Pereiti į pagrindinį turinį

Valdantieji užblokavo tyrimą dėl korupcijos Druskininkų vandens parke

2015-10-28 14:14
BNS inf.
Druskininkus valdo socialdemokratų meras R. Malinauskas
Druskininkus valdo socialdemokratų meras R. Malinauskas / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Daugiausia valdančiųjų balsais trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijoje užblokuotas tyrimas dėl galimos korupcijos Druskininkų vandens parke.

Už šio klausimo svarstymą buvo keturi komisijos nariai, prieš - penki, trys susilaikė.

Prieš socialdemokratų mero Ričardo Malinausko valdomų Druskininkų klausimo įtraukimą į darbotvarkę buvo arba susilaikė dėl to komisijai priklausantys socialdemokratų, „darbiečių“, „tvarkiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Socialdemokratai pareiškė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Druskininkų, todėl klausimo svarstymas komisijoje esą galėtų būti suprastas kaip poveikis pareigūnams.

Valdančiųjų neįtikino komisijos pirmininko liberalo Vitalijaus Gailiaus paaiškinimas, jog į posėdį sąmoningai nekviesti tyrimą atliekantys pareigūnai, kad nesusidarytų įspūdis, jog jiems galėtų būti daromas poveikis.

Į komisijos posėdį atvykęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius trečiadienį žurnalistams tvirtino, kad pareigūnai nepatiria jokio spaudimo dėl atliekamo tyrimo.

„Aš manau, kad šiame etape nėra jokio poveikio ikiteisminiam tyrimui. Labai džiaugiuosi, kad tarnaudamas 23 metus Lietuvos valstybei nesu patyręs jokio poveikio“, - sakė jis, paklaustas, ar klausimo svarstymas komitete paveiktų ikiteisminį tyrimą.

Socialdemokratas Eduardas Šablinskas neslėpė, kad žurnalistų dalyvavimas komisijos posėdyje taip pat turėjo įtakos klausimą išbraukti iš darbotvarkės.

„Praeis ikiteisminis tyrimas ir išnagrinėsime korupcine prasme, jeigu ten buvo, tuos reiškinius, nepaliksime nežiniai, bet šiuo metu nenorėčiau, kad būtų svilinami iš anksto žmonės, kurie galbūt visiškai nekalti“, - sakė jis.

Konservatorius Arvydas Anušauskas balsavimą komisijoje pavadinimo partiniu, nes siūlytas svarstymas Antikorupcijos komisijoje nesusijęs su ikiteisminiu tyrimu.

„Su ikiteisminiu tyrimu tai niekaip nesusiję, nes privačių interesų konfliktų šis tyrimas netiria. Tiria finansinius dokumentus, buhalterinę apskaitą, jos pažeidimus. Tai, kas liečia politinę dalį, o Antikorupcijos komisija gali paliesti tuos dalykus, jeigu iškeliamas klausimas, kad buvo teikiamos nemokamos paslaugos ir buvo daroma įtaka politiniams sprendimams, jeigu buvo įdarbinami labai artimi asmenys ir jų ten tuntais pridarbinta į savivaldybės įmones, irgi yra galimi viešųjų ir privačių interesų konfliktai, kurie galbūt buvo netirti. Mes turėjome tai išsiaiškinti“, - teigė A.Anušauskas.

V.Gailius savo ruožtu pabrėžė, kad komisija nesikėsino sužinoti ikiteisminio tyrimo duomenų.

„Tikslas buvo išsiaiškinti viešųjų ir privačių interesų konfliktą, ar tos dovanos, kuriomis naudojosi vieni ar kiti valstybės tarnautojai, o jų yra labai daug, ar tos dovanos buvo deklaruotos, ar pažeistas Viešųjų ir privačių interesų deklaravimo įstatymas, ar pradėtas tyrimas dėl interesų, ar tai institucijai nedaromas koks nors poveikis“, - vardijo Seimo komisijos pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Druskininkų savivaldybėje iki šiol nėra Etikos, Antikorupcijos komisijų, nedirba Kontrolės komitetas. Dėl to Vyriausybės atstovas net yra kreipęsis į Kauno apygardos administracinį teismą.

„Susidaro įspūdis, kad Druskininkuose tarybos ar administracijos sprendimų niekas nekontroliuoja, vidaus kontrolės nėra jokios“, - žurnalistams sakė V.Gailius.

Jis neatmetė galimybės, kad Druskininkų klausimas bus įtrauktas į kitą Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį ir tuo pačiu ragino nemokamomis vandens parko paslaugomis pasinaudojusius politikus, pareigūnus susimokėti.

„Nuoširdžiai kviečiu visus, pasinaudojusius Druskininkų žmonių sukurtu gėriu, atlyginti Druskininkams už tas dovanas ir susimokėti už tuos pasipliuškenimus“, - sakė V.Gailius.

Seimo Antikorupcijos komisija, vykdydama parlamentinę kontrolę, planavo nagrinėti galimas korupcijos apraiškas valdant Druskininkų savivaldybei priklausantį turtą.

Į posėdį buvo pakviesti Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje, Valstybės kontrolės ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai bei Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Trečiadienį parlamentarų neišklausytas VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius žurnalistams sakė, kad tarnybinės etikos sargai pagal žiniasklaidoje skelbtą informaciją apie nemokamas maudynes Druskininkų vandens parke buvo pradėję rinkti informaciją, bet šį darbą nutraukė.

„Jeigu pradedamas ikiteisminis tyrimas, VTEK savo tyrimą sustabdo. Paanalizavome situaciją ir tiek“, - teigė jis.

Spalio viduryje Druskininkų savivaldybei priklausančio Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ direktorius Edmundas Antanaitis buvo sulaikytas įtariant piktnaudžiavimu. Jam pateikti įtarimai.

STT Kauno valdybos pareigūnai pranešė, kad gavę duomenų apie galbūt neteisėtai naudojamas savivaldybės bendrovės lėšas ir turtą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šios bendrovės direktoriaus piktnaudžiavimo.

Bendrovės vadovas, kaip įtariama, kartais pasitelkdamas kai kuriuos Druskininkų savivaldybės darbuotojus, organizuodavo žmonių apgyvendinimą viešbutyje „Aqua“ be jokios buhalterinės apskaitos, taip pat būdavo dalinamos įvairios dovanos - leidimai nemokamai pasinaudoti centro paslaugomis.

Paaiškėjo, kad Druskininkų sveikatingumo centre nemokamai yra lankęsis ir dabartinis Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas Žimantas Pacevičius, kai ėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo pareigas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų