V. Landsbergio žodžiai papiktino ministrę: profesorius atsiprašo

  • Teksto dydis:

Po koalicijos partnerės Laisvės partijos atstovės teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos išreikšto pasipiktinimo pirmadienio vakarą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS–LKD) garbės pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis atsiprašė už per interviu išsakytus savo žodžius.

Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas pabrėžia, kad keli jo žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau.

Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai.

Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – feisbuko paskyroje pirmadienį atsiprašymą surašė V. Landsbergis.

 

 

Papiktino teisingumo ministrę

Per interviu išsakyti profesoriaus V. Landsbergio žodžiai apie pedofilus ir homoseksualus papiktino teisingumo ministrę, Laisvės partijos narę E. Dobrowolską. Ministrė tikisi, kad konservatorių partija atsiribos nuo V. Landsbergio teiginių, kurie ir klaidina, ir be pagrindo kaltina dalį visuomenės.

Politikė pirmadienį feisbuko paskyroje parašė, jog supranta, kad ikiteisminis tyrimas dėl nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo, kuris atliekamas buvusio konservatorių atstovo Seime Kristijono Bartoševičiaus atžvilgiu, yra be galo jautri visuomenei tema. Ministrė pabrėžia, kad būtina užtikrinti visakeriopą pagalbą nukentėjusiems asmenims, užtikrinti, kad nei vienam asmeniui nukentėjusiam nuo bet kokios nusikalstamos veikos nekiltų ne menkiausia abejonė, ar pranešti apie veikas nepaisant kokias pareigas užima kaltininkas. Pasak ministrės, visas vartojamas žodynas turi būti apgalvotas, o emocinga reakcija nedaryti intervencijų į ikiteisminį tyrimą.

Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės.

„Ir vartojamo žodyno svarba yra ne tik dėl ikiteisminio tyrimo sėkmės ir saugios erdvės sudarymo nukentėjusiems asmenims. Visų pirma – ir dėl visuomenės sąmoningumo, kad laikantis nekaltumo prezumpcijos visgi nusikalstamos veikos ir jų sudėtys negali būti manipuliuojamos, demonizuojamos ar iškraipomos“, – feisbuke rašo Laisvės partijos atstovė.

Ministrė pabrėžia, kad pedofilija ir homoseksualumas nėra tapatūs dalykai – pedofilija yra nusikaltimas, o homoseksualumas – tiesiog lytinė orientacija.

„Pedofilija ne tik sutrikimas, bet ir nusikaltimas. Sunkus nusikaltimas. Labai sunkus. Homoseksualumas – ne sutrikimas, ne nusikaltimas, o seksualinė orientacija, neretai – meilė tos pačios lyties atstovui“, – pabrėžė ministrė.

Tokia ministrės reakcija kilo po portale tv3.lt paskelbto V. Landsbergio interviu, kuriame TS–LKD garbės pirmininkas, kalbėdamas apie K. Bartoševičiaus skandalą, kalbėjo tiek apie pedofilus, tiek ir apie homoseksualus.

 

 

„Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės“, – koalicijos partnerius konservatorius paragino E. Dobrowolska.

Kaip rašo portalas delfi.lt, V. Landsbergis interviu teigė manantis, kad buvusiam parlamentarui K. Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos vykdomą tyrimą. Tai, anot jo, galėjo būti padaryta per prokuratūrą, nukentėjusiųjų artimuosius, draugus, pažįstamus. V. Landsbergis tikino abejojantis, kad K. Bartoševičiui informaciją galėjo pateikti TS–LKD nariai, tačiau visiškai tokios galimybės neatmetė.

Generalinė prokuratūra sausio 23 dieną, pirmadienį, pranešė, jog generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino atsisakantis Seimo nario mandato, bet šį žingsnį aiškino asmeninėmis priežastimis.

Vėliau paaiškėjo, kad sausio 20 dieną, penktadienį, generalinė prokurorė buvo susitikusi su Seimo pirmininke informuoti apie planuojamą pateikti prašymą dėl Seimo nario neliečiamybės panaikinimo ir galimybių tam sušaukti neeilinę sesiją. Parlamento vadovė tvirtina, kad nei Seimo nario pavardė, nei frakcija per penktadienio susitikimą nebuvo įvardyta.

Prokuratūra K. Bartoševičiui pateikė įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilnas

Pilnas portretas
Neigalumas ,viskame .

Pasirodo

Pasirodo portretas
KGB informatorius "Dėdulė" Vasario 16 d. vėl mekens iš balkonėlio. Bet galvoju, kad atsiras žmonių, ir tvartelio savininkas Vytiokas, bus nušvilptas. Juk negalima leisti, kad būtų tyčiojamasi iš istoriškai brangios vietos.

Gal \\\\\.../////

Gal  \\\\\...///// portretas
nespės karo įžiebti,gal nugaiš.
VISI KOMENTARAI 116

Galerijos

Daugiau straipsnių