šias spragas ir tokiu būdu didinti visuomenės pasitikėjimą prokurorų atrankos sistema, stiprinti prokuratūros bendruomenės savivaldą, didinti skaidrumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pro-kur-oras

Pro-kur-oras portretas
Labai gerai, rotacija neleidžia susidaryti klanams. Ir nors "rotuota nekompetencija ir lieka nekompetencija" (D.Grybauskaitė), bet tai visgi šis tas. Nes ten "padėtis labai bloga: susiskirstę klanais, dalis korumpuoti, dalis tiesiog neįgalūs" (D.Grybauskaitė, laiškas E.Masiuliui).

Blinda

Blinda portretas
Seniai laikas isjudinti ta ispindejusi monolita. Tupi ten, kaip tvirtoveje, nepajudinami.

jonas

jonas portretas
ačiū Agnei, gal nors dabar bus pajudintas supuvęs klanas.Lietuvos žmonės jau daug metų nukenčia nuo neteisėtų korupcinių sprendimų,akivaizdžių teisės aktų pažeidimų, kai laužomi žmonių likimai, o prokurorai už tai beveik niekada neatsako.O Sysui seniai laikas į užribį,nusibodo jo atitrūkę nuo gyvenimo komentarai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių