Už triukšmavimą barus baus skausmingai?

  • Teksto dydis:

Daugeliui puikiai žinoma Basanavičiaus gatvė Palangoje sezono metu – vienas didžiausių triukšmo šaltinių. Vien šiemet čia dėl triukšmo gauta 400 pranešimų, pasakojama LNK reportaže.

„Mes kai atvažiuojame, nežinome, kurioje vietoje bus triukšmas. Pasirenkame vietą gyventi ir staiga negalime ilsėtis ir miegoti“, – sakė vienas siūlymo iniciatorių Bronius Matelis.

Anot iniciatorių, baudos šiuo metu juokingos, nuo 20 iki 80 eurų. Dabar galiojančią tvarką, pasak B. Matelio, lengva apeiti, nes nebaudžiami barų savininkai, už juos baudas moka kiti.

„Atvažiuoja policija. Jis atrenka iš barmenų, kuris nėra baustas nė karto. Tuomet bauda mažėja perpus. Tuomet sako, kad tas žmogus atsakingas už triukšmo valdymą. Jam ir surašomas administracinių teisių pažeidimo protokolas. Sumokama dešimties eurų bauda, o už valandos vėl atvažiuoja ekipažas, nes triukšmas nerimsta. Tada baudą moką kitas barmenas“, – visą schemą išaiškino B. Matelis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Jei pataisoms bus pritarta, maksimali bauda didėtų iki 500 eurų. O 700 eurų baudą gautų ir baro ar klubo vadovas.

Restoranų ir viešbučių asociacija kėlė klausimą, ar dabar tikrai metas dėti baudas, kai verslas ir taip išgyvena sunkius laikus, mažėja klientų, didėja sąskaitos už elektrą. Esą dabartinių priemonių užtenka triukšmingiems barams bausti.

„Gyventojai teikia skundus ir policija atvažiuoja stebėti, tada viskas pateikiama savivaldybei, ten specialus skyrius nusprendžia, ar trumpinti įstaigos darbo laiką, ar naikinti licenciją. Tai didžiausia bausmė bet kuriam restoranui“, – tikino Lietuvos viešbučių ir ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Siūlymų iniciatoriai pateikia kitų šalių pavyzdžius. Estijoje baudos už triukšmą siekia iki 2 tūkst. eurų. Lenkijoje už triukšmo kėlimą galima mėnesiui patekti į areštinę.

Nemoka spręsti konfliktų

„Pasižiūrėjom į tuos kitų šalių pavyzdžius. Niekur nepateikiamas ir nenurodomas laikas. Jei norim visą Palangą pasidaryti iki 22 val. vakaro, atrodo gana keistai. O kaip elgtis su tais, kurie išėję iš restorano triukšmauja?“ – kėlė klausimą E. Šiškauskienė.

Vieno baro savininkas sostinėje tvirtina, kad problemas su gyventojais galima išspręsti taikiai.

„Akivaizdu, kad viskas vyksta dėl Palangos. Palangos savivaldybė nemoka palaikyti dialogo su verslininkais ir gyventojais. Nemokama spręsti problemų, tuomet žaidžiama su šitais dalykais. Didinkim baudas, išsispręs“, – piktinosi Lietuvos barų ir kavinių asociacijos vadovas Raimundas Pranka.

Tvirtinama, kad jei problemų nepavyksta išspręsti taikiai tarp baro ir gyventojų, turi įsikišti savivaldybė.

„Viskas vyksta per dialogą, kai išsiaiškinama, kas vyksta konkrečiai. Vienu atveju kalta įstaiga, kitu atveju gal gyventojas persistengė, vieni jautriau reaguoja, kiti ne. Reikia viską išsiaiškinti, o policininkas gali išgirdęs radiją vadinti tai triukšmu, kitas teigs, kad triukšmo nėra. Jokio objektyvumo“, – pasakojo R. Pranka.

Situacija Vilniuje

Sostinės Vilniaus gatvėje naktinių klubų labai daug. Kalbinta vaikų turinti šios vietos gyventoja, ji pasisako už didesnes baudas.

„Toliau nuo mūsų yra naktinių klubų, ten viskas girdisi. Bet tik porą naktų, penktadienį ir šeštadienį. Kištukus įsidedu ir man gerai, bet pasisakau už didesnes baudas“, – dalijosi moteris.

Dauguma vilniečių irgi pasisako už didesnes baudas.

„Tai miesto centras, tad gal reikėtų triukšmo sumažinti. Nežinau, kas čia siaučia vakarais, baudos atrodytų atitinkamos tokiems verslams. Reikia didinti“, – sakė kalbintas vaikinas.

„Triukšmas tai tarša, gali kenkti sveikatai ir kitiems dalykams. Manau, reikia baudas didinti. Aišku, reikia atsižvelgti į tam tikras vietas, kur jo daugiau“, – palaikė baudas kitas vyras.

„Galbūt atitinkamai iki tam tikros valandos ribą reikėtų nustatyti, bet nemanau, kad tos baudos turėtų būti labai didelės“, – abejojo vienas Vilniaus gyventojas.

Siūlymas dėl triukšmo dar bus svarstomas Seimo komitetuose, ar jam bus pritarta, kol kas neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

salunas

salunas portretas
dirbau Saalune tai ten neissprendziama problema del aptarnaujancio transporto, kadangi prekes issikrauti reikia suspeti iki 13 val. o tiekeju yra labai daug ir tietiekejai veza prekes i daug baru vienu metu, jie pradeda rata daryti tarkim nuo 6 val ryto, o tai jau yra baudziama del triuksmo, o tarkim pradeti krauti prekes nu 10 ryto yra neimanoma suspeti iki 13 val, plius tuo metu visa gatve ir taip kitu aptarnaujanciu transportu uzstatyta del ko susidaro net kamsciai. Todel si problema yra neisprenciama. O del muzikos tai galiu pasakyti kad priesais esantis viesbutukas nuolat skundzia, nors pacioje gatveje triuksmas yra dar didesnis ir aplinkiniuose baruose ten isvis lauke gyva muzika skambedavo bet tas viesbutukas ju neskundzia. .

Audra

Audra portretas
O.kodel turi 3 men. Kentėti gyventojai. Gal pasiulyk savo buta mainais.

Violeta

Violeta portretas
Gal daug kam nepatiks mano komentaras, bet sezonas Palangoje tesiasi is jegos 3 menesius (jei buna geras oras). Ir manau tuos tris menesius galimas pakenteti, nes vis tik tai kurortas. Turiu omeny Basanaviciaus gatve. Turi buti kurorte viena gatve, kurioje zmones galetu pasilinksminti. Cia ne seneliu prieglauda, kad miegoti eitu 21-22 val. O gyvenama vieta nuomai zmones gali pasirinkti, nera ko listi i pagr.miesto gatve, kurioje ir vyksta tie pasilinksminimai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių