URM: informacija dėl JAV siūlymo keisti Taivano atstovybės pavadinimą – melaginga

  • Teksto dydis:

Britų verslo leidinio „Financial Times“ skelbiama informacija, kad Vašingtonas siūlo Lietuvai apsvarstyti galimybę pakeisti Taivano atstovybės Vilniuje pavadinimą, siekiant sumažinti atsiradusią įtampą tarp Lietuvos ir Kinijos, yra melaginga, teigia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Ši informacija yra melaginga ir primena dezinformacijos kampaniją. Dar daugiau, šis „nutekinimas“ yra gerai suplanuotas, kad galimai sukeltų įtampą tarp Aljanso partnerių ir įtampą Lietuvai, kuri skelbia apie naują paramą Ukrainai. Tokių prašymų JAV administracija mūsų diplomatams niekada neteikė. Atstovybės pavadinimas yra suverenus suinteresuotų šalių sprendimas, o JAV administracija mus tvirtai remia, ką patvirtina ir jos atstovo komentaras minimame tekste“, – Eltai atsiųstame komentare teigia užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

Šiuo klausimu išsiskyrė ir už Lietuvos užsienio politiką atsakingų politikų pozicijos. Prezidentas Gitanas Nausėda yra teigęs, kad klaida buvo atidaryti atstovybę būtent tokiu pavadinimu ir kad su juo nebuvo suderintas šis žingsnis. Tačiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad Taivaniečių atstovybės įkūrimo veiksmai buvo intensyviai koordinuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražinkite Gabrielių į beprotnamį

Gražinkite Gabrielių į beprotnamį portretas
Ir kuo greičiau, kol dar ko nors neprisidirbo ir neapsidirbo....

NBA

NBA portretas
Eikit jūsvisi n......ui su savo huivaniais

Nejuokinga

Nejuokinga portretas
Jau ir arkliui aišku, kad reikia pakeisti, bet čia kaip senam anekdote: "zasramsia, no nie zdamsia" - laukia,kol Kinija gerai įspirs į užpakalį - tik tada "susiprotės"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių