Tyrimas: mažiau nei pusė parlamentarų deklaravo susitikimus su lobistais

  • Teksto dydis:

Mažiau nei pusė – 65 – parlamentarai šių metų pavasario sesiją paskelbė apie susitikimus su interesų grupėmis ir registruotais lobistais, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) tyrimas.

Iš viso deklaruoti 694 tokie susitikimai.

Pernai pavasarį 73 parlamentarai paskelbė 708 susitikimus, rudenį – 69 parlamentarai – 739 susitikimus.

Anot TILS, valdančioji koalicija paskelbė beveik keturis kartus daugiau susitikimų (516) negu Seimo opozicija (140).

Daugiausiai susitikimų šių metų pavasario sesijos metu deklaravusių parlamentarų penketukas išliko toks pats: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paskelbė 46 susitikimus, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, aplinkos ministras Simonas Gentvilas – 42 susitikimus, socialinės apsaugos ir darbo ministrė konservatorė Monika Navickienė – 41 susitikimą, Laisvės frakcijos narė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė – 39 susitikimus, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen – 36.

Aktyviausiai apie pokalbius su lobistais pranešė Laisvės frakcijos nariai. Visi – 11 iš 11 – šios frakcijos nariai deklaravo mažiausiai po vieną susitikimą su interesų grupių atstovais, iš viso – 176 tokius susitikimus. Liberalų sąjūdžio frakcijoje susitikimus skelbė aštuoni politikai iš 12 – iš viso 70 susitikimų.

Mažiausiai po vieną susitikimą paskelbė devyni iš 16 Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių – jie paviešino 73 susitikimus. Šeši iš 13 Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių deklaravo 29 susitikimus, 21 iš 51 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario – 270 susitikimų, aštuoni iš 20 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių – 38 susitikimus, vienas iš 12 Mišrios Seimo narių grupės narių – du susitikimus su interesų grupių atstovais ir registruotais lobistais.

Nė vienas iš Darbo partijos frakcijos narių nepaskelbė tokių susitikimų.

„Skaidrus interesų grupių dalyvavimas sprendimų priėmime yra svarbi įstatymų rengimo, tobulinimo dalis. Vis dėlto šiuo metu beveik pusė aktyviausiai teisės aktų projektus inicijuojančių Seimo narių bei daugiau nei pusė frakcijų seniūnų neviešina tokių susitikimų“, – sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus iniciatyvų vadovė Ieva Dunčikaitė.

Daugiausiai – 185 – paskelbtų susitikimų vyko su verslininkais ir verslo asociacijomis.

Kas ketvirtas susitikimas – iš viso 169 – buvo su nevyriausybinių ir kitų ne pelno siekiančių organizacijų atstovais.

TILS nurodo, kad skaičiuoti kovo 10–rugpjūčio 16 dienomis oficialiuose darbo kalendoriuose paskelbti Seimo narių susitikimai.

Prievolė politikams deklaruoti apie jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą įtvirtinta Lobistinės veiklos įstatyme.

Iš viso Seime dirba 141 parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
vadynasi puse ju kai bus svarstomas biudžetas stengsis prakišt ta ko prašė lobistai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių