Seime – siūlymas palikti visos Minsko ir Maskvos žiniasklaidos draudimą Lietuvoje

Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis siūlo įstatymu drausti visą Rusijos ir Baltarusijos valstybinę žiniasklaidą Lietuvoje, neliekant tai numačiusios nepaprastosios padėties visoje šalies teritorijoje.

V. Juozapaitis antradienį pranešė registravęs Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, numatančias laikinai drausti Rusijos ir Baltarusijos įsteigtų, tiesiogiai ar netiesiogiai valdomų, kontroliuojamų ar finansuojamų subjektų radijo programų, televizijos programų ar atskirų programų retransliavimą bei platinimą internete.

Toks draudimas galiojo po Rusijos invazijos į Ukrainą įvedus nepaprastąją padėtį visoje Lietuvos teritorijoje. Tačiau nuo rugsėjo 16-osios ribojimai bus taikomi tik pasienyje, todėl, Kultūros ministerijos teigimu, tai atvertų kelią kai kuriems pramoginio ar panašaus turinio kanalams, kurie tiesiogiai neplatina Kremliaus bei Minsko dezinformacijos ar karo propagandos.

Konservatorius tvirtino šių pakeitimų ėmęsis po konsultacijų su Kultūros ministerijos specialistais.

Lietuvai, turinčiai išorinę sieną tiek su Rusija, tiek Baltarusija, itin svarbu efektyviai apsaugoti visuomenę ir informacinę erdvę nuo informacinių grėsmių.

Anot jo, reaguodama į Rusijos veiksmus, Europos Sąjunga jau ėmėsi įvairių ribojančiųjų priemonių, tarp jų – ir Rusijos valdomų žiniasklaidos priemonių turinio ribojimo.

„Lietuvai, turinčiai išorinę sieną tiek su Rusija, tiek Baltarusija, itin svarbu efektyviai apsaugoti visuomenę ir informacinę erdvę nuo informacinių grėsmių“, – teigiama V. Juozapaičio pranešime spaudai.

Siūloma, kad šie pakeitimai galiotų iki 2024 metų spalio 16 dienos.

Be nepaprastosios padėties nustatytų ribojimų, Seimui pavasarį priėmus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai suteikta daugiau galių reaguoti į karo kurstymą bei propagandą, institucijos gali greičiau priimti sprendimus stabdyti programų retransliavimą ar blokuoti tokį turinį internete.

Savo ruožtu V. Juozapaičio frakcijos kolegos Laurynas Kaščiūnas ir Andrius Kupčinskas siūlo ilginti terminą, kuriam laikui Žurnalistų etikos inspektorius gali panaikinti prieigą prie karą bei neapykantą kurstančių interneto tinklalapių. Šiuo metu galiojantį trijų parų terminą politikai Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis siūlo ilginti iki 14 dienų.

Nepaprastoji padėtis visoje Lietuvoje įvesta vasario 24 dieną Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą ir galiojo iki birželio 29 dienos, vėliau ji pratęsta iki rugsėjo 15 dienos imtinai, šiuo metu galiojantis teisinis režimas be kita ko draudžia retransliuoti visas Rusijos ir Baltarusijos valstybės tiesiogiai ar netiesiogiai valdomas televizijų programas.

Vyriausybė siūlo Seimui pratęsti nepaprastąją padėtį iki gruodžio vidurio, bet šis režimas galios nebe visoje šalyje, kaip iki šiol, o tik pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Be to, ketinama riboti rusų įleidimą į šalį. Galutinį sprendimą dėl nepaprastosios padėties pratęsimo antradienį turėtų priimti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šitam skrabalui

Šitam skrabalui portretas
Juozaičiui reik tep spyrt i sikna kad lėktu iš seimo kap propkė iš butelio. Gryna kgb stiliaus liekana Kokie asilai tokius idiotus renka?

Velnias \\\\\.../////

Velnias  \\\\\...///// portretas
tik gerai surairyta uodega kelnėse,nesimato.

Kikis

Kikis  portretas
Ach, kaip troliukai vatukai neršia.Eilinį spyglį šiknon gavo.Putokit ,putokit...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių