V. P. Andriukaitis: Seimo vadovui privalu turėti Seimo pasitikėjimą

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Lietuvos Respublikos Konstitucijos vienas iš bendraautorių Vytenis Povilas Andriukaitis nesiima komentuoti konkrečios Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio situacijos, tačiau sako, kad Seimo vadovui  privalu turėti Seimo pasitikėjimą.

„Seimo pirmininkui privalu turėti Seimo pasitikėjimą. Seimo pirmininkas yra be galo saistomas Konstitucijos būti viso Seimo pirmininku, ne dalies Seimo, nes jeigu jis yra tik dalies Seimo pirmininkas, tuomet Seimo, kaip viso, darbas stringa“, – paprašytas  pakomentuoti konstitucinį  Seimo pirmininko statusą Eltai sakė Lietuvoje viešintis  Europos Komisijos narys  V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, Seimo pirmininkui privalu bendrauti su visomis politinėmis jėgomis ir jis turi kurti didžiulį bendradarbiavimo klimatą Seime.

„Pagal Konstituciją Seimo narys, kandidatuojantis būti Seimo pirmininku, turi turėti daugumos balsų pritarimą. Kai jis įgyja 71 vieno balso pritarimą, jis tampa Seimo pirmininku, tada įsigalioja Konstitucinės normos būtent, kad jis turi būti nešališkas. Jis yra pirmas Seimo narys pirmininkaujantis posėdžiams, bet tarp lygių Seimo narių. Kitaip sakant 140 kitų Seimo narių, jam kaip Seimo pirmininkui, yra visi lygūs. Todėl jis nėra nei frakcijų narys, nei atstovas, bet jis gali ir turi dalyvauti politiniame procese. Jis yra spikeris, bet jo užduotis būnant spikeriu, susitikti su visomis politinėmis frakcijomis, net ir su Mišria Seimo narių grupe, nes jo užduotis yra kurti didžiulį bendradarbiavimo klimatą“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Seimo nariai turi pareigą tautai, o ne pareigas smulkioms politinėms intrigoms.

Jo manymu, Lietuvos Seimuose tik vienas kitas Seimo pirmininkas buvo pakilęs iki tokio lygio, o kiti tuo tarpu būdavo savo politinių šeimų ar koalicijų nariai.

„Tai nėra nei gerai, nei blogai, taip susiklostė Lietuvos praktika, nors iš esmės spikerio užduotis – turėti didžiulę  darbotvarkę ir matyti visus. Bet Lietuvoje, deja, Konstitucijos normos dar yra toli nuo jų kultivavimo“, – sako vienas iš Lietuvos Konstitucijos kūrėjų, Kovo 11-osios Akto signataras, buvęs Seimo narys, buvęs Seimo vicepirmininkas  V. P. Andriukaitis.

Eurokomisaras V. P. Andriukaitis sakė nedalyvaujantis Lietuvos politinėje virtuvėje, tačiau kaip Konstitucijos žinovas sako, kad nepasitikėjimas Seimo vadovu gali būti pareikštas tik tada, kai jis nevykdo konstitucinių funkcijų.   

„Jeigu taip, kaip Konstitucijoje parašyta, tai nepasitikėjimas Seimo pirmininku gali būti tik tada, kai jis iš tikro nevykdo konstitucinių  funkcijų. (...)  Jeigu jis išties gali neturėti pasitikėjimo, yra diskusijos apie tai, bet tam nepasitikėjimui reikalingi labai svarūs argumentai. Aš nežinau tų argumentų, kadangi aš nedalyvauju šioje visoje virtuvėje. Tačiau jeigu matosi, kad yra politiniai žaidimai, tai čia vėl yra kas kita (...) Seimo nariai turi pareigą tautai, o ne pareigas smulkioms politinėms intrigoms“, – sakė politikos senbuvis  V. P. Andriukaitis.

Lietuvoje viešintis EK narys V. P. Andriukaitis antradienį susitiko ir su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių