„Valstiečių“ šešėlinė vyriausybė kreipsis į Kiniją: atstovybės pavadinimas buvo klaida

Penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė vyriausybė nusprendė siųsti žinutę Kinijai, nurodant, kad dalis Seimo opozicijos Lietuvoje įsteigtos Taivaniečių atstovybės pavadinimą laiko klaida. Pasak šešėlinio premjero Ramūno Karbauskio, ne Taivano atstovybės įsteigimas, o būtent jos pavadinimas sukėlė Kinijos pasipiktinimą, todėl klaida turi būti kuo skubiau ištaisyta.

„Nėra jokių diskusijų dėl pačios atstovybės įsteigimo, tai buvo labai svarbu Lietuvai, tai buvo labai svarbu Taivanui ir tai nesukėlė problemų, kurias šiandien svarstome. Mūsų sprendimai niekaip nekvestionuoja klausimo dėl pačios atstovybės, bet yra klausimas, kodėl pasirinktas toks pavadinimas, kuris sukėlė bangą ir tapo Kinijos pasipiktinimo priežastimi. Tai klausimas, kuris turi būti sprendžiamas“, – penktadienį vykusiame LVŽS posėdyje kalbėjo R. Karbauskis.

R. Karbauskis pabrėžė, kad parama Taivanui privalo būti pareikšta, tačiau Lietuva tai turėtų daryti pagalvojant apie padarinius šalies ekonomikai.

„Šnekėjimas apie tai, kad mes sugebėsime perkalbėti visas kitas pasaulio šalis pakeisti atstovybių pavadinimus, man iš tikrųjų yra neįtikėtinas variantas. Kitos šalys, kiek mes suprantame, imasi visai priešingos politikos, bandydami padėti Taivanui išvengti karo su Kinija ir išsaugoti savo demokratinę sistemą. (...) Mes einame visiškai priešingu keliu, negu eina daugelis kitų šalių, kurios galvoja apie savo ekonomikas. Visi sutariame, kad ekonomikai grėsmės dėl santykių su Kinija yra labai didelės“, – teigė R. Karbauskis.

Mes einame visiškai priešingu keliu, negu eina daugelis kitų šalių, kurios galvoja apie savo ekonomikas. Visi sutariame, kad ekonomikai grėsmės dėl santykių su Kinija yra labai didelės.

Kaip teigiama LVŽS šešėlinės vyriausybės pranešime dėl Lietuvos Respublikos santykių su Kinijos Liaudies Respublika normalizavimo, siekiant ištaisyti klaidą, Taivaniečių atstovybė privalo būti pervadinta į Taibėjaus misiją arba atstovybę.

„(LVŽS šešėlinė vyriausybė – ELTA) atkreipdama dėmesį į tai, kad neatsakingą Taivaniečių atstovybės atidarymą Lietuvoje nevienareikšmiškai įvertino Respublikos prezidentas, politikai, politologai, ekonomistai ir verslo bendruomenė, kreipiasi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir reikalauja ištaisyti savo klaidą pervadinant atstovybę taip, kaip ją vadina Vakarų šalyse – Taibėjaus misija arba atstovybe”, – rašoma LVŽS šešėlinės vyriausybės pranešime dėl Lietuvos Respublikos santykių su Kinijos Liaudies Respublika normalizavimo.

Pranešime pabrėžiama, jei dabartinė Vyriausybė nepriims sprendimo inicijuoti šį pakeitimą, spręsti problemą įsipareigos LVŽS šešėlinė vyriausybė, deleguojant iniciatyvą Seimo vadovybei, Užsienio reikalų komitetui ar Tarpparlamentinių ryšių su Kinijos Liaudies Respublika grupei.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad su juo nebuvo suderintas Lietuvoje atidarytos Taivaniečių atstovybės pavadinimas. Šalies vadovas taip pat pažymėjo, kad klaida buvo pasirinktas ir santykius su Kinija atšaldęs atstovybės pavadinimas.

Tačiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kitą dieną pareiškė, kad Taivaniečių atstovybės įkūrimo veiksmai buvo intensyviai koordinuojami.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jai apmaudu dėl prezidento G. Nausėdos nuomonės, jog Užsienio reikalų ministerija padarė klaidą, leidusi Taivaniečių atstovybei pavadinime vartoti Taivano vardą.

Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas

zigmas portretas
Po velnių nuo kada kolkozo brigadierius seime diktuos Maskvos teikiamas nesąmones.Na jau pusė Karbauskinių pabego pas Minsko KGB auklėtinį kas bus toliau

tomas

tomas portretas
Didžiausia klaida - Karabaso šešėlinė ,,vyriausybė".

tomas

tomas portretas
Karbauskio ,,vyriausybė" veikia tik Naisių ,,Agrokoncerne".
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių