„Valstiečiai“ mano, kad opozicijos koalicija rudens sesijoje – įmanoma

Seimas rudens sesiją pasitiko be opozicijos lyderio. Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos ir Darbo partijos koalicija opozicijos lyderio postą prarado tuomet, kai ekspremjeras Saulius Skvernelis su dar devyniais parlamentarais pasitraukė iš „valstiečių“ frakcijos.

LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, kad su opozicinėmis frakcijomis dėl galimybės bendrauti šiuo metu vyksta pokalbiai. „Valstiečių“ atstovė nepraranda vilties, kad opozicinių frakcijų susitarimas galėtų būti pasirašytas dar Seimo rudens sesijoje. Vis dėlto Darbo partijos ir Lietuvos regionų frakcijų atstovai mano, kad tokia galimybė artimiausiu metu yra neįmanoma.

A. Norkienė: turiu viltį, kad koalicinė sutartis galėtų būti pasirašyta dar šią sesiją

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnė A. Norkienė teigia, kad pokalbiai su kitomis opozicinėmis frakcijomis dėl galimybės pasirašyti opozicijos koalicinį susitarimą – vyksta.                             

„Ieškome bendradarbiavimo stiprinimo taškų ir įvairių variantų. Kadangi dabar Mišrios grupės Seime jau iš viso nebėra, visos frakcijos susiskirsčiusios, tai tas toks skaičiavimas ir telkimasis yra. Visgi tikslas yra vienyti opoziciją. Tai tie pokalbiai tikrai vyksta“, – Eltai teigė A. Norkienė.

Pasak politikės, paraleliai vyksta ir neformalus bendravimas dėl konkrečių projektų palaikymo.

„Pasirašymas yra kitas etapas, jis yra sudėtingesnis, nes jau tada formalizuojame tą susitarimą. Dabar jis yra daugiau darbinis, grynai tarp Seimo frakcijų. Bendrą opozicijos poziciją išsakant Seimo posėdžių salėje balsuojant“, – sakė ji.

Seimo narė Aušrinė Norkienė, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

A. Norkienė atkreipia dėmesį, kad koalicinio susitarimo vienas iš tikslų yra turėti opozicijos lyderį. Seimo narė akcentuoja, kad šį tikslą galima pasiekti tik suvienijus daugiau nei pusę Seimo opozicijos narių.

„Jeigu mes norime tą koalicinį susitarimą turėti ir turėti opozicijos lyderį, tai yra susiję su Seimo narių skaičiumi. Todėl toks dabar išeina truputį užburtas ratas, kol galbūt išsigryninsime kažkaip“, – vylėsi politikė.

Tai iš tikrųjų sunku prognozuoti, kaip viskas dėliosis. Aš viltį tokią turiu, kad dar šioje sesijoje pasirašysime, bet ateitis parodys.

Ji pabrėžia, kad šiuo metu diskusijos dėl koalicinės sutarties vyksta su visomis opozicinėmis frakcijomis.

A. Norkienė įsitikinusi, kad jos vadovaujama frakcija Seime sėkmingai galėtų bendradarbiauti ir su buvusio frakcijos kolegos Sauliaus Skvernelio naujai įkurta Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.

„Aš asmeniškai visada matau tą galimybę. Jeigu yra vienas tikslas, kad opozicija būtų tikrai stipresnė, jokių asmeniškumų tikrai negali būti. Frakcija „Vardan Lietuvos“ skelbėsi, kad jie nori būti konstruktyvi opozicija ir t.t. Tai nematau čia jokių kažkokių rimtų prieštaravimų dėl to. Bet čia jau galbūt labiau asmeninė nuomonė“, – sakė ji.

Vis dėlto kategoriškiausi, pasak A. Norkienės, šiuo metu yra socialdemokratai.

„Galbūt socialdemokratai pakankamai kategoriški nuo pat kadencijos pradžios, jie visai neseniai taryboje svarstė šį klausimą ir nusprendė, kad visgi nesijungs į jokią oficialią koalicinę sutartį opozicinę. O visos kitos frakcijos tikrai kalba, mąsto ir tikrai niekas neatsakė, kad ne, to nenorėtume“, – patikino LVŽS frakcijos seniūnė.

Nepaisant kylančių iššūkių, politikė tikina neprarandanti vilties, kad susitarimą frakcijoms gali pavykti pasirašyti dar Seimo rudens sesijoje.

„Tai iš tikrųjų sunku prognozuoti, kaip viskas dėliosis. Aš viltį tokią turiu, kad dar šioje sesijoje pasirašysime, bet ateitis parodys“, – sakė ji.

Seimo narys Jonas Pinskus, G.Savickio / ELTOS nuotr.

J. Pinskus apie opozicijos koaliciją: šioje sesijoje nieko nenuveiksime

Savo ruožtu Regionų frakcijos atstovas Jonas Pinskus pripažįsta, kad šiuo metu Seimo opozicijos susitarimo klausimas užstrigęs.

„Aš manau, kad šiuo metu visi yra kažkokioje laukimo, emocijų atvėsimo stadijoje“, – svarstė J. Pinskus.

Seimo narys taip pat mano, kad susitarimui trukdo tiek LVŽS frakcijos skilimas, tiek Darbo partijos frakcijos nuostata nebendradarbiauti su Lietuvos regionų frakcija, tiek socialdemokratų pozicija Seime. J. Pinskaus teigimu, pagrindinė problema, kad opozicinės Seimo frakcijos negali atsiriboti nuo savo asmeninių ambicijų.

Aš manau, kad šiuo metu visi yra kažkokioje laukimo, emocijų atvėsimo stadijoje.

„Visi deklaruoja, jog noras yra, kad būtų opozicijos lyderis, kad telktų opoziciją, bet kai kas negali perlipti per savo asmenines ambicijas. Tai reiškia, asmeninės ambicijos yra svarbiau negu darbas valstybei“, – sakė parlamentaras.

J. Pinskus pažymėjo, kad Lietuvos regionų frakcija neturi kažkokių nusistatymų prieš kitus opozicijos kolegas Seime ir yra už tai, kad opozicija vienytųsi.

„Mes galėtume susitarti su socialdemokratais. Aišku, kai kuriais klausimais, kaip Partnerystės įstatymas arba narkotikų dekriminalizavimas, mums reikėtų atskirai tartis su socialdemokratais. O su visomis kitomis frakcijomis net tų vertybinių skirtumų nėra. Mums tiek „valstiečiai“, tiek Darbo partija, tiek ir S. Skvernelio frakcija tinka“, – patikino jis.

Vis dėlto politikas mano, kad artimiausiu metu koalicijos susitarimas tarp opozicinių frakcijų nebus pasirašytas.

„Esu ne pirmą dieną politikoje ir pažįstu tuos raktinius žmones, tai, aš manau, kad tai praktiškai neįmanoma turbūt. (...) Aš suprantu, kad šioje sesijoje mes nieko nenuveiksime“, – teigė J. Pinskus.

V. Fiodorovas: nemanome, kad opozicijos lyderis vertybė, kurios per kraujus reikia siekti

Panašios nuomonės kaip J. Pinskus laikosi ir Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas, kurio vadovaujama frakcija Seime jau anksčiau buvo paskelbusi, kad nemato galimybės dirbti su Lietuvos regionų frakcija.

Politikas tikina, kad opozicinės Seimo frakcijos bendrauja dėl pavienių klausimų, svarstomų Seime, tačiau, pasak jo, šiuo metu diskusijos apie koalicinės sutarties sudarymą nevyksta.

„Kalbant apie naujos kažkokios sutarties sudarymą, kalbų nėra, bent jau kažkokių aktyvių veiksmų dėl to tikrai nėra. Panašu, kad kadangi nėra galimybių visiems susivienyti, tai, matyt, ir sustoja viskas. Būtų tikslinga, jeigu visos opozicinės frakcijos dirbtų bendrai. Bet bent jau žiūrint dabar, tokių galimybių turbūt nesišviečia“, – Eltai teigė V. Fiodorovas.

Darbo partijos frakcijos Seime vadovas abejoja ir tuo, kad opozicijos lyderio postas yra vertybė, kurios visais įmanomais būdais reikia siekti.

Būtų tikslinga, jeigu visos opozicinės frakcijos dirbtų bendrai. Bet bent jau žiūrint dabar, tokių galimybių turbūt nesišviečia.

„Nemanome, kad opozicijos lyderis yra kažkokia vertybė, kurios per kraujus reikia siekti. Esminis dalykas yra, kad mes galėtume oponuoti tiems sprendimams, kurie netinka pagal mūsų programą, pagal apskritai įsitikinimus. (...) Tikrai galime dirbti konstruktyviai ir be opozicijos lyderio“, – tvirtino V. Fiodorovas.

Seimo narys taip pat akcentuoja, kad Darbo partijos frakcija Seime neturi esminių vertybinių skirčių su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

„Kalbant apie tuos vertybinius klausimus, kurie buvo svarstomi Seime, pavyzdžiui, šeimos politika, tai iš esmės, matyt, opozicija daugiau mažiau sutaria šiais klausimais. Pavienių gal žmonių buvo kitokios nuomonės, bet susitarimas plius minus buvo“, – sakė V. Fiodorovas.

Visgi politikas taip pat atkreipia dėmesį į socialdemokratų nenorą dirbti opozicijos koalicijoje, „valstiečių“ skilimą ir Darbo partijos tarybos sprendimą opozicijoje nedirti su Lietuvos regionų frakcija. Pasak jo, tai esminės priežastys, kodėl opozicijos koalicija šiuo metu yra neįmanoma.

„Žiūrint plika akimi ir matematiškai dėliojant viską, šansų suvienyti daugiau nei pusę opozicijos kažkam dviem tikrai neišeis“, – sakė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Jau ta sena merga ir velnia palaikytu kad tik dar pasėdėti seime ir Olekas tai LKP liekanos užslaptintos 75 metams Labai liudna kad valstiečiai turi eiti i koalicija su tokiais kaip punskas skvernas blinkė olekas uspaskis baškienė Bet taip bus kol lietuvoje neišmirs seni komunistai ir konservu senos davatkos kuriom dabar lansbergys svarbiau už kuniga Ir bakit vadinti krikščioniška lansbergino partija nes jo šaikos armonaitė i amerika lietuviam nuvežė ŽEMAITĖS PORTRETA SU VAIVORIKŠTĖS SKARELE ENT GALVOS tai kaip gabri skleidi senelio persikrikštinima i geju šaikos atributika Tai gal dabar konservu senės nešios ne žibuokles o žemaitės portreta išniekinta lansbergyno viriausybės BAISU KAS DAROSI

kauniete

kauniete portretas
Ko gali tauta tykėtis iš tu išgamu ir ju partijos nariu visi jie vienodi tik vieninteliai valstiečiai dirba tautos labui o visi kiti visi iki vieno tautai nepriimtini lietuvoje parazituojantis išgamos dėl sosto Tiesiog baisu pagalvoti kuom virto lietuva i seima prikiše tokio šiukšlino kokio dar nemate vargana lietuvėlė Visi tie PUNSKAI OLEKAI BLINKEVIČIUTES SKVERNAI USPASKIAI BAŠKIENĖS TOMILINAI PIŠ RASKEVIČIAI ARMONAUTĖ PRIDURKĖ BUTKEVIČIAI IR tt tiesio TAUTAI IKI VĖMIMO ŠLYKŠTI AFERIUGU VAGIU KOMPANIJA lenda su viena mintim prisiplėšti

Kas dėl socialdemokratų nenoro ...

Kas dėl socialdemokratų nenoro ... portretas
Bet V.Blinkevičiūtė ir jos kolega Juozas Olekas nemažai „nuveikė" Europos Parlamente - balsavo už rezoliuciją dėl LGBTIQ teisių Europos Sąjungoje, raginančią pripažinti gėjų partnerystę, o vaikus įsivaikinusioms homoseksualioms šeimoms tinkamai užtikrinti tėvų teises. Ar socialdemokratams nesvarbi jų rinkėjų nuomonė - juk „Vilmorus" atlikto tyrimo duomenimis, tos pačios lyties asmenų partnerystei pritarė tik 14 proc., o santuokai - tik 9 proc. gyventojų? - Štai čia socialdemokratams ir bus problemų Lietuvoje. Nes Europoje jie palaiko vienos lyties asmenų partnerystę, bet Lietuvoje, turint omeny mūsų rinkėją, žmonių konservatyvumą šiuo klausimu, V. Blinkevičiūtei bus nelengva - ji turės paaiškinti savo rinkėjams. Nes ten, Europarlamente, ji, matyt, norėjo neiškristi iš konteksto - balsavo „už", kai europarlamentarai Viktoras Uspaskichas, Valdemaras Tomaševskis balsavo „prieš", o dauguma Lietuvos atstovų susilaikė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių