A. Širinskienės akiratyje atsidūrė prokuratūra – siūlo įvesti rotaciją

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė siūlo įvesti rotaciją Prokurorų atrankos, Vyriausiųjų prokurorų atrankos, prokurorų Etikos, Atestacijos bei Egzaminų komisijų nariams.

Komiteto vadovės siūlomos Prokuratūros įstatymo pataisos šių komisijų nariams leistų eiti pareigas ne ilgiau kaip dvi kadencijos iš eilės. Taip pat būtų įtvirtinama pretendentų į prokuroro pareigas teisė teismui apskųsti Atrankos komisijos išvadas.

A. Širinskienės teigimu, pataisos didintų prokurorų savivaldos ir atrankos skaidrumą.

„Rotacija užtikrina nuolatinį atsinaujinimą, mažina korupcijos riziką. Deja, bet visoje eilėje prokuratūros veiklą bei savivaldą užtikrinančių komisijų jų narių rotacijos nebuvo – šiuo metu nariai skiriami trejiems metams, neribojant kadencijų skaičiaus“, – frakcijos išplatintame pranešime cituojama A. Širinskienė.

Deja, bet visoje eilėje prokuratūros veiklą bei savivaldą užtikrinančių komisijų jų narių rotacijos nebuvo – šiuo metu nariai skiriami trejiems metams, neribojant kadencijų skaičiaus.

Seimo narė taip pat teigia, kad „prokurorų atrankos sistema stokoja viešumo“, o atrankų dalyviai „negali ginti galimai pažeistų jų teisių, neturėdami galimybės teismui apskųsti Atrankos komisijos išvadų“.

„Būtina taisyti šias spragas, juo labiau kad panašūs pakeitimai, atsižvelgus į Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės rekomendacijas, įtvirtinti reguliuojant teisėjų atranką bei teisėjų savivaldos institucijų veiklą“, – teigia Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

Prokuratūros įstatymo pataisomis siūloma, kad atrankoje į prokuroro pareigas dalyvavęs pretendentas turėtų teisę per septynias dienas po Atrankos komisijos išvadų paskelbimo pateikti Aukščiausiajam Teismui skundą dėl esminių procedūrinių pažeidimų, galėjusių turėti įtakos objektyviam atrankoje dalyvavusių pretendentų įvertinimui. Aukščiausiasis Teismas, priėmęs skundą, turėtų teisę sustabdyti prokuroro skyrimo procedūrą.

Aukščiausiasis Teismas, pripažinęs, kad per atranką padaryta esminių procedūrinių pažeidimų, turėjusių įtakos objektyviam pretendento vertinimui, galėtų įpareigoti Atrankos komisiją iš naujo įvertinti atrankoje dalyvavusį ir skundą pateikusį pretendentą arba Atrankos komisijos išvadą panaikinti. Tokiu atveju atranka prokuroro pareigoms eiti būtų atliekama iš naujo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
BŪTINA įvest rotaciją ir Seimo nariams, jiems pakaktų ir 1 (vienos) ištisinės kadencijos (ir - APKALTĄ jei užsimanytų prieš laiką atsitraukt... nežiūrint kad ir aukščiau norėtų kilt)

KAD TIK PADETU

KAD TIK PADETU portretas
Labai saniai jau tai reikejo padaryti,nes ten tokia susivelusi savuju sutve.Ateis jaunesni,nesusigyvene,nesusitepe tai gal ir kas nors gero is to bus.O kontrole tai vis tiek ,kad ir tokiems pareigunams yra reikalinga.TAUTOJE TIKRAI YRA DIDELIS NEPASITIKEJIMAS NEI TEISMAIS,NEI PROKURATURA,NEI ADVOKATAIS. Teisine sistema kaip raisa moteriske- viena kalba,o kita daro.

natalija

natalija portretas
ELITAS TAI TIE ZMONES KURIE PAKILO AUKSCIAU KITU NES NUVEIKE KAZKA GERO TEVYNEI TAUTAI O KA GERO NUVEIKE IR KOKIU KELIU PRALOBO LANSBERGINIAI KUBILINIAI KIRKILINIAI GENTVILINIAI GRIBOVNA SIMONYTE IR T T
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių