Siūlo nusiraminti: valdantieji tikisi, kad opozicija grįš į posėdžius

Valdantieji tikisi, kad valdančiųjų ir opozicijos konfliktas dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui išsikvėps ir opozicijos atstovai grįš į posėdžių salę.

„Aš siūlyčiau opozicijai pažvelgti į šios savaitės įvykius ne emocingai, o ramiai, prisiminti, kokia buvo įvykių eiga, tikrai nebuvo Seimo statutas pažeistas nei vienoj vietoj. (...) Manau, kad opozicijoj yra daug politikų, kurie, pasvarstę visą situaciją, pripažins sau, kad konstruktyvus darbas įmanomas ir toliau“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Opozicijos atstovai ketvirtadienį paliko Seimo salę ir susirinko posėdžiauti atskirai, istorinėje Kovo 11-osios salėje, kilus konfliktui dėl nenumatyto posėdžio sprendžiant interpeliacijos žemės ūkio ministrui klausimą.

Manau, kad opozicijoj yra daug politikų, kurie, pasvarstę visą situaciją, pripažins sau, kad konstruktyvus darbas įmanomas ir toliau.

Alternatyvų posėdį surengę opozicijos atstovai įteikė parlamento vadovei pareiškimą su reikalavimais, tarp jų: spręsti dėl žemės ūkio ministro atstatydinimo, V. Čmilytei-Nielsen pasitikrinti pasitikėjimą Seime, šią sesiją svarstyti tik su ekonominėmis ir socialinėmis problemomis susijusius klausimus, stabdant nesutarimus keliančius projektus dėl civilinės sąjungos, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui ir kitus.

Komentuodama raginimą jau pasitikrinti pasitikėjimą Seime V. Čmilytė-Nielsen teigė, jog Seimo statutas numato procedūras balsavimui dėl nepasitikėjimo ir opozicija gali jas inicijuoti.

„Šiandieną pokalbio su opozicija metu aš jau minėjau, kad tas sąrašas vis ilgėjo, pildėsi. Manau, kad kalbant konkrečiai apie šį reikalavimą yra tam tikros procedūros, kurias gali pagal numatytas statute taisykles inicijuoti Seimo nariai“, – sakė Seimo pirmininkė.

Ji taip pat teigė, kad Seimo darbas nesustojo, o greitos valdančiųjų reakcijos į opozicijos reikalavimus nebus, nes „šiandien kokių nors skubių karštų sprendimų neriekia, per daug jų padaryta per vieną dieną“.

Kalbėdama apie opozicijos pasipiktinimo sulaukusį sprendimą interpeliaciją ministrui apsvarstyti nenumatytame posėdyje parlamento vadovė teigė, kad niekas opozicijai netrukdė dalyvauti Seimo posėdyje, kuris vyko trečiadienį 8 val. ryto.

„Bet kuriam dirbančiam Lietuvos piliečiui tai nėra ypatingai nepatogus laikas ateiti į darbą, viskas vyko pagal taisykles ir pagal sveiką protą“, – sakė parlamento vadovė.

Didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, jog visas konfliktas kilo „iš tam tikrų procedūrinių dalykų“.

„Man atrodo, tai tokio emocinio pobūdžio reakcija, girdžiu, ką sako opozicija, galiu suprasti, kad galbūt yra tam tikro įsiskaudinimo, ieškosim būdų, kaip toliau darbuotis, ir labai tikiuosi, kad geranoriškumas iš opozicijos bus“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji taip pat teigė, kad interpeliacijos procedūra žemės ūkio ministrui K. Navickui yra baigta, o opozicijos projektai su jų ekonominiais pasiūlymais negali būti svarstomi, nes biudžetas ką tik peržiūrėtas.

Komentuodama prezidento Gitano Nausėdos pasisakymą, kad opozicijos reakciją sukėlė valdančiųjų beatodairiški veiksmai ir „buldozerio principai politikoje“, konservatorių seniūnė sakė, kad prezidentas „turi selektyvią klausą“.

„Man atrodo, kad šalies vadovas, deja, turi selektyvią klausą. Jei jis ketintų, kaip praeityje yra deklaravęs, būti politinių procesų moderatoriumi, retorika būtų kita, bet, matyt, jis pasirinko būti opozicijos lyderiu“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Seimas svarstė antradienį. Likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Protestuodama prieš tai opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Parlamento vadovei opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigia, jog į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Lauk parazitini lanzberginiu klana stop lietuvos genocidui

Štai

Štai portretas
prie ko priveda neapgalvotas, neįvertintas seimo pirmininkės skyrimas.

Siūlau tovaršč Čmil

Siūlau tovaršč Čmil portretas
Eiti paskui rusų karinį laivą!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių