V. Čmilytė-Nielsen: šiandien Baltarusijos kelias į Europą eina per Kyjivą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad prieš dvejus metus Lietuvos žmonės su viltimi žvelgė į Baltarusiją.

Nebuvo iliuzijų, kad nuo 1994 m. valdžią uzurpavęs ir autoritarinį režimą sukūręs Aliaksandras Lukašenka varžysis sąžininguose ir demokratiškuose rinkimuose, tačiau 2020 m. rugpjūtį Baltarusiją apėmę taikūs prodemokratiniai protestai priminė mums Lietuvos atgimimą ir su juo atėjusius valstybės pokyčius.

„Deja, kol kas tiems siekiams nebuvo lemta išsipildyti. Priešingai, per pastaruosius dvejus metus drastiškai blogėjo demokratijos, žmogaus teisių ir laisvės situacija, o Lukašenkos režimo išpuoliai neretai peržengdavo valstybines Baltarusijos ribas. Priverstinis civilinio aviakompanijos „Ryanair“ orlaivio nusodinimas, dirbtinai sukelta migracijos krizė prie rytinių Europos Sąjungos sienų tiesiogiai paveikė ir nacionalinius Lietuvos interesus“, – pranešime žiniasklaidai teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Už asmeninį finansinį ir politinį Lukašenkos įsiskolinimą Putinui moka baltarusių tauta.

Pasak Seimo pirmininkės, tai nublanksta prieš karą Ukrainoje. Iš Baltarusijos teritorijos į Ukrainą paleistos rusiškos raketos akivaizdžiai parodė, kad ant kortos pastatyta ne tik (ir ne tiek) Baltarusijos politinės santvarkos, kiek jos valstybingumo ateitis.

„Už asmeninį finansinį ir politinį Lukašenkos įsiskolinimą Putinui moka baltarusių tauta. Lietuva negali likti abejinga, kaip žingsnis po žingsnio trinamas istoriškai ir kultūriškai mums artimos Baltarusijos suverenitetas. Todėl nenuostabu, kad mūsų šalis įsitvirtino kaip pilietinės Baltarusijos visuomenės centras. Tačiau reikia suprasti, kad šiandien Baltarusijos kelias į Europą eina ne per Vilnių, o Kyjivą, nes Ukrainoje sprendžiasi viso regiono demokratijos ir laisvės likimas. Labai svarbu visiems kartu apginti Ukrainos laisvę ir demokratiją. Linkiu, kad netolimoje ateityje šiuo keliu nueitų ir Baltarusijos žmonės. Žyvie Belarus! Slava Ukraine! Už mūsų ir jūsų laisvę!“ – linki V. Čmilytė-Nielsen.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čmilyte Svieto lygintoja

Čmilyte Svieto lygintoja portretas
Fantazuoja kaip mano Blonde . Nuolat tokių pievų prikalba kad tenka užčiaupti. Bet mano Blonde ne ministrė ir ne Nielsen. Kaip Čmilyte ten papuolė, nesuprantu...

Cmile --Baltarusija niekur nekeliauja

Cmile --Baltarusija niekur  nekeliauja  portretas
y jokias eurozopas --BALTARUSIJA RANDASI EUROPOJE ,istoriskai ...y EUROPA siandien keliauja isimtinai --Afrika , arabu emiratai, turkai , indusai, afganai, ir visi islamistai teroristai ....kada ju susirinks kritinis skaicius --jie ispjaus eurozopos iskrypelius narkomanus , degeneratus ir sukurs savo Sultonata su kokiu nors ,,sultonu,, ibn hatabu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių