Pereiti į pagrindinį turinį

T. V. Raskevičius pasigedo prezidento iniciatyvos padėti afganistaniečių vertėjams: proga pramiegota

2021-08-18 07:01

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius sako, kad valdžią Afganistane užėmus talibams, iš šalies bėgantiems žmonėms Lietuva ir visa ES turėtų suteikti pagalbą. Lietuvoje, pasak parlamentaro, afganistaniečių anksčiau pateikti prieglobsčio prašymai laikinai atidedami į šalį ir bus įvertinti atsižvelgiant į jų kilmės šalyje susiklosčiusią situaciją.

Tomas Vytautas Raskevičius
Tomas Vytautas Raskevičius / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Manau, kad nuo Talibano persekiojimo bėgantiems Afganistano piliečiams Lietuva ir Europos Sąjunga turėtų teikti visą įmanomą pagalbą, o tokių žmonių prieglobsčio prašymai turėtų būti svarstomi iš esmės. Jau dabar Migracijos departamento direktorė teigia, kad šiuo metu Lietuvoje esančių afganistaniečių, kurie atvykę per Baltarusiją, prieglobsčio prašymai yra atidedami į šoną, rengiantis juos nagrinėti iš esmės, vertinant Afganistane nuolat kintančią situaciją“, – trečiadienį LRT radijui kalbėjo T. V. Raskevičius.

Politikas kartu pažymėjo, kad būtent tokiomis situacijomis, kaip šiuo metu Afganistane, ir yra reikalingos prieglobsčio prašymo procedūros.

„Mano vertinimu, dabartinė situacija Afganistane yra būtent apie tai, kas yra prieglobsčio procedūros esmė: apsaugoti žmones nuo jų šalyje vykdomo arba žmogaus teisių persekiojimo“, – tikino jis.

Vis tik ŽTK pirmininkas mano, kas Lietuva jau praleido progą padėti Lietuvos kariams Afganistane vertėjavusiems asmenims.

„Aš tai pavadinčiau ne tik mūsų valstybės garbės reikalu, bet ir apskritai išbandymu žmogiškumui, ir tai vienareikšmiškai yra žmogaus teisių klausimas. Galima konstatuoti, kad proga pargabenti vertėjus ir jų šeimos narius, kurie talkino mūsų kariškiams, ir suteikti jiems prieglobstį Lietuvoje, galimybė buvo pramiegota“, – tvirtino Seimo narys.

Laisvės frakcijai priklausantis parlamentaras sako pasigendąs ir šalies vadovo Gitano Nausėdos lyderystės rodant iniciatyvą padėti afganistaniečių vertėjams.

„Krašto apsaugos ministras kalba apie tai, kad logistinė operacija planuojama rugpjūčio pabaigoje, tai natūraliai kyla klausimas, kodėl, pavyzdžiui, prezidentas, kuris tuo pačiu metu yra ir ginkluotųjų pajėgų vadas, neorganizuoja logistinės gelbėjimo operacijos, nėra siunčiamas „Spartanas“, mūsų karių grupė. Ne rugpjūčio pabaigoje, o dabar“, – sakė T. V. Raskevičius.

ELTA primena, kad sekmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko iš savo šalies į Tadžikistaną, o į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus.

Afganistano prezidentas A. Ghanis sako sekmadienį išvykęs iš šalies tam, kad būtų išvengta kraujo praliejimo, kai į sostinę Kabulą įžengė Talibano kovotojai. A. Ghanis neatskleidė, į kurią valstybę išvyko, bet teigė, kad jam likus Afganistane „daug patriotų būtų tapę kankiniais, o Kabulas būtų sunaikintas“.

Kabule pastarosiomis dienomis tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė didelės spūstys. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo.

Kas spėjo, iš bankų išsiėmė visas santaupas. Feisbuke žmonės dalijosi nuotraukomis, kuriose matoma, kaip uždažomi moterų atvaizdai ant kai kurių Kabulo parduotuvių ir grožio salonų.

Gyventojai baiminasi, kad į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų