Seimo vadovė: Rusija yra vėžys Jungtinėse Tautose, ją reikia pašalinti iš organizacijos

  • Teksto dydis:

Turėdama veto teisę Jungtinėse Tautose (JT) Rusija blokuoja svarbius sprendimus, ją reikia šalinti iš organizacijos, sako Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Rusiją, Jungtinių Tautų Organizacijoje turinčią veto teisę, galime vadinti vėžiu, mažinančiu JTO veiksnumą ir galimybes priimti tokius sprendimus, kurių nusipelnė ši šalis“, – antradienį teigė ji savo „Facebook“ paskyroje.

„Tačiau JTO negali be galo apsimetinėti. Noras stabdyti Rusijos narystę JTO Žmogaus teisių taryboje – geras mėginimas keisti situaciją. Tačiau tai – tik mažas, nors ir reikšmingas, žingsnis, kai šiuo metu reikia visiškai kitų sprendimų greičių. Ne stabdyti reikia narystę, o mesti Rusiją lauk“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Žudikas mėgina užsidėti žmogiškumo veidą ir toliau nuodyti visą pasaulį. Aš labai noriu tikėti, kad JTO ras būdų pasveikti. Ras būdų nusimesti Rusijos veto gniaužtus.

Anot jos, Rusijos ciniškumas neturi jokių ribų. Seimo pirmininkės teigimu, jį Maskva šiomis dienomis pademonstravo dar kartą, mėgindama JT Saugumo Taryboje inicijuoti karo nusikaltimų Bučoje, Ukrainoje, tyrimą.

„Žudikas mėgina užsidėti žmogiškumo veidą ir toliau nuodyti visą pasaulį. Aš labai noriu tikėti, kad JTO ras būdų pasveikti. Ras būdų nusimesti Rusijos veto gniaužtus. JTO yra paskutinė rimta organizacija, kurioje Rusija turi įtaką ir tuo labai šlykščiai naudojasi. Laikas ją atkirsti ir nuo šio inkaro“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Rusijos narystės JT reikia labai rimto didžiųjų valstybių valios.

Remiantis Jungtinių Tautų Chartija, šalį narę iš organizacijos pašalinti galima tik gavus Saugumo Tarybos rekomendaciją. Tačiau Rusija yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė, turinti veto teisę ir galinti blokuoti bet kokį sprendimą.


Šiame straipsnyje: Viktorija Čmilytė-NielsenRusijanarystė JTkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių