Pereiti į pagrindinį turinį

V. Tomaševskis: sprendimas dėl baudos už dvikalbes lenteles kompromituoja Lietuvą

2014-01-10 13:52
BNS inf.
Vilniaus rajone gatvių pavadinimai vis dar lenkiški
Vilniaus rajone gatvių pavadinimai vis dar lenkiški / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis tvirtina, jog per 40 tūkst. litų bauda už lenteles su lenkišku gatvės pavadinimu kompromituoja Lietuvą tarptautinėje erdvėje, ir reikalauja sprendimą atšaukti.

"Manome, kad šitas sprendimas nebus realizuojamas, kadangi neįmanoma jo realizuot, ir mes apeliuojame kuo skubiau atšaukt šitą sprendimą ir paskelbt moratoriumą visiems kitiems panašiems ieškiniams, mes kompromituojame save tarptautinėje arenoje, niekas nesupranta tokio sprendimo", - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V.Tomaševskis.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslovui Daškevičiui skirti 100 litų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Teismo sprendimas nuimti nelegaliai pakabintas lenteles su lenkiškais gatvių pavadinimais nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda.

Situaciją komentavęs premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius teigia buvęs šokiruotas tokio sprendimo.  "Galiu pasakyti, buvau šokiruotas (...) Ir šokiruotas buvau dėl to, kad, manau, yra perlenkta lazda", - penktadienį radijo stočiai "Znad Wilii" sakė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė nenorįs kritikuoti teismų, bet, jo galva, skirta bauda prasilenkia su sveiku protu ir kelia nereikalingą įtampą visuomenėje. "Aš, aišku, negaliu daryti įtakos teismams ir negražu man einant tokias pareigas kritikuoti teismų, bet kai palygini kai kuriais kitais klausimais priimtus sprendimus ir matai, kokios yra sumos tų baudų, (...) manau, kad čia yra didžiulis lazdos perlenkimas ir tam tikros įtampos sukūrimas tarp tautinių mažumų žmonių. Manau, reikėtų vadovautis sveika žmogiška logika", - kalbėjo A.Butkevičius.

LLRA siekia, kad dvikalbiai pavadinimai būtų leidžiami tautinų mažumų gyvenamose teritorijose, tačiau toks Tautinių mažumų įstatymo projektas iki šiol neranda pritarimo Vyriausybėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų