Pereiti į pagrindinį turinį

V. Tomaševskis: skubotas euro įvedimas gali turėti neigiamų pasekmių

2014-01-10 12:21
BNS inf.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis sako, jog Lietuva neturėtų skubėti įvesti eurą.

"Mūsų manymu, nėra pagrindo skubėt įvedant eurą, mes turime pakankamai didelį stabilumą finansų sistemoj, mūsų litas, nacionalinė valiuta, pririštas prie euro, taigi kursas yra stabilus, sistema veikia efektyviai ir stabiliai. Skubotas euro įvedimas gali turėti neigiamų pasekmių mūsų ekonomikai, finansų sistemai, gali kristi pragyvenimo lygis mūsų piliečių", - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V.Tomaševskis.

Šią savaitę poziciją, keliančią klausimą dėl Vyriausybės patvirtinto siekio eurą įsivesti 2015 metais, išsakė ir kitos valdančiosios koalicijos partnerės Darbo partijos pirmininkė, parlamento vadovė Loreta Graužinienė.

L.Graužinienė pareiškė nepalaikysianti euro įvedimo, nesutarus dėl to koalicijoje. Ji priekaištavo, kad su koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data, ir klausimą dėl euro įvedimo įtraukė į valdančiosios koalicijos politinės tarybos darbotvarkę. Taip pat parlamento vadovė pareiškė, kad norint 2015 metais įvesti eurą minimali mėnesinė alga turi siekti 1509 litus.

Valdančioji partija "Tvarka ir teisingumas" laikosi pozicijos, jog dėl euro įvedimo turėtų būti surengtas referendumas. Valdantieji socialdemokratai pasisako prieš tokį referendumą.

Penktadienį į premjerą socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių kreipėsi opozicija, reikalaudama "suvaldyti situaciją koalicijoje". Priešingu atveju opozicija grasina inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą Seimo pirmininkei L.Graužinienei.

"Mes jūsų primygtinai prašome nedelsiant suvaldyti situaciją savo koalicijoje, prisiimti politinę atsakomybę ir sustabdyti žalingą Lietuvai Seimo pirmininkės veiklą. Jeigu to jums nepavyks padaryti artimiausiu metu, mes pradėsime nepasitikėjimo Seimo pirmininke procedūrą", - rašoma konservatorių bei liberalų lyderių Andriaus Kubiliaus ir Eligijaus Masiulio kreipimesi.

Opozicijos vadovų vertinimu, Seimo pirmininkės L.Graužinienės pasisakymai destabilizuoja valstybės finansinę sistemą ir griauna pasitikėjimą Lietuva. Pasak partijų vadovų, L.Graužinienė savo pareiškimais nepagrįstai gąsdina visuomenę, esą įvedus eurą reikės badauti.

"Tokie neatsakingi, galimai sąmoningai melagingo turinio pareiškimai ne tik klaidina Lietuvos žmones, bet ir diskredituoja Lietuvą mūsų partnerių Europos Sąjungoje akyse", - rašoma kreipimesi.

Konservatoriai kreipėsi į premjerą, kviesdami artimiausiu metu pradėti konsultacijas tarp politinių partijų dėl Nacionalinio susitarimo euro įvedimo nuo 2015 metų sausio 1 dienos pasirašymo.

A.Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė dar birželį yra patvirtinusi nacionalinį euro įvedimo planą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų