V. Pranckietis apie lentą J. Noreikai: tai neturėtų būti įgyvendinama šturmu

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, komentuodamas tai, kad ketvirtadienį ant Vrublevskių bibliotekos sienos buvo pakabinta nauja atminimo lenta kontraversiškai vertinamam generolui Jonui Noreikai-generolui Vėtrai, sako, kad Lietuvoje projektai neturėtų būti įgyvendinami šturmu.

„Manau, kad teisinėje valstybėje, kurioje mes tikimės, kad gyvename, o taip ir yra, neturėtų būti šturmo būdu įgyvendinami kažkokie projektai. Aš pritarčiau tam, kad valstybėje būtų kuriamas vienodas teisinis pagrindas“, – Eltai penktadienį sakė V. Pranckietis.

Apie tai, kad sieks suvienodinti atminimo lentų kabinimo ar nukabinimo procesą šią savaitę užsiminė ir Prezidentūra. Ji pranešė, kad Seimo rudens sesijai prezidentas Gitanas Nausėda teiks pataisas, nustatančias, kad savivaldybės, kabindamos, nukabindamos ar keisdamos atminimo lenteles, privalo laikytis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytų kriterijų. Tačiau kol kas įstatymo projektas šiuo klausimu dar nėra parengtas.

ELTA primena, kad ketvirtadienio vakarą ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos buvo pakabinta nauja atminimo lenta kontraversiškai vertinamam generolui Jonui Noreikai-generolui Vėtrai.

Liepos pabaigoje nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato sienos generolo Vėtros atminimo lenta buvo nuimta Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu. Dar prieš tai, balandžio mėnesį, kabojusi lenta buvo sudaužyta advokatu save vadinančio Stanislovo Tomo.

Ketvirtadienį pakabinta lenta nėra suderinta su savivaldybe. Sostinės meras R. Šimašius teigė, kad tai nelegalus aktas.

Tuo metu, kai atminimo lenta buvo kabinama ant Vrublevskių bibliotekos sienos Daukanto aikštėje, prie Prezidentūros, vyko mitingas, kuriame susirinkę Jono Noreikos-generolo Vėtros gerbėjai išreiškė susirūpinimą valstybės atminties politika.

Šį mitingą inicijavo jaunimo sambūris „ProPatria“, Tautos forumas, Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Iniciatyvinės grupės klubas, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Politinių kalinių ir tremtinių bendrija ir kitos organizacijos.

Generolo Vėtros atminimo lentos kritikai teigė, kad J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininkas, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo. Tuo metu J. Noreikos gynėjai akcentuoja jo nuopelnus antisovietiniame pogrindyje ir tai, kad jis vėliau pats buvo įsitraukęs į antinacistinį pogrindį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranckietis teisus -

Pranckietis teisus -  portretas
tai turėjo būti IŠKILMĖS, kuriose pirmu smuiku grotų Prezidentas, Seimo pirmininkas (visų pirma - kaip Tautos, o tik tada kaip partijos atstovas!) , kiti Seimo, sostinės ir rajonų politikai - NES TAI JŲ PAREIGA PAGERBTI VALSTYBĖS LAISVĖS KOVŲ DIDVYRIUS! Deja, Pranckietis asmeniniais reikalais užsiėmęs, Tautai ir jos valstybei laiko neturi... O visų drauge paėmus kinkos dėl karjeros dreba, tik nedaugelis išdrįso būti su Tauta :)

lkauniete

lkauniete portretas
O gal vis tik --butina daugiau atminimo lentu ir biustu apie Lietuvos didvyrius ---tuomet daugiau gerbsime savo drasuolius ir vaikai matys ,kad ne tik izraelieciai gali verkslenti,,kad ir lietuviai turejo ir turi daug TAUTINIU-nacionaliniu PRARADIMU,,,;;ir gerbsim ir verksim drauge,,[tik kiekvienas uz SAVO!!!]

...

... portretas
Kiaulė, išrinkta kaip 'žaliųjų' atstovas ir prisiekusi MUMS dirbt, o dabar sulaužusi savo Konstitucinę priesaiką... tau tik drauge su Pakseliu tapšnot.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių