Seimo pirmininkė išjuokė konservatorių akciją prieš Astravo AE

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė rinkimine akcija vadina konservatorių iniciatyvą rinkti parašus įstatymo iniciatyvai prieš Astravą.

Kaip pažymi Seimo vadovė, Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai frakcijos vardu galėtų registruoti ir pateikti įstatymo projektą dėl draudimo pirkti elekterą, ir tam visiškai nereikia rinkti 50 tūkst. parašų.

„Dėl Astravo atominės elektrinės yra bendra valstybės nuomonė, yra visais lygiais dirbama, europinėse institucijose ir susitikimuose su kitų valstybių vadovais, tam, kad išaiškintume situaciją, kokia ji yra grėsminga, kaip nesilaikoma reikalavimų statant atominę elektrinę. Bet grįžtant į pačią pradžią, kad konservatoriai renka parašus, aš mačiau reportažą iš jų akcijos, iš tiesų man buvo juokinga – Seimo nariai renka parašus, kad įregistruotų įstatymo pataisas“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

„Seimo narys turi iniciatyvos teisę, ir konservatoriai gali ar kiekvienas atskirai, ar visi kartu frakcija pateikti įstatymo projektą, ir aš tikrai įtrauksiu į darbotvarkę ir Seimas apsvarstys, nereikės vargti ir rinkti 50 tūkst. parašų. Aš matau čia rinkiminę tam tikrą akciją, ta akcija daugiau vieša, susijusi su rinkimais“, – pabrėžė parlamento vadovė.

Iš konservatorių sudaryta iniciatyvinė grupė pirmadienį iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) gavo parašų lapus dėl Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projekto. Norėdami jį pateikti Seimui, iniciatoriai per du mėnesius turi surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. parašų. Parašus rinkti konservatoriai pradėjo pirmadienį prie Baltarusijos ambasados.

Paklaustas, kodėl įstatymo projekto tiesiog neteikia frakcijos atstovai Seime, partijos pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis sako, jog renkant parašus siekiama parodyti, kad tai yra „platus, visuomeninis pasipriešinimas“. Taip pat jis sako abejojantis, kad valdantieji pritartų iniciatyvai iš opozicijos, tačiau su žmonių parama tokiam projektui tikisi daugiau sėkmės.

Konservatorių inicijuojamas įstatymas draustų Lietuvos elektros energijos rinkoje prekiauti „nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagaminta nešvaria elektros energija“. Taip pat šalies elektros perdavimo sistemos operatorius turėtų užtikrinti, kad būtų įrengtos „būtinos apsaugos nuo nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos elektros energijos patekimo į Lietuvos elektros energetikos sistemą techninės priemones“.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusiją neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Praėjusią savaitė Baltarusijos spaudoje pasirodė pranešimas, kad Astravo AE balandžio viduryje įvyko incidentas – sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paaiškinti dėl galimo incidento iškvietė Baltarusijos ambasadorių ir įteikė notą. Baltarusijos Energetikos ministerija pripažino, jog balandžio 8 dieną elektrinės statybose įvyko nežymus techninis defektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO R....

TO R.... portretas
Eik nuo kompo nedamustas fasiste.

NA NA

NA   NA portretas
Graužinienė pajuokavo gyvatynų irštvoje__________greit sulauks gėlimo ,apnuodins jai konservų gauja gyvenimą ,,,,sėkmės rinkimuose ,,,,,,

R...

R... portretas
Tam,,ne koks''.Susiskaičiuok,kiek toje savo rašliavoje pridarei klaidų.Matosi,kad esi besmegenis.Ar bent pradinę sugebėjai pabaigti?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių