Su D. Nausėdiene susitikusi ukrainietė: esame labai dėkingi, be ašarų net kalbėti sunku

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau daugiau nei 44 tūkst. ukrainiečių, 18 tūkst. iš jų – vaikai. Mokyklas ir darželius lanko 8500 mažųjų ukrainiečių. Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė viešėjo Šiauliuose, kur susitiko su ukrainiečių vaikus globojančiomis mamomis, praneša LNK.

Kai kurie ukrainiečiai jau išvyko atgal į savo šalį ir vaikų globą laikinai perdavė giminaičiams ir draugams.

Pasikalbėti su D. Nausėdiene buvo pakviestos ir kelios šiauliečių šeimos, kurios taip pat globoja vaikus ar net šeimas, pabėgusias nuo karo. Tiek globą prisiėmusios mamos, tiek ir pirmoji šalies ponia pretenzijų savivaldai neturi. Priešingai – visi yra labai dėkingi už puikią karo pabėgėlių integraciją.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Atvažiavome iš Černihivo. Jau ir mėnuo praėjo. Černihivas arčiau Baltarusijos, ten labai baisu. Visas miestas sugriautas, visa Ukraina subombarduota. Čia mus labai šiltai priėmė, visa Lietuva šiltai priėmė. Esame labai dėkingi, be ašarų net kalbėti sunku, juk ir vaikus, ir suaugusius priimate, maisto duodate, kur gyventi duodate. Ačiū jums“, – šnekėjo ukrainietė Svetlana.

Esame labai dėkingi, be ašarų net kalbėti sunku, juk ir vaikus, ir suaugusius priimate, maisto duodate, kur gyventi duodate. Ačiū jums.

„Mes atvykome su visa sporto komanda, aš atvažiavau su sūnumi ir dar dviem vaikais, su kuriais jis sportuoja. Mus priėmė sporto gimnazija, net nesitikėjome, kad taip priims. Važiavome su baime, išgyvenome, kaip čia bus, bet mus priėmė puikiai. Aš sporto gimnazijoje dirbu mokytojo padėjėja, visą dieną nuo ryto iki vakaro užsiimu su vaikais. Tik mus perkraustė – iš pradžių gyvenau bendrabutyje su vaikais, o dabar bute šalia. Bet vis tiek visą laiką mes kartu“, – kalbėjo ukrainietė Natalija.

LRP nuotr.

„Mūsų Aliona labai savarankiška, ji jau turi darbą, pradėjo dirbti sandėlyje, renka detales. Vaikučiai taip pat jau eina į mokyklą, darželį. Mano šeima labai taupi, labai skaičiuoja, kada dar prireiks pinigėlių. Taupo viskam: ir savo reikmėms, ir prižiūri vaikučius, ir maistą. Žmonės nežino, kiek čia bus, kiek jiems gali reikėti, pas juos įprasta, kad vyras rūpinasi šeima, kad vyras uždirba pinigus. Atvykusios moterys nebeturi to ramsčio ir jaučiasi pažeidžiamos. Pagalba tikrai reikalinga iš visur. Jie nerimauja dėl vasaros, kaip vasarą bus su vaikais, ar bus stovykla, ar jie galės dirbti“, – pasakojo Daiva Kazlauskienė, ji globoja ukrainietę Alioną su dviem jos vaikais.

„Šiauliai iš tikrųjų nepaprastai daug daro. Jie yra puikus pavyzdys. Tai yra nepaprastai gražus ir reikšmingas darbas, ką daro savivalda“, – manė D. Nausėdienė.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeukrainiečiaiUkrainos pabėgėliaiDiana Nausėdienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių