V. Pranckietis pritaria kartelės Seimo rinkimuose mažinimui

Parlamento vadovas Viktoras Pranckietis pritaria, kad reikia mažinti Seimo rinkimų kartelę. Anot jo, tai leistų dalyvauti platesniam partijų spektrui nacionalinėje politikoje.

„Kartelės pažeminimas leistų daugiau partijų tapti parlamentinėmis partijomis, manau, kad toks pavyzdys, kaip Danijos, kur yra dešimt partijų parlamente ir jie susitaria, tikrai pripažįstamas kaip demokratinis darinys“, – Žinių radijui trečiadienį teigė V. Pranckietis.

„Tai nieko blogo čia neatsitiktų, o daugiau būtų galimybių įvairioms partijoms būti atstovaujamoms Seime“, – pridūrė jis.

Politikas taip pat neabejoja, kad opozicijos siūlomas projektas turėtų sulaukti ir valdančiųjų palaikymo.

„Lyg tariamasi apie tai, kad galėtų praeiti tas įstatymas, tai turbūt, kad taip ir baigsis – praeis“, – sakė V. Pranckietis.

Seimas antradienį ėmėsi siūlymo sumažinti rinkimų kartelę parlamento rinkimuose. Opozicijos atstovo liberalo Simono Gentvilo pataisos numato, kad partija pretenduotų į mandatus surinkusi ne mažiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų, partijų koalicija – 6 proc. rinkėjų balsų. Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Taip pat pataisomis siūloma iki 2 proc. mažinti ribą, kurios nepasiekus rinkimų užstatas nėra grąžinamas. Šiuo metu ši riba yra 3 proc. apygardos rinkėjų balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių