V. Blinkevičiūtė: socialdemokratai būsimoje kadencijoje siūlys steigti Maisto tarybą

Opozicinių socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kritikuoja Konkurencijos tarybos darbą ir sako, kad pergalės rudens Seimo rinkimuose atveju partija siūlys steigti konsultacinę funkciją atliekančią Maisto tarybą.

„Vienas iš mūsų svarstymų ir siūlymų, kad, matyt, reikės įsteigti vadinamąją Maisto tarybą, kaip yra kai kuriose kitose valstybėse. Tai reiškia, kad toje Maisto taryboje turėtų dirbti ekspertai, turėtų dirbti (...) mokslininkai, kurie išmano tuos dalykus ir teiks pasiūlymus politikams“, – žurnalisto Edmundo Jakilaičio tinklalaidėje kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Politikės teigimu, taryba atliktų priežiūros funkciją toms institucijoms, kurios turi užkardyti didžiųjų prekybos tinklų susitarimus nustatant nepagrįstai aukštas prekių kainas arba užkirsti kelią maisto produktus pardavinėti už žemesnę nei rinkos kainą – t. y. kainas dempinguoti.

„Nedirba (Konkurencijos taryba – ELTA) taip, kaip turi dirbti“, – priežiūros institucijos darbą kritikavo V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų sąrašą į parlamento rinkimus vedanti politikė priekaištų taip pat turėjo dabartinei Vyriausybei ir jos vadovei konservatorei Ingridai Šimonytei, anot V. Blinkevičiūtės, dedančiai nepakankamai pastangų, kad sumažintų gyventojus slegiančią mokestinę naštą.

„Aš manau, kad karūna nuo galvos nenukristų Vyriausybės nariams dėl to, kad susėstų prie bendro stalo su didžiųjų prekybos centrų atstovais ir tiesiog susitartų – gerbiamieji, atėjo toks laikas, kad turime įveikti godumo infliaciją“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Kai Lietuvoje buvo tokia infliacija maisto produktų, kokios nebuvo visose kitose Europos Sąjungos valstybėse... Taip, aš suprantu, kad dedamoji energetinių kaštų (...) labai aukšta, aš tą viską suprantu, bet ar kitos valstybės neturėjo energetikos kaštų? Kažkaip kai susinormalizavo tie kaštai ar visos kitos dedamosios, Lietuvoje ir toliau tos kainos maisto produktų kosmoso lygio“, – dėstė socialdemokratų lyderė.

Žada nevykdyti „naktinės mokesčių reformos“

Kritikuodama tuomečio premjero Andriaus Kubiliaus ir konservatorių Vyriausybės 2008 metais priimtą vadinamąją „naktinę mokesčių reformą“, kai buvo skubiai patvirtinti radikalūs mokesčių pakeitimai, socialdemokratų lyderė pabrėžė, kad jos vadovaujama politinė jėga, šią reformą laikanti prioritetu, pokyčių neskubins.

„Naktinės mokesčių reformos nebus, garantuoju. Tai, kad tai bus mūsų prioritetinis darbas dėl mokesčių pakeitimų – taip, mes jį pradėsime iš karto, tik gavę mandatą ir pasitikėjimą žmonių“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Tiesa, politikė yra sakiusi, kad mokesčių reforma ateinančios Seimo kadencijos metu būtų įgyvendinta pirmaisiais naujosios kadencijos metais. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti surinkta pakankamai, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.

Politikės teigimu, perskirstymą per šalies biudžetą padidinus iki 36 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), atsirastų lėšų sveikatos, socialinei apsaugai, švietimui.

„Lietuva yra vienoje iš blogiausių situacijų, kai vertiname bendrai Europos Sąjungos valstybes pagal perskirstymą mokesčių ir įmokų surinkimą – 32 proc., kai Europos Sąjungos vidurkis yra 40 (proc. – ELTA)”, – tikino V. Blinkevičiūtė.

Kaip parodė „Delfi“ užsakymu rugpjūčio mėnesį bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, pirmąją vietą partinių reitingų lentelėje šiuo metu užima Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – V. Blinkevičiūtės vedamą politinę jėgą palaikytų 15,7 proc. apklausos dalyvių, kai birželį už ją ketino balsuoti 18 proc. rinkėjų.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pikta klausytis

pikta klausytis portretas
Bjauri sena boba,vaizduoja labai gudrią ir dedasi esanti jauna.Kaimietė iš Linkuvos.

Geriau įkurkit tarybą

Geriau įkurkit tarybą portretas
kontroliuoti nutukimą šūdą malant prie briuselinių lovių ,k...vos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių