V. Blinkevičiūtė: mobilizacija Rusijoje didins sumaištį, kainų krizė Lietuvoje – migraciją

Socialdemokratų lyderė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad Rusijoje kils didelė sumaištis dėl prezidento Vladimiro Putino paskelbtos mobilizacijos bei grasinimų panaudoti branduolinę ginkluotę.

Partijos pirmininkė įsitikinusi, kad visas šiuo metu Lietuvoje kylančias ekonomines ir socialines problemas sieti su Rusijos sukeltu karu Ukrainoje yra neteisinga. 

„Paskutiniai Rusijos diktatoriaus veiksmai rodo režimą apėmusią neviltį ir bejėgiškumą. Putino grasinimus ir  paskelbtą mobilizaciją seks dar didesnė sumaištis Rusijos viduje“, – socialdemokratų konferencijoje Jonavoje šeštadienį teigė partijos lyderė.

V. Blinkevičiūtės teigimu, V. Putiną reikia spausti „visais įmanomais būdais“ ir „iki pat galo“. 

V. Blinkevičiūtė dėkojo Lietuvos žmonės, remiantiems Ukrainą ir priimantiems pabėgėlius iš šios šalies.

Paskutiniai Rusijos diktatoriaus veiksmai rodo režimą apėmusią neviltį ir bejėgiškumą.

Pasak jos, karas Ukrainoje turi įtakos naujiems iššūkiams Europos Sąjungos ekonomikai, energetikai, saugumui, socialinei sferai. 

Kalbėdama apie Lietuvos aktualijas socialdemokratų lyderė įspėjo, kad „nauja migracijos banga už mūsų visų nugarų“.

„To neįmanoma nejausti“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Ji piktinosi, kad likus mėnesiui iki pirmųjų sąskaitų už šildymą, šalies gyventojai nežino, ko jiems tikėtis iš valstybės.  Vyriausybės veiksmus ji vadina neprognozuojamais.

„Ko tikėtis kitąmet, ko tikėtis, jeigu situacija pablogės. Ir ko tikėtis, jeigu nebus taip blogai, kaip dabar prognozuojama“, – klausė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderės teigimu, energetikos krizė parodė, kad valdantieji nei Lietuvoje energetikos sektoriaus, nei valstybės valdomų įmonių įmonių nekontroliuojama, nei stengiamasi tai daryti. 

Pasak jos, išaugus elektros kainoms, reikėjo skubiai tartis su Švedija dėl pigesnės elektros. 

„Jau vakar, nelaukiant Europos Tarybos vadovų sprendimų  reikėjo plaukti ar skirsti į Švediją, tartis dėl pigesnės elektros. Europos Komisija tam tikrai pritartų. Ar čia Lietuvoje laukiama, kad Europos Komisija dar nupirks bilietą į Švediją? Arba švedai patys mums pradės siūlyti pigesnę elektrą“, – svarstė V. Blinkevičiūtė.

Ji vylėsi, kad Lietuvoje bus įgyvendinta Europos Komisijos iniciatyva, kad bendrovės, kurios elektros energiją gamina ir „kraunasi milžiniškus pelnus“, būtų priverstos dalintis jais ir su  gyventojais, ir su verslu“, – teigė  V. Blinkevičiūtė.

Partijos pirmininkė pabrėžė, kad kainų ir energetikos krizės atskleidė ir apnuogino valstybės silpnąsias vietas.

„Bėdas nurašyti tik karui Ukrainoje – ką bando daryti valdantieji – yra neatsakinga. Ir net gėdinga taip dangstyti savo klaidas arba neveikimą“, – kalbėjo ji.

V. Blinkevičiūtės teigimu, įmonės „Perlas Energija“ istorija parodė, kaip „susimovė“ ir Energetikos ministerija, ir ministras, rinkos priežiūros tarnybos.

„Konservatorių žadėta „stipri valstybė“ tarsi nusišalino nuo problemų sprendimo. Kam atgavę nepriklausomybę sukūrėme rinkos priežiūros ir kontrolės institucijas? Kad gintų vartotojų interesus. Kur visos jos buvo tuomet, kai šios sutartys buvo tik pradėtos brukti vartotojams? Buvo tyla“, – priekaištavo V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai konferencijoje šeštadienį aptaria politinę padėtį, skelbs kandidatus į merus.


Šiame straipsnyje: socialdemokrataiVilija Blinkevičiūtėkaras Ukrainojemobilizacija Rusijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių