Tremtiniai ir politiniai kaliniai prašo nenaikinti Laisvės kovų komisijos

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį su prašymu palikti Seime veikti Laisvės kovų komisiją.

„Laisvės kovų komisija skirta labai specifinei žmonių grupei, kurie nukentėjo ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Ir dėl jų ši komisija reikalinga. Primename, jog 2017 metais atkūrus Valstybės istorinės atminties komisiją patikinta, jog ji funkcijų su kitomis komisijomis nedubliuos. Tačiau dabar matome akivaizdžius žingsnius šias komisijas sutapatinti ir galiausiai – sujungti“, – rašoma kreipimesi.

„Valstiečių“ atstovas Arūnas Gumuliauskas Seime registravo siūlymą sujungti Laisvės kovų bei Valstybės istorinės atminties komisijas, vietoje jų įsteigiant Valstybės istorinės atminties ir laisvės kovų komisiją, turinčią nuolatinės komisijos statusą.

A. Gumuliauskas siūlymą aiškina siekiu išvengti funkcijų dubliavimo, kartu teigia, kad  Valstybinės istorinės atminties pagrindu sujungtą komisiją Seimo statute įrašius kaip nuolatinę „problemos sprendimas bus pakeltas į gerokai aukštesnį lygį“.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga argumentuoja, kad komisijų darbo sferos skiriasi: nuo 1997 metų dirbanti Laisvės kovų komisija sprendė ne tik 1939–1993 metų istorinės atminties aktualijas, bet ir socialinius klausimus, susijusius su politiniais kaliniais, tremtiniais, nuo okupacijos nukentėjusiais asmenimis. Tuo tarpu Valstybės istorinės atminties komisija sprendžia daug platesnio istorinio laikotarpio klausimus.

„Laisvės kovų komisija skirta labai specifinei žmonių grupei, kurie nukentėjo ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Ir dėl jų ši komisija reikalinga. (...) Mūsų organizaciją, vienijančią asmenis, nukentėjusius nuo sovietinės okupacijos, tokie sprendimai (dėl Laisvės kovų komisijos naikinimo – BNS) liūdina. Dar nemaža dalis tremtis ir represijas išgyvenusių žmonių yra gyvi ir jiems vis dar reikia valstybės dėmesio bei rūpesčio“, – pažymima kreipimesi.

Komisijas sujungti pasiūlęs A. Gumuliauskas vadovauja Valstybinės istorinės atminties komisijai.

Laisvės kovų komisijos pirmininkas yra socialdemokratas Juozas Olekas. Socialdemokratų partija po rinkimų sudarė koaliciją su „valstiečiais“, bet iš jos pasitraukė ir šiuo metu yra opozicijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Cha, visai kaip sovietiniai karo veteranai :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių