A. Širinskienė: diskusijos dėl Seimo narių atostogų grįš pavasarį

Seimas prie svarstymų dėl parlamentarų atostogų įteisinimo planuoja grįžti per pavasario sesiją, sako Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Pasak jos, Seimo narių veiklos įstatymo projektui pustrečių metų stringant jos vadovaujamame Seimo komitete, politikai kol kas neranda sutarimo tiek dėl atostogų, tiek dėl kitų nuostatų.

„Nėra bendro sutarimo nei dėl Seimo narių atostogų, nei, kaip žinote viešojoje erdvėje, dėl Seimo narių atlyginimo mažinimo, kada jie neatvyksta į posėdžius. Tas klausimas turėtų būti sprendžiamas tuo teisės aktu. Kadangi tokio sutarimo, deja, nėra, tokia ir situacija su tuo projektu. Nes vieni nori atostogų, kiti – rentų“, – BNS tvirtino A. Širinskienė.

„Manau, pavasarį bandysime grįžti prie to klausimo, su frakcijomis šnekėtis“, – pridūrė Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė.

Kadangi tokio sutarimo, deja, nėra, tokia ir situacija su tuo projektu. Nes vieni nori atostogų, kiti – rentų.

Prieš metus politikė teigė, kad norint įteisinti atostogas, pirmiausia būtina sukurti Seimo narių atostogų modelį, kuris panaikintų visas galimas rizikas, pavyzdžiui, numatyti, kaip atostogų metu būtų šaukiamas Seimas, jei šalyje būtų paskelbta nepaprastoji padėtis, karas. Ji taip pat tvirtino, kad tik nedaugelis Europos Sąjungos valstybių yra oficialiai įteisinusios parlamentarų atostogas.

Įstatymo pateikimas Seimo salėje įvyko 2017-ųjų liepą, po to nugulė komitetų stalčiuose. Teisės ir teisėtvarkos komitetas paskirtas pagrindiniu svarstant šį projektą. Be jo išvadų Seime projektas negali būti toliau nagrinėjamas.

Darbo grupės parengtas Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektas apima visas su parlamentarų teisėmis, pareigomis, darbo sąlygomis susijusius klausimus, numato nuobaudas už posėdžių nelankymą. Siūloma, kad parlamentarų darbo užmokestis būtų mažinamas 5 proc. už kiekvieną be pateisinamos priežasties praleistą plenarinį ar Seimo struktūrinio padalinio, kurio nariu parlamentaras yra, posėdį.

Projekte taip pat numatyta, jog, pavyzdžiui, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario veiklos galėtų tik generalinis prokuroras ar jo pareigas einantis pavaduotojas, o atliekant kratą Seime ar Seimo viešbutyje privalėtų dalyvauti parlamento pirmininkas arba vienas iš jo pavaduotojų.

Pradėti prieš parlamentarą naudoti kriminalinės žvalgybos priemones būtų galima tik kriminalinės žvalgybos pagrindinės institucijos vadovo ar jo pareigas einančio pareigūno sprendimu, sutikus generaliniam prokurorui ar jo pareigas einančiam pavaduotojui.

Į įstatymą siūloma įrašyti išplėstą Konstitucijos normą dėl Seimo nario imuniteto. Pagal projektą, parlamentaras be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis tyčinį nusikaltimą (in flagranti), už kurį baudžiamajame įstatyme numatyta didžiausia bausmė viršija trejus metus laisvės atėmimo.

Konstitucinis Teismas dar 2005 metais konstatavo, kad Seimo narių veiklos nepertraukiamumas nereiškia, jog Seimo narys negali pasinaudoti jam priklausančia konstitucine teise į poilsį ir laisvalaikį, taip pat kasmetines mokamas atostogas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išrinktieji

Išrinktieji portretas
Būtų gerai, kad jie dar spręstų dėl išeitinių išmoku. Kitose įmonėse atėjus dirbti terminuotam laikui, pasibaigus jam, baigi savo tarnybą ir jokių išmokų negauni. O seimo nariai, tarsi iš kitos planetos, apdovanojami dar nemažomis piniginėmis išmokomis.

Marija

Marija portretas
Seimo nariai priešinasi šiam siūlymui, nes ne visiems tai tinka, patinka. Kiti išrinktieji mano, kad atostogauti gali, bet kada, visus ketverius metus, kai kurie taip ir daro. Taip susikaupia atostoginiai pinigai, kuriuos gauna baigę kadenciją. O jei bus skirtas atostogų laikas, tai atostoginius ir gaus tuo metu, o visą kitą laiką teks dirbti.

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
VISKĄ ŽINOM,KAS,KUR IR KAME.KOKS SKIRTUMAS KAS TAŠKO PINIGUS,AR PREZIDENTAS,AR MINISTRAI.VIENA ŠUTVĖ,BET KUR LABIAUSIA TRŪKSTA NĖRA.MOKYKLOS,MEDICINA,PENSININKAI,VISI ANT KRACHO EIBOS.JIEMS DUOS ATOSTOGAS,TIK KAD NIEKAS NESIKEIS.KAŽKODĖL VASARĄ SEIMAS NEDIRBA,O KUR,NIEKAS NEŽINO.NA PAPILDOMAI GAUS ATOSTOGINIUS,O ĮSTATYMUS PRIIMINĖS 30 PRIDURKŲ,NENUSIMANANČIU NET UŽ KĄ IR APIE KĄ BALSUOJA.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių