V. Čmilytė-Nielsen: nereiktų siųsti už grotų dėl tų nusižengimų, į kuriuos galima reaguoti kitu būdu

Už nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų turėjimą savo tikslais būtų racionalu taikyti administracinę, o baudžiamąją atsakomybę, sako Seimo pirmininkė.

„Mano supratimu, šis įstatymo pakeitimas yra reikalingas, šiandien, tikiuosi, kad pateikimo stadijoje jis sulauks palaikymo“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Viktorija Čmilyė-Nielsen.

„Jis yra svarbus dėl to, kad žmonės neturėtų būti siunčiami už grotų dėl tų nusižengimų, į kuriuos galima reaguoti kitokiu būdu. Lietuva yra viena iš griežčiausiai šią sritį reguliuojančių šalių, ir būtent kanapių produktų dekriminalizavimas yra neprasilenkiantis su sveiku protu sprendimas, racionalus“, – tvirtino ji.

Seimo vadovė pažymėjo, kad dauguma civilizuotų, demokratinių šalių yra priėmusios tokius sprendimus.

Žmonės neturėtų būti siunčiami už grotų dėl tų nusižengimų, į kuriuos galima reaguoti kitokiu būdu.

Antradienį Seimas planuoja baigti pateikimo procedūrą taisant Baudžiamąjį ir Administracinių nusižengimų kodeksus, kad už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė, kaip yra dabar.

Pirmadienį šie projektai buvo pateikti Seimui, tačiau opozicijos atstovams paprašius pertraukos, balsavimas pateikimo stadijoje atidėtas.

Pagal siūlomas pataisas, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai būtų baudžiami įspėjant juos arba baudomis nuo 30 iki 250 eurų. 250–400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Pataisų projektai numato, kad nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai galėtų būti įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo programose ar kursuose.

Nuo administracinės atsakomybės būtų atleidžiami tie žmonės, kurie savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės institucijas atiduoti neteisėtai pasigamintas, perdirbtas, įgytas, laikytas, gabentas ar parsiųstas kanapes arba jų dalis ar produkciją iš jų: aliejų, dervas, ekstraktus ar tinktūras.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi  įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu grazu

nu grazu portretas
nu kur dingo sulaiyti ir konfiskuoti šimtai kg narkatos,va ir norima juos prakist,nes sunaikinimo fakto nebuvo .

norintiems pasinarkasint

norintiems pasinarkasint  portretas
gal geriau jus emigruokit i olandija....ten bent jau PSD basliu atgaline data fioletam sodra i subine nebadys.... negraziai pasakiau bet mano vaiku narkomanais ir netradicinio sekso vartotojais daryt nereikia... jus norit po fioletine veliava narotizuotis - pasiimkit atostogas ant visam i varykit kokia atokia sali kuri turi gilias kokadziamba tradicijas ir tradicinkites...

Anonimas

Anonimas portretas
Nesuprantu kaip GALIMA LEGALIZUOTI " narkotines " medžiagas , NETURINT LEGALIŲ PARDAVIMO VIETŲ ? ! Kur ir pas ką vaikučiai ir ne vaikučiai perka ? Pas narko dilerius ? !!!!!!! Seimas išėjo į liberalias lankas ? Ar Lietuva dar teisinė valstybė ? Ką seimo dauguma ir libersocdemai su Blinkevičiūte pasiruošę remti ? " narkobaronus " , nes legalaus net kiosko NĖRA ! O štai " gydyti " pačius pasirinkusius " ligą " , turėsime MES VISI IŠ VALSTYBĖS BIUDŽETO ! Nebegaliu žiūrėti į liberalius konservatorius , liberalius socialdemokratus , laisvus ir liberalus . Viskas ,nei vieno mano rinkimų balso ! Aš jumis kaip politikais nepasitikiu .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių