Trys debiutai Vyriausybėje – trys fiasko?

Neprilygstamas operatyvumas – nepraėjo nė trijų mėnesių po priesaikos, o visi trys Vyriausybės naujokai jau spėjo sukelti skandalus, kai kurie – ir ne vieną. Bet premjeras juos išsijuosęs gina.

Politinio turisto vakarienė

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) į susisiekimo ministrus deleguotas Jaroslavas Narkevičius vieną gerą darbą padarė: spalį nuvykęs į egzotiškuosius Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) pristatyti Lietuvos susisiekimo sistemoje taikomų inovacijų pats į pasaulinio kelių kongreso sceną nekilo ir burnos ten neatvėrė, juolab angliškai jis ir nemoka. Po beveik trijų mėnesių pradžiamokslio susisiekimo srityje kažin ar būtų nustebinęs ir šios srities išmanymu, mat lig šiol Seime jis dirbo Švietimo ir mokslo komitete.

Bet valstybei gėdos ministras nepadarė: kongreso švieslentėje  šviečiant ministro J.Narkevičiaus pavardei, Lietuvos pasiekimus pristatė šios ministerijos viceministras Vladislavas Kondratovičius. Beje, sudarius naują valdančiosios koalicijos sutartį jis ir buvo siūlomas Susisiekimo ministerijos vadovu, o J.Narkevičius – vidaus reikalų. Tačiau Prezidentas pageidavo Vyriausybėje moters, mat keistai atrodėme demokratinių valstybių kontekste – ES buvome vienintelė šalis, kur visi ministrai – vyrai. Į vidaus ministro kėdę pasodinus Ritą Tamašunienę, J.Narkevičius neliko be ministro portfelio – kokį LLRA-KŠS dar turėjo, tokį ir atidavė, nesvarbu, ar ministras tam turi kompetencijos, ar ne.

Egzotika: J.Narkevičius ne tik skandalingai išvaikė "Lietuvos pašto" valdybą, bet ir paturistavo Jungtiniuose Arabų Emyratuose. (M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.)

Maža to, kad atlikti kelionės į Abu Dabį misijos – pristatyti Lietuvą kongrese – J.Narkevičius patikėjo savo antrininkui, malonesnius užsiėmimus atliko pats: sočiai vakarieniavo, tik, kaip išsiaiškino 15min.lt, už vakarienę pats nesusimokėjo, nors valstybė, išleisdama ministrą sau atstovauti, dienpinigius jam sumokėjo. Vakarienė nebuvo darbo susitikimas su JAE ar kitų šalių atstovais – sotinosi tik Lietuvos atstovai.

Sąskaitą apmokėjo ministerijai pavaldi Lietuvos automobilių kelių direkcija. Šios įstaigos atstovai informavo, kad tai buvo pirmas kartas per dvejus pastaruosius metus, kai ministerijos prašymu vakarienė apmokėta direkcijos lėšomis. Iš viso devynių asmenų pavakarojimas kainavo 713 eurų.

Susisiekimo ministerija suskaičiavo, kad trijų asmenų vizitas Abu Dabyje kainavo 4 236 eurus.

Atleido, bet liepia dirbti

Pačiame įkarštyje – ir dar vienas ministro J.Narkevičiaus sukeltas skandalas. Spalio 31 d. jis savo įsakymu atleido "Lietuvos pašto" valdybą ir paskyrė naują – prašlavė nepriklausomus atstovus, o pasiskyrė ministerijos valdininkus, nors pagal teisinį reglamentavimą valdybose turi vyrauti nepriklausomi ekspertai.

713 – tiek eurų biudžetui kainavo devynių asmenų pavakarojimas restorane Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Atleido, tai atleido. Tačiau po kelių dienų ministras persigalvojo ir valdyboje jau nebedirbantiems asmenims nurodė grįžti padirbėti iki Naujųjų metų. Šie viešai pranešė nesutinkantys. Tačiau ministras nenustojo jiems toliau rašyti įsakymus. Dar po savaitės ministras pasirašė įsakymą, kad jie vis valdybos narių pareigas eina iki lapkričio 26 dienos.

Pasigirdo kalbų, kad J.Narkevičius užsimojęs atleisti ir kitų ministerijai priskirtų valstybės įmonių valdybas.

Giminių sambūris

Žemės ūkio ministerijoje – irgi naujovės. Čia diegiami senųjų socialdemokratų tradicijos – padaryti valstybės instituciją savų įdarbinimo tarnyba. Vos apšilęs poste Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) į ministrus deleguotas Andrius Palionis rado kandidatą į viceministrus – jo partijos nario kolegos Seime Petro Čimbaro sūnų 24-erių Modestą Čimbarą. Žiniasklaidai pradėjus domėtis jo patirtimi, paaiškėjo, kad nėra kuo domėtis. O feisbuke pats M.Čimbaras atskleidė visu gražumu – savo nuotraukomis su alkoholiniais gėrimais ir pripučiama lėle. Tik viešas nepasitenkinimas sugadino "socialdarbiečio" atžalos politinę karjerą – jis nepaskirtas viceministru.

Savi: A.Palionis ministerijoje įdarbino savo partijos narių atžalas. Tiesa, vienas bandymas buvo nesėkmingas. (P. Peleckio / Fotobanko nuotr.)

Pabartas ir pagėdintas Prezidento, A.Palionis tęsė tokią pačią kadrų politiką: jam patarimus dalija M.Čimbaro bendraamžė, kito "socialdarbiečio" Šilutės rajono tarybos nario Arūno Pupšio duktė Giedrė Pupšytė.

Naujoji ŽŪM kanclerė Lina Zinkevičienė – žymaus LSDDP veikėjo Rito Vaigino dukra, bet jos ligšiolinė patirtis nedisonuoja su gautu postu.

Maža nepotizmu atsiduodančios kadrų politiko, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę nusprendė, kad Seimo narys A.Palionis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas dėl privačių interesų deklaravimo, nes laiku nedeklaravo priklausantis medžiotojų būreliui.

Gaisrą gesino dezinformacija

Dar viena Vyriausybės naujokė – vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė vos po poros mėnesių poste jau susilaukė kelių dešimčių tūkstančių žmonių pasirašytos peticijos, raginančios ją atsistatydinti. Ministrė kaltinama dėl netinkamos situacijos Alytuje kilus dideliam gaisrui valdymo, klaidingos informacijos teikimo, galų gale, ir jautrumo stygiaus. Opozicija prašneko apie interpeliaciją.

Gaisras: R.Tamašunienė jau susilaukė kelių dešimčių tūkstančių žmonių pasirašytos peticijos, raginančios ją atsistatydinti. (P. Peleckio / Fotobanko nuotr.)

Už Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą atsakinga ministrė į Alytų išsirengė tik trečiąją gaisro dieną, o atvykusi spėjo apkaltinti pasiaukojamai bandantį suvaldyti krizinę situaciją, padėti ugniagesiams ir aplinkiniams gyventojams Alytaus merą Nerijų Cesiulį darant sau savireklamą. Žmonės piktinosi, kad ministrė nesigaudo esant tokiai situacijai, nepadeda ir tik trukdo dirbti. Pasak N.Cesiulio, Alytus ištikus ekologinei nelaimei, centrinės valdžios buvo paliktas likimo valiai, o jam teko maldauti verslininkų pagalbos, tačiau ministrė nuolat viešai akivaizdžiai skleidė dezinformaciją, tikindama, kad visokeriopa pagalba nuolat teikiama, technika siunčiama, oras neužterštas. Galiausiai gaisrą vis dar gesinančius alytiškius ministerija apstulbino paskelbdama, kad gaisras jau užgesintas.

R.Tamašunienė iš pareigų trauktis neketina. Ji žada šalinti sistemos trūkumus.

Premjeras ministrus gina

Bet premjerui Sauliui Skverneliui visi trys Vyriausybės naujokai tinka. Jis gina savo ministrus. Jų atšaukinėti nepuola ir juos delegavusios LSDDP ir LLRA-KŠS.

Nors ankstesnis susisiekimo ministras Rokas Masiulis nevykdavo į kelių kongresą, motyvuodamas, kad premjeras prašydavo ministrų vengti egzotinių kelionių, dabar S.Skvernelis J.Narkevičių gina sakydamas, kad tai joks politinis turizmas, mat JAE – Lietuvai svarbus partneris susisiekimo srityje.

Nuostata: premjerui S.Skverneliui visi trys Vyriausybės naujokai tinka. Jis gina savo ministrus. (P. Peleckio / Fotobanko nuotr.)

Dėl "Lietuvos pašto" valdybos iš pradžių premjeras žadėjo aiškintis, bet paskui pareiškė, kad ministras turi teisę ją atleisti ir negalėjo nereaguoti į žmonių skundus, kad negauna tinkamų pašto paslaugų.

Jis tikina, kad ir R.Tamašunienė be pagrindo kaltinama neveiklumu gaisro Alytuje atveju, nes, jo įsitikinimu, ji suteikė visą reikiamą pagalbą.

Dėl naujokų darbo kritiškesnis prezidentas Gitanas Nausėda. Jo įsitikinimu, ekstremali situacija dėl gaisro Alytuje turėjo būti skelbiama visoje šalyje ir atitinkamai valdoma, nors vidaus reikalų ministrė Alytuje sakė priešingai. Nerimą Prezidentui sukėlė ir žemės ūkio ministro A.Palionio noras priimti į darbą partijai artimus asmenis. Jis išreiškė viltį, kad Vyriausybės vadovas, kaip tiesioginis ministro vadovas, įvertins kritiką A.Palioniui, o ir pats ministras padarys. Padarė: įdarbino kito savo partijos nario atžalą, kuri ministrui pataria, nors 24-erių metų merginai dar pačiai praverstų patarimai.

Premjeras pareiškė pritariąs kritikai, pastabas A.Palioniui išsakęs, bet atkreipė dėmesį, kad tai ministro politinio, asmeninio pasitikėjimo pareigūnai.

Gera žinia, kad jie postus apleis kartu su ministru. Tačiau juk ir politinio pasitikėjimo pareigūnai samdomi ne už asmenines ar partijų lėšas, o algą jiems mokesčių mokėtojai moka ne už tai, kad jie ministro bičiulių vaikai, o kad jie kvalifikuotai padėtų ministrui valdyti jam priskirtą sritį.

S.Skvernelis žada dar vertinti ir etikos sargų sprendimą dėl A.Palionio laiku nedeklaruotų interesų.

Be kita ko, A.Palionį bandyta ministru padaryti ir pernai gruodį. Jis siūlytas į Aplinkos ministerijos vadovus. Tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė atmetė jo kandidatūrą. G.Nausėdai kandidatas tiko. Bet po A.Palionio bandymo į viceministrus iškelti savo partijos nario sūnų Prezidentas pareiškė, kad kažko panašaus iš ministro daugelis tikėjosi, ir kol kas susidaro įspūdis, kad jis patvirtina tuos nuogąstavimus, kurie jam ar jo partijai buvo išreikšti. Kodėl į postą skiriami abejonių keliantys asmenys, retorinis klausimas.

Seimo etikos sargai, kaip informavo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Antanas Matulas, neketina svarstyti nei J.Narkevičiaus, nei A.Palionio elgesio: nors jie tebėra Seimo nariai, bet prasižengimus padarė kaip ministrai, tad čia jau VTEK kompetencija.

Beje, ir pats A.Palionis, kuris ką tik VTEK pripažintas esąs pažeidėjas, yra Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys. Pasak A.Matulo, netrukus jį žadama pakeisti kitu "socialdarbiečiu", kurio pavardė, be kita ko, minima ir A.Palionio paslydimuose, – P.Čimbaru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LR pilietis (asmeniškai patyręs LR teisėkūros subtilybes)

LR pilietis (asmeniškai patyręs LR teisėkūros subtilybes)   portretas
Man ilgą laiką (virš 20 m.) teko dirbti Valstybės tarnyboje (VT) įstatymo leidžiamosios bei vykdomosios valdžios artimoje aplinkoje, LR Seimo visas penkias kadencijas ir dvi nepilnas kadencijas(vienoje tik pradėjus ir kitoje baigus darbą VT dėl amžiaus cenzo), atliekant ekspertinį darbą valstybės tarnautojo vyriausiojo specialisto bei vidurinės grandies vadovo pareigose. Per visą intensyvaus ir atsakingo darbinės veiklos laikotarpį man teko asmeniškai patirti didelio būrio valstybės politikų ir jiems padedančių valstybės tarnautojų (įskaitant (P(A)P VT)) didelį jų spaudimą per visą valstybės atkūrimo, jos visų sektorių stiprinimo sunkmetį, per visus LR ūkio krizės metus .Todėl teko atkakliai kovoti prieš savanaudišką garsių politikų ir jiems ištikimų visų talkininkų grobuonišką veiklą..Šios kadencijos LRS vald. daugumos,LVŽ vado,Premjero ciniškas elgesys JE LR Prezidento atžvilgiu ir LRV kai kurių ministrų diletantiiška veikla ne tiek stebina, bet labiau piktina !

pirnelis

pirnelis portretas
Brudyno vadas - patologinio melagio lizinginis.

Xxx

Xxx portretas
Tas seimas smirda ir kenke kaip alitaus gasras
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių