Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo pirmininkė – už generalinio prokuroro skyrimo tvarkos keitimą

2015-11-17 08:19
BNS inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Generalinio prokuroro skyrimo tvarkos keitimą reikėtų apsvarstyti su specialistais, mano Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Manau, kad (projekto) pateikimui reikia pritarti, galėtų komitetas daryti klausymus, išklausyti specialistų, akademinės bendruomenės. Kaip tik po pateikimo vyksta šis procesas, o po to žiūrėsime“, - antradienį Seime žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Antradienį parlamentui turėjo būti pateikta Prokuratūros įstatymo pataisa, kuria siūloma keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką, kandidatūros parinkimą iš Prezidentūros perduodant Vyriausybei. Tačiau Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio siūlymu projekto pateikimas perkeltas į kitos savaitės antradienį. Už tai balsavo 85 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, septyni susilaikė.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas šį projektą įvertino kaip galintį prieštarauti Konstitucijai, bet Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) tokią išvadą atmetė.

Prokuratūros įstatymo pataisa numato, kad generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Generalinio prokuroro kandidatūras Vyriausybei siūlytų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Pasak projekto autorių, kandidato teikimo procedūra nėra reglamentuota, todėl pagal dabartinį siūlymą Konstitucijos keisti nereikėtų.

Projektą yra registravę Seimo Teisės  ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, jo pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras, komiteto nariai liberalas Vitalijus Gailius, „darbiečiai“ Vytautas Gapšys ir Valdas Skarbalius. Iniciatyvos autoriai taip pat yra Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos vadovas Petras Gražulis.

Pasak iniciatorių, projekto registravimą lėmė tai, kad iki šiol nėra paskirtas generalinis prokuroras. Prieš tai Seimas dukart nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teiktoms kandidatūroms - Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio ir Kaišiadorių apylinkės teismo vadovės Editos Dambrauskienės.

Stringant Generalinės prokuratūros vadovo skyrimui, prezidentė D.Grybauskaitė lapkričio pradžioje susitikusi su Seimo valdyba ragino generalinį prokurorą paskirti dar šiemet. Dienraštis „Lietuvos rytas“ po susitikimo pranešė, kad prezidentė jame užsiminė, jog prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus  Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame pašaliniai asmenys bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

Tačiau kaip šio susitikimo dalyviai minėti Seimo TTK vadovas J.Sabatauskas, šio komiteto narys Vytautas Gapšys ir Kaišiadoryse rinktas Seimo narys Bronius Bradauskas BNS kategoriškai paneigė vykus tokį susitikimą. Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė dėl paskelbto informacijos užklausę specialiąsias tarnybas ir paskelbė gavusi atsakymus, kad jos neturi duomenų apie neteisėtus parlamentarų veiksmus svarstant generalinio prokuroro skyrimo klausimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų