Pereiti į pagrindinį turinį

V. Uspaskichas: ne karas, o taika šiuo metu turėtų būti svarbiausias prioritetas

2022-02-27 16:03
DMN inf.

Skubiai sekmadienį sušaukta Darbo partijos taryba, apsvarsčiusi svarbius klausimus dėl karo Ukrainoje, kviečia ieškoti būdų kuo greičiau baigti karą ir įvesti taiką Europoje.

Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Šiuo metu didžiausias tiek pasaulio valstybių, tiek Lietuvos dėmesys yra nukreiptas į sankcijų įvedimą ir pagalbos suteikimą Ukrainai, tačiau mažai kalbama apie taikius konflikto sprendimo būdus. Kiekvieną dieną konfliktas reikalauja vis daugiau beprasmių žmonių aukų iš abiejų pusių, todėl Vakarų valstybės turi ieškoti būdų kuo greičiau baigti karą ir sustabdyti kraujo praliejimą. Siūlykime Vilniuje susitikti deryboms, kad kuo greičiau būtų pradėtas nusiginklavimas. Tai turi pasiūlyti ir aktyviai komunikuoti mūsų šalies Prezidentas Gitanas Nausėda, taip galėsime pasiųsti daugiau signalų pasauliui apie mūsų valstybę ir jos norus“, – po partijos tarybos posėdžio kalbėjo partijos pirmininkas V. Uspaskich.

„Pastebime, kad nuomonių skirtumai Lietuvoje peržengia civilizuotos diskusijos ribas ir viešoje erdvėje pradedama kurstyti ir skleisti tautinę neapykantą, aštrėja tautinis susiskaldymas, žmonės yra menkinami ir puolami dėl jų tautybės, pamirštant, kad karą pradėjo ne konkrečios tautybės žmonės, o valdžia. Turime prisiminti, kad visi Lietuvos piliečiai yra lygūs, nepriklausomai nuo jų tautybės, rasės, tikėjimo ir t.t., todėl negalima pulti niekuo dėtų žmonių vien dėl to, kad jie kitataučiai.  Mano tėvelis yra ukrainietis, tad iš pirmų lūpų, savo giminaičių ir draugų, žinau,  kokia situacija yra Ukrainoje, tačiau supraskime, kad paprasti eiliniai rusai, tuo labiau gyvenantys Lietuvoje prie to neprisidėjo. Todėl kviečiu valdžios atstovus ir teisėsaugą atidžiai stebėti šiuos procesus ir nežiūrėti į tokią nuotaiką pro pirštus“, – pabrėžia V. Uspaskich.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į stiprėjančias militaristines nuotaikas, asmeninį ginklavimąsi ir kitas atskiras iniciatyvas vykti į Ukrainą.

„Norime informuoti Vyriausybę, kad Lietuvoje aktyviai formuojasi savanorių, pasiruošusių vykti į Ukrainą dalyvauti kariniuose veiksmuose grupės. Nekoordinuota tokių grupių veikla gali pakenkti tiek Ukrainos kareiviams ir civiliams, tiek gali būti traktuojama kaip Lietuvos dalyvavimas kariniame konflikte. Vyriausybė nedelsiant turi atkreipti dėmesį į šį reiškinį ir suteikti visą informaciją žmonėms, norintiems vykti į Ukrainą“, – sako V. Uspaskich.

Daugiau naujienų