Premjerė ragina nepriskirti V. Putino, A. Lukašenkos nusikaltimų šalies rusams ir baltarusiams

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad negalima priskirti Rusijos ir Baltarusijos vadovų Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos nusikaltimų Lietuvos rusams ir baltarusiams vien dėl jų tautybės.

„Nesinorėtų pamatyti, kad atsirastų kažkokių priekaištų Lietuvos piliečiams, bandant jiems kažkaip priskirti Putino ar Lukašenkos nusikaltimų krūvį ar dalį vien dėl jų tautybės“, – antradienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

„Tam reikia visomis išgalėmis užkirsti kelią, kadangi taip – ne paslaptis, kad yra turbūt visose valstybėse žmonių, kuriems ponas Putinas dėl nesuvokiamų priežasčių atrodo vertas kažkokių komplimentų ar kažkokių teigiamų jausmų, tačiau paprastai tie dalykai niekaip nėra susiję su žmonių tautybe“, – pridūrė ji.

„Ir tarp tokių žmonių rasime įvairių tautybių žmonių ir aš nė kiek neabejoju, kad Lietuvoje gyvenantys rusų ir baltarusių tautybės žmonės tikrai yra mūsų krašto patriotai, kartu kaip ir mes visi, bendrai remia Ukrainą, dalyvauja pilietinėse iniciatyvose, prisideda, kuo gali, ir dėl to labai prašyčiau, kad šitos temos netaptų papildomu penu Rusijos ir Baltarusijos propagandai, nes tai būtų absoliutus melas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ir tarp tokių žmonių rasime įvairių tautybių žmonių ir aš nė kiek neabejoju, kad Lietuvoje gyvenantys rusų ir baltarusių tautybės žmonės tikrai yra mūsų krašto patriotai.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Vakarai į tai atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, vis garsiau imta kalbėti ir apie galimą šios šalies narystę Europos Sąjungoje.

ES derina naują sankcionuojamų asmenų sąrašą

Premjerė I. Šimonytė sako, kad sankcijų karą Ukrainoje pradėjusiai Rusijai įvedimas „yra nuolatinis procesas“, o šiuo metu europiniu lygiu yra derinami nauji sąrašai sankcionuojamų asmenų.

„Tai yra nenustojantis procesas, kiek žinau, yra derinami nauji sąrašai sankcionuojamų asmenų, ir manau, kad bus ir kitų sprendimų. Tai yra nuolatinis procesas“, – antradienį per spaudos konferenciją į klausimą, ar Europos Sąjunga rengia naują sankcijų paketą Rusijai, atsakė premjerė.

Rusams brukama propaganda

Premjerė I. Šimonytė sako besivilianti, kad Rusijos žmonės greičiau supras ir netoleruos to, ką Kremlius iš tiesų daro Ukrainoje.

„Manau, kad kuo greičiau Rusijos žmonės supras ir kuo daugiau jų supras, kad žūsta nekalti žmonės, žūsta vaikai, kurie yra bombarduojami kiliminiu bombardavimu, ir kad žūsta taip pat Rusijos kareiviai, kurie ten atvežti kaip neva į mokymus ir paleisti į mėsmalę, tuo greičiau galbūt didesniam skaičiui žmonių atsibos tai toleruoti“, – antradienį žurnalistams sakė premjerė.

Jos teigimu, rusams brukama propaganda, kad Ukrainoje vykdoma speciali karinė operacija, civiliai nenukenčia, taikomasi į karinius objektus.

„Akivaizdu, kad ta informacija, kurią turime, tiesa, iš tų apklausos bendrovių, kurias žinome esant susijusias su Kremliumi tiesiogiai, tai rodo, kad beveik 70 proc. žmonių palaiko spec. operaciją Ukrainoje“, – teigė I. Šimonytė.

„Čia, matyt, paprasta tą dalyką paaiškinti. Jiems yra aiškinama, kad tai yra spec. operacija. Ką reiškia spec. operacija? Spec. operacija reiškia, kad yra taikomasi į karinius taikinius ir suprask – yra neliečiami civiliai, suprask – nėra jokių nuostolių Rusijos kariuomenės pusėje“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, Maskvai neatskaitingų žiniasklaidos priemonių Rusijoje liko nedaug, ten dabar blokuojami ir socialiniai tinklai.

„Likę tik keletas resursų, kurie kalba apie tai, kas vyksta taip, kaip yra, ir rizikuoja, kad bet kurią minutę gali būti uždaryti. Ar tai būtų TV kanalas „Dožd“, ar dar keletas resursų, kurie tebeveikia“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Vakarai įvedė griežtas sankcijas Rusijai, kai Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Į Europos Sąjungos naujausią sankcijų sąrašą pateko virtinė Rusijos oligarchų, taip pat Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Bendrija taip pat sutarė atjungti dalį Rusijos bankų nuo atsiskaitymų sistemos SWIFT, uždarė savo oro erdvę Rusijos oro vežėjams, uždraudė valstybinės žiniasklaidos priemonių transliacijas, įvedė kitus ribojimus.

 

 

 


Šiame straipsnyje: Ingrida Šimonytėkonferencijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių