Seimo pirmininkė: ministerijos neturėtų kratytis atsakomybės dėl nukritusio baliono

Vilniaus oro uosto teritorijoje nukritęs meteorologinis balionas turi tapti priežastimi institucijoms nedelsiant sudėlioti veikimo modelį, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šeštadienio naktį nukritęs ir kontrabandines cigaretes gabenęs orlaivis, įtariama, atskrido iš Baltarusijos.

„Tai turėtų būti priežastimi sudėlioti tam tikrą modelį, kad ateityje tokie incidentai nesikartotų. Labai tikiuosi, kad atsakingos institucijos nebedels ir imsis spręsti tą situaciją ir numatyti žingsnius“, – antradienį žurnalistams Seime sakė ji.

„Čia viskas yra labai paprasta. Krašto apsaugos ministerija, VRM (Vidaus reikalų ministerija – BNS), VSAT (Valstybės sienos apsaugos tarnyba – BNS) tikrai galėtų tą padaryti be kažkokių papildomų paraginimų“, – teigė parlamento vadovė.

Pasieniečiai sako tokius balionus teoriškai galintys numušti šiems priartėjus arčiau žemės, tačiau tam neturi įgaliojimų. Aukščiau skrendantys balionai – pareigūnams nepasiekiami, mat jie neturi reikalingos technikos nei tokiems objektams stebėti, nei juos numušti.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė žada teikti įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę pasieniečiams numušti Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda.

Tuo metu tokius skrendančius objektus galinti pamatyti Lietuvos kariuomenė sako juos stebinti, tačiau jų sekimo nekomentuoja, argumentuodama informacijos jautrumu.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, ministerijos ir joms pavaldžios institucijos turėtų kartu spręsti susidariusią situaciją, nemėtydamos atsakomybės viena kitai.

„Tai yra vienas iš tokių incidentų, kurie ateityje gali ir kartotis. Ar jie būtų dar įžūlesni, ar labiau rafinuoti kiekvienas toks incidentas turėtų būti priežastimi susėsti tartis, tą galima inicijuoti ir parlamentinės kontrolės rėmuose, ir Seime, bet, žinoma, būtų geriau, kad tai vyktų greičiau, be šitos įžangos, kur yra permėtoma atsakomybė vieni kitiems“, – pažymėjo ji.

Per šį mėnesį pasieniečiai fiksavo 250 oro balionų su galimai kontrabanda. Rugpjūtį tokių atvejų buvo fiksuota 117. Pasieniečiai sako, kad augimas susijęs su palankiais orais.

Asociacijos vadovas: kontrabandininkai dinamiški, ieško inovatyvių būdų rūkalams gabenti 

Rugsėjį pasieniečiams fiksavus dvigubai daugiau kontrabandą skraidinančių meteorologinių balionų, o vienam jų savaitgalį įskridus ir į Vilniaus oro uostą, Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas sako, kad nusikaltėliai randa inovatyvių būdų rūkalams gabenti.

Jo teigimu, nors kontroliuojančios institucijos dirba efektyviai, kontrabandos veikla yra ekonomiškai patraukli, todėl ja užsiimantys asmenys prisitaiko.

Šitie asmenys yra pakankamai dinamiški, matydami, kad vienas gabenimo būdas prilėtėja.

„Ekonominis šito verslo akstinas yra milžiniškas, paklausa yra labai didelė, Lietuvoje, likusioje Europos Sąjungoje. Šitie asmenys yra pakankamai dinamiški, matydami, kad vienas gabenimo būdas prilėtėja. Jie inovatyvūs pakeisti savo modus operandi (veikimo būdą – BNS)“, – LRT radijui antradienį sakė A. Neverauskas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai vien per rugsėjį fiksavo 250 oro balionų su galimai kontrabanda, kai rugpjūtį tokių atvejų buvo fiksuota 117. Pasieniečiai sako, kad augimas susijęs su palankiais orais.

„Kiek dar neaptikta. Preziumuokime, kad prie kiekvieno baliono buvo po tūkstantį pakelių cigarečių. Reiškia, turime 250 tūkst. pakelių skraidančių. (...) Dar pridėkime dronus, sunkvežimius, geležinkelius“, – kalbėjo A. Neverauskas.

Pasak asociacijos vadovo, kontrabanda traukiniais Lietuvą gali pasiekti per Rusiją, o pasienio kontrolės postuose nėra rentgeno kontrolės sistemos, kokia įrengta prie sienos su Baltarusija.

Anot A. Neverausko, vieno iš jo vadovaujamos asociacijos narių atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenimis, 2024 metų antrąjį ketvirtį neteisėtai į Lietuvą patekusios cigaretės sudarė 26 proc. visos cigarečių rinkos.

„Daugiau nei ketvirta surūkoma cigaretė yra kontrabandinė. Bet tyrimų yra įvairių. Jei pasižiūrėsime į vienus ar kitus, Europos Sąjungoje esame trejetuke, bet, ko gero, ir pirmą vietą užimame pagal nelegalių cigarečių vartojimą“, – teigė A. Neverauskas.

„Šie tyrimai nurodo faktinį vartojimą“, – pridūrė jis.

Ekonomisto Mariaus Dubnikovo teigimu, Lietuvoje didinant akcizus, auga ir paskatos vykdyti kontrabandą, gyventojams rūkyti nelegalias cigaretes.

„Faktas, nes akcizai kasmet augs po 10–20 proc., priklausomai nuo produkto. Taip, tos paskatos auga“, – LRT radijui sakė M. Dubnikovas.

Anot jo, pernai patvirtintas naujas trimetis akcizų alkoholiui ir tabakui didinimo planas „atrodo agresyviai“: „Klausimas, kokie tikslai buvo keliami: ar keisti vartotojų įpročius, ar tiesiog surinkti daugiau pinigų. Surinkti daugiau pinigų kol kas pavyksta, bet tos įtampos pasienyje taip pat auga.“

Vilniaus oro uosto aerodromo teritorijoje šeštadienio naktį nukrito balionas, atskridęs, įtariama, iš Baltarusijos ir gabenęs kontrabandines cigaretes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balionas

Balionas portretas
Kodėl seimo pedofilas dar ne kalėjime? Kada bus atliktas visų ministerijų auditas?

Kodėl

Kodėl portretas
negydo nuo anoreksijos o leidžia valdyt Lietuvą?Taigi matosi kad smegenai netvarkoj..

As

As portretas
Persona nuotraukoj kaip atrodo tokia ir yra....Stalinas+Hitleris kvadratu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių