Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo pirmininkė mano, kad rinkimus dar gali laimėti ir konservatoriai

2024-10-23 09:46

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad Seimo rinkimus dar gali laimėti ir konservatoriai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / L. Balandžio/BNS nuotr.

„Įmanoma, kad mandatų skaičius po antrojo turo būtų labai panašus, gali būt lygus ar beveik lygus, gali persverti ir ne socialdemokratai“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

„Pagal vienmandates, kaip jos susidėlioję yra, mes matome, kad gali būti ir taip. Tai kažkokia triuškinančia pergale socdemų tą rezultatą vadinti niekaip neapsiverčia liežuvis“, – kalbėjo ji.

Tačiau V. Čmilytė-Nielsen akcentavo, jog net pergalės atveju dabartiniai koalicijos partneriai konservatoriai  susidurtų su sunkumais ieškant naujų partnerių.

„Svarbiausia yra aritmetika, kas gali suskaičiuoti iki 71. Kaip dabar atrodo, net neblogo rezultato atveju konservatoriams būtų sudėtinga rasti, kas jiems padėtų prie 71 prieiti“, – sakė ji.

Paklausta apie potencialias Seimo koalicijas, liberalų lyderė pabrėžė, jog darbo kartu nematytų su dviem partijomis.

„Nei su „Nemuno aušra“, nei su valstiečiais žaliaisiais nebūtų apie ką kalbėti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Nei su „Nemuno aušra“, nei su valstiečiais žaliaisiais nebūtų apie ką kalbėti.

Nuo galimo darbo su „aušriečiais“ dar prieš rinkimus atsiribojo didžiosios partijos. Dėl antisemitinių pasisakymų Konstitucinis Teismas yra pripažinęs minėtos partijos lyderį Remigijų Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Vis tik pats politikas pabrėžia nesantis antisemitas. Jis tvirtina paprasčiausiai kritikuojantis Izraelio valdžios veiksmus Gazos Ruože.

Anot Seimo pirmininkės, koalicijai su „valstiečiais“ kelią užkirstų vertybiniai skirtumai.

„Jeigu formuotųsi po antro turo tokia koalicija, kurioje dalyvautų socialdemokratai, demokratai ir valstiečiai žalieji, Vėgėlės dominuojami, mes tokioje sudėtyje savo dalyvavimo nematytumėm, nematytumėm dėl visiškai akivaizdžių vertybinių skirčių“, – teigė ji.

„Vertybiniai mūsų išsiskyrimai yra drastiški. Kalbant apie požiūrį nuo skiepų iki žmogaus teisių temos, plačiąja prasme, visiškai priešingose pusėse esam“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Po praėjusį sekmadienį vykusių Seimo rinkimų pirmąjį turą šešios partijos daugiamandatėje apygardoje išsidalijo 70 mandatų į parlamentą.

Daugiausia jų – 18 – teko socialdemokratams, 17 – konservatoriams, 14 – „Nemuno aušrai“, aštuoni – demokratams, septyni – liberalams ir šeši – „valstiečiams“.

Seimo rinkimų antras turas Lietuvoje vyks sekmadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų