Seimo pirmininkė: Baltarusijos kvietimas taisyti santykius gali būti susijęs su rinkimais

Baltarusijos užsienio reikalų ministro raginimai atkurti santykius su Lietuva gali būti susiję su artėjančiais Seimo rinkimais, sako parlamento pirmininkė Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Baltarusijos užsienio reikalų ministro Maksimo Ryženkovo komentaras ketvirtadienį paskelbtas naujienų portale „SB.by“, kuris priklauso Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos administracijos įkurtai grupei „Leidybos namai „Baltarusija šiandien“.

Jame teigiama, jog Minskas ne kartą reiškė pasirengimą pradėti konsultacijas su Vilniumi dėl santykių normalizavimo.

„Esame pasirengę atnaujinti ryšius pasienio ir specialiųjų tarnybų, pramonės srityse, taip pat su Užsienio reikalų ministerija. Galime dirbti su parlamentarais, bet kokiomis įgaliojimus turinčiomis Lietuvos delegacijomis“, – rašoma komentare.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilyte-Nielsen BNS teigė, jog Baltarusija ne pirmą kartą signalizuoja abejotiną norą suartėti su Vakarais ir po to vėl atsitraukia.

„Šiandieną mes nematome jokių priežasčių manyti, kad Lukašenkos režimas nepalaiko Rusijos režimo, tai – viena. Antra, žinome puikiausiai, kad yra kalinami žmonės, žurnalistai ir opozicijos atstovai, ir, manau, Lietuvos pozicija yra vienintelė teisinga ir aiški. Mes palaikome Baltarusijos opoziciją“, – sakė ji, pridurdama nuoširdumo komentare nematanti.

Ji taip pat teigė, jog toks publikacijos laikas galimai buvo pasirinktas neatsitiktinai, Lietuvos piliečiams už keliolikos dienų rinksiantis prie balsadėžių, renkant naują Seimą.

„Aš nenorėčiau spėlioti, bet galima daryti prielaidą, kad tai galbūt susiję su vykstančią Seimo rinkimų kampanija, nes laikas pasirinktas galbūt neatsitiktinai. Bet vėlgi tokių panašių pareiškimų yra buvę ir anksčiau, ir ne rinkimų kampanijos metu“, – akcentavo parlamento vadovė.

Seimo Europos reikalų komiteto bei laikinosios grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ pirmininkas Žygimantas Pavilionis pastebėjo, kad komentaras – galima provokacija.

„Iš tikrųjų. Paklausykite Tomaszewskio, Žemaitaičio, Taikos koalicijos, visų šitų prorusiškų jėgų, jie yra labai šizofreniški, ne visi išdrįsta pasakyti, kad jie neremia Ukrainos (...), bet visi jie pabrėžia, kad reikia bendrauti su Baltarusijos režimu“, – BNS sakė parlamentaras.

Jam antrino ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

„Gali būti, kad šitas pasisakymas šalia visko yra taikomas ir prie vietinių rinkimų, taip. (...) bandant atgauti savo prarastas nišas Lietuvos piliečių tarpe“, – kalbėjo parlamentaras

Baltarusijos diplomatijos vadovo komentare pabrėžiama, jog Minske aiškiai suprantama, kad būtina „atsitraukti nuo bedugnės krašto ir grįžti prie konstruktyvaus bendradarbiavimo, kol dar nevėlu“.

„Be to, Lietuvos pusei šių žingsnių reikia imtis jau šiandien, nes daugelyje sričių – tiek ekonomikos, tiek logistikos, tiek tarpasmeninių kontaktų srityje – galime tiesiog priartėti prie negrįžimo taško. Istorija mums už tai neatleis“, – teigiama komentare.

E. Zingeris tvirtino, kad nepaisant tokio pareiškimo, Minsko režimo veiksmai rodo nenorą atnaujinti santykių.

„Tegu įrodo, kad jie yra nepriklausomi nuo Maskvos“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Lietuvos Seimas pastaruoju metu artėja prie kelių sutarčių su Baltarusija denonsavimo, taip pat sugriežtintas su šia šalimi siejamo verslo dalyvavimas visuose strateginiuose viešuosiuose pirkimuose.

Šalies politikai ne kartą yra raginę izoliuoti Rusijos kare prieš Ukrainą talkinančią Baltarusiją tarptautinėje erdvėje, kaltina Minsko režimą organizavus 2021 metais kilusį migrantų antplūdį į rytines Europos Sąjungos nares.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kosmosas

Kosmosas portretas
Kokie dar santykiai su putlerio čiulpikais? Vyti visus gudus iš Lietuvos! Ir tas dvi bobeles deportuoti kuo greičiau, tai 5 kolona.

idiotai kaciu sumyzti su tuo nutukusiu

idiotai kaciu sumyzti su tuo nutukusiu portretas
kriuksiu is URM,-- sunkaus gimdymo aukos , jus atsideje perskaitykit ka siulo Baltarusija ....po to jau kliedekit apie kazkokius tai suartejimus ir situ URM debilu norus ,kad baltarusija yrodytu kad nutraukia santykius su rusija, kad ytiktu lietuvos ir briuselio sifilitikams su myzalu apsemtomis smegenelemis ......baltarusija sulo suderint logistikos , pasienio muitiniu,kriminaliniu nusikalteliu sulaikymo , perdavimo vienu kitiems klausimus ir kontrobandos uzkardyma --kurie aktualus tiek lietuvvai ,tiek baltarusijai ...o ne kazkokius tai draugiskus santykius su lietuvos debilais

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul įrodo, kad.... O tu parodyk ką turi, o aš parodysiu ką moku
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių