Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komitetas pritarė E. Dambrauskienės kandidatūrai

2015-09-23 08:46
BNS inf.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / kat.teismai.lt nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį bendru sutarimu pritarė Editos Dambrauskienės kandidatūrai į generalinius prokurorus, pranešė komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Komiteto nariai dėl pritarimo balsavo už uždarų durų.

Prisistatydama komiteto nariams E.Dambrauskienė sakė sprendimą kandidatuoti į generalinio prokuroro pareigas nepriėmusi spontaniškai.

„Gavus tokį pasiūlymą tikrai nebuvo spontaniškas sprendimas, tikrai šis pasiūlymas buvo apgalvotas“, - kalbėjo kandidatė.

Ji teigė galinti prisidėti prieš Generalinės prokuratūros įvaizdžio gerinimo visuomenėje, atmosferos pačioje prokuratūroje gerinimo.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė komiteto nariams teigė, kad E.Dambrauskienės kandidatūra pasirinkta atsižvelgiant į jos įvairialypę darbo patirtį. Be to, atsižvelgiant „į situaciją prokuratūroje“, jai reikalingas „žmogus iš šalies“, sakė patarėja.

„Tai yra žmogus, kuris Kaišiadorių rajono apylinkės teismą pakeitė iš esmės ir ten nusistovėjusią praktiką - taip pat. (...) Šio teismo veiklą mes galime vadinti skaidria“, - tvirtino R.Svetikaitė.

Pasak jos, vadovauti Generalinei prokuratūrai kandidatė tinka ir dėl asmeninių savybių.

„Tai yra labai ramus žmogus, santūrus žmogus, bet taip pat yra ryžtingas žmogus, kuris sugeba dirbti kolektyvinį darbą, sutelkti žmones“, - tvirtino patarėja.

Antradienį prisistatydama Seime, E.Dambrauskienė žadėjo kalbėti su prokurorais, aiškintis problemas ir bandyti jas spręsti. Anot kandidatės, būtina sukurti skaidrią, atvirą pareigūnų atrankos, skatinimo, jų darbo vertinimo sistemą, sudaryti galimybę prokurorams kvalifikaciją kelti sistemiškai.

Kalbėdama apie savo veiklos prioritetus, kandidatė į generalines prokurores teigė, kad reikia ypatingą dėmesį skirti byloms, kuriose priimami išteisinamieji nuosprendžiai, kurios nutraukiamos dėl senaties. Ji taip pat sakė, kad būtina visuomenei aiškinti, kodėl nutraukiami svarbūs ikiteisminiai tyrimai.

Vienu iš prioritetų ji nurodė viešojo intereso gynimą valstybės teisių ir teisėtų interesų, energetikos, vaiko teisių gynimo srityse, tuo metu parlamento nariams kalbėdama apie Generalinės prokuratūros problemas E.Dambrauskienė nurodė, kad prokuratūroje „viskas vyko neskaidriai“.

Seimo TTK narys Vitalijus Gailius dėkojo E.Dambrauskienei už įvardytas problemas.

„Aš pretendentei noriu padėkoti, kad jūs vakar įvardijote tas problemas, apie kurias aš kalbėjau prieš trejus metus“, - sakė V.Gailius.

Parlamentaras tikėjosi, kad naujasis generalinis prokuroras turės kompetencijos.

„Aš neįsivaizduoju pono Valio atsiverčiančio baudžiamąją bylą ir ten kažką matančio“, - sakė jis apie Generalinei prokuratūrai pastaruosius penkerius metus vadovavusį Darių Valį.

Po susitikimų parlamento frakcijose kitą savaitę numatytas balsavimas dėl pritarimo E.Dambrauskienės kandidatūrai į generalinius prokurorus.

Generalinį prokurorą penkerių metų kadencijai skiria prezidentas Seimo pritarimu.

46 metų E.Dambrauskienė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011–ųjų ji vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Generalinė prokuratūra be nuolatinio vadovo liko birželio viduryje, kai baigėsi Dariaus Valio kadencija. Šalies vadovė į generalinius prokurorus pasiūlė Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį, bet Seimas kandidatūrai nepritarė. Prokuratūrai dabar laikinai vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų