Seimo rinkimai per pandemiją: rinkėjai privalės atsinešti tris daiktus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė primena, kad koronaviruso pandemijos sąlygomis organizuojamose Seimo rinkimuose rinkėjai su savimi turėtų turėti medicininę veido kaukę, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei savo rašymo priemonę.

„Pagrindiniai trys atributai, kuriuos turėtų turėti kiekvienas rinkėjas su savimi rinkimų dieną, tai – medicininė veido kaukė, respiratorius, arba nosį ir burną dengianti apsaugos priemonė, taip pat žmogus turi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir rašymo priemonę. Tai trys atributai, kuriuos kiekvienas rinkėjas su savimi turėtų turėti ir apie kurias turėtų pagalvoti prieš vykdamas balsuoti“, – teigė L. Matjošaitytė.

Gali paprašyti nusiimti kaukę

Anot jos, rinkėjams bus privaloma dezinfekuoti rankas prieš patenkant į balsavimo patalpas. Taip pat rinkėjai, laukdami eilėje už balsavimo patalpos, turės išlaikyti ne mažesnį nei metro atstumą.

„Jei rinkimų komisijos nariui kiltų klausimas, ar tai tikrai tas pats asmuo, jis gali paprašyti iki 10 sekundžių nusiimti kaukę. Gavęs rinkimų biuletenius eina į balsavimo kabiną ir savo rašymo priemone pažymi biuletenius. Jeigu neturi rašymo priemonės, jam bus suteikta daugkartinio naudojimo rašymo priemonė, kurios turėtų būti nuolat dezinfekuojamos“, – sakė ji.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Pasak VRK pirmininkės, turėtų atsirasti balsavimo vietose papildoma patalpa, jeigu kuriam asmeniui pasireikštų ūminiai kvėpavimo infekcijos simptomai. Rinkimų komisijos pirmininkas tuo metu rūpinasi, kad į balsavimo patalpą nebūtų įleidžiami rinkimų komisijų nariai ir stebėtojai, turintys akivaizdžių ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių.

Rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupę, rekomenduojama atvykti balsuoti į rinkimų apylinkes nuo 7 val. iki 9 val. ryto.

„Ar tikrinsime rinkėjų temperatūrą? Tikrai netikrinsime temperatūros. Jeigu į balsavimo patalpą atvyks akivaizdžių kvėpavimo takų simptomų turintis asmuo, tokiu atveju bus paprašyta to asmens palaukti papildomoje patalpoje ir jam bus iškviesta greitoji medicininė pagalba ir asmuo nedalyvaus procese“, – teigė VRK pirmininkė.

VRK primena, kad rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupę, rekomenduojama atvykti balsuoti į rinkimų apylinkes nuo 7 val. iki 9 val. ryto.

Į balsavimo patalpą rinkėjams rekomenduojama eiti po vieną, išskyrus artimus giminaičius, sutuoktinius, įtėvius, įvaikius ir globėjus, rūpintojus. Nerekomenduojama į balsavimo vietas vestis ar lydėti asmenis, kurie toje balsavimo patalpoje nebalsuoja.

Rinkimų dieną neturėtų būti dalijami VRK leidžiami leidiniai. Balsavimo kabinose rinkėjams būtų iškabinami kandidatų sąrašai, kurių paviršiai turėtų būti reguliariai dezinfekuojami.

Tai trys atributai, kuriuos kiekvienas rinkėjas su savimi turėtų turėti ir apie kurias turėtų pagalvoti prieš vykdamas balsuoti.

Taip pat balsavimo vietose turėtų būti iškabintos Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl tinkamos rankų higienos bei kosėjimo, čiaudėjimo etiketo.

Rinkimų komisijų nariams rekomenduojama rankas dezinfekuoti po kontakto su kiekvienu rinkėju, bet ne rečiau kaip kas 2 val. plauti rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

Balsavimo patalpoje prie tarp skirtingų stalų sėdintys rinkimų komisijų nariai vienas nuo kito esant galimybei turi būti nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.

„Tuo atveju, jeigu tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 centimetrų pločio ir 140 centimetrų aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad tarp rinkimų komisijų narių būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas. Rekomenduojama, pagal galimybes, įrengti pertvarą stalo priekyje tarp komisijos narių ir rinkėjų“, – teigiama apraše.

Savivaldybių administracijos tuo metu privalo užtikrinti balsavimo patalpos, rinkėjų aptarnavimui skirto inventoriaus – stalų, kėdžių ir pan. – parengimą ir balsavimo patalpos vėdinimą, valymą bei dezinfekciją.

K. Kovalėlio / Fotobanko nuotr.

Prašys papildomai skirti daugiau nei 3 mln. eurų

VRK kreipėsi į Vyriausybę ir Finansų ministeriją, papildomai prašydama daugiau kaip 3 mln. eurų artėjančių Seimo rinkimų organizavimui koronaviruso grėsmės kontekste.

„Vyriausioji rinkimų komisija, ruošdamasi šiems rinkimams atitinkamai planavo sąmatą ir toje sąmatoje nebuvo įvertinta, kad mes rinkimus organizuosime COVID-19 pandemijos akivaizdoje. Atitinkamai dėl šios priežasties VRK peržiūrėjo esamą situaciją, peržiūrėjo, kiek buvo paskirta lėšų ir su komisijos nariais įvertinę bendrai visą situaciją iš esmės kreipėmės į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, taip pat į Finansų ministeriją su prašymu skirti daugiau nei 3 mln. papildomai lėšų“, – Vyriausybės spaudos konferencijoje antradienį teigė VRK pirmininkė L. Matijošaitytė.

VRK pirmininkė informuoja, kad papildomų lėšų reikės dėl to, kad yra didinamas išankstinio balsavimo dienų skaičius bei valandų skaičius.

„Balsavimo iš anksto dienų skaičius savivaldybėse iš tiesų didės. Vietoje išankstinio balsavimo trečiadienį-ketvirtadienį savivaldybių pastatuose nuo 8 al. ryto iki 8 val. vakaro mes turėsime balsavimą (...) nuo pirmadienio iki ketvirtadienio ir nuo 7 val. ryto iki 8 val. vakaro“, – sakė ji

L. Matijošaitytė taip pat praneša, kad didinamas ir išankstiniam balsavimui numatytų vietų skaičius.

„Seimo rinkimų įstatymo pataisos, priimtos birželio 30 dieną, suteikia galimybę organizuoti balsavimą iš anksto ne tik savivaldybių pastatuose, ne tik pastatuose, kur yra mero ar administracijos direktoriaus kabinetas, bet ir kitose papildomuose, iš anksto paruoštuose patalpose“, – atkreipė dėmesį L. Matijošaitytė.

VRK pirmininkės teigimu, lėšų pareikalaus ir papildomų balsavimo vietų įkūrimas rinkimų apylinkėse, turinčiose daugiau nei 3 tūkst. rinkėjų, taip pat pajamos bus skiriamos ir papildomų rinkimų komisijų narių atlyginimams.

L. Matijošaitytė praneša, kad apsaugos priemonėmis, skirtomis rinkėjams, kurie balsuoti atvyks be veido kaukių, rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiomis apsaugos priemonėmis rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija ir jas tikimės mes gauti laiku iš valstybės rezervo“, – patikino ji.

Nėra galimybių balsuoti elektroniniu būdu

Spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose užsienyje gyvenantys lietuviai balsuoti internetu negalės, antradienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje teigė VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

„Birželio 30-ąją, paskutinę pavasario sesijos dieną, Lietuvos Seimas priėmė įstatymo pataisas, numatančias galimybę rinkimus organizuoti užsienyje elektroniniu būdu. Tačiau tik tais atvejais, jei užsienio valstybėje, diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėje įstaigoje nebūtų galimybės organizuoti balsavimo gyvai. Tokiu atveju VRK turėtų būti teikiamas teikimas konkrečiose valstybėse organizuoti balsavimą tik paštu arba elektroniniu būdu, rinkėjams paštu siunčiant kodus ir jungiantis prie VRK internetinės svetainės“, – situaciją priminė VRK pirmininkė.

Tačiau galbūt iki 2024 metų šiuos sprendinius turėsime. Galbūt net visi balsuosime elektroniniu būdu.

Nepaisant to, tęsė L. Matjošaitytė, sukurti patikimos sistemos tokiai galimybei užtikrinti, nepavyko. Tad, akcentavo ji, parlamentarų rinkimas internetu užsienyje gyvenantiems piliečiams gali būti įmanomas nebent per dar kitus Seimo rinkimus.

„Saugi ir patikima elektroninio balsavimo sistema, kuri nekompromituotų rinkimų, negali būti parengta per tokį ganėtinai trumpą laikotarpį. Ir mes neturime nė vienos užsienio valstybės, kuri per kelis mėnesius tokį sprendimą būtų įgyvendinusi. Kadangi neužtenka parengti nuostatas, sistemą reikia testuoti daugybę kartų“, – kalbėjo L. Matjošaitytė, tai įvardindama kaip pagrindinę priežastį, kodėl užsienyje gyvenantys lietuviai balsuoti turės įprastu būdu.

„VRK šiandien neturi sudariusi to sprendinio, sudarančio galimybės užsienyje balsuoti būtent elektroniniu būdu arba Lietuvoje esantiems žmonėms balsuoti saviizoliacijoje. Tačiau galbūt iki 2024 metų šiuos sprendinius turėsime. Galbūt net visi balsuosime elektroniniu būdu“, – apibendrino VRK pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KKiK

KKiK portretas
Kodėl internetu galiu deklaruoti ir mokėti mokesčius. Bet balsuoti kažkodėl negaliu ?

Poetas

Poetas portretas
Atvažiavo katalikai - maskatavo trys dalykai...

Neikite

Neikite portretas
Socdemai,konservai ir visu pakraipu liberalai padekos :))
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių