„Valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė siūlo narkotikų dekriminalizavimo alternatyvas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė Vyriausybė pritarė Baudžiamojo proceso ir Baudžiamojo kodeksų pataisoms, kuriomis siekiama paskatinti nusikalsti linkusius asmenis siekti gydymo ir tokiu būdu išvengti baudžiamosios atsakomybės už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Pasak „valstiečių“, šie pasiūlymai veiktų kaip valdančiųjų teikiamos narkotikų dekriminalizavimo iniciatyvos alternatyva.

„Valdantieji teigia, kad narkotinių medžiagų dekriminalizavimas padėtų jauniems žmonėms išvengti baudžiamosios atsakomybės – tuomet už disponavimą mažu narkotikų kiekiu tiesiog nebūtų baudžiama. Tačiau tai neišsprendžia narkotikų keliamų problemų, nusikalstamumo bei neskatina asmenų gauti gydymą, koreguoti elgesį. Jie tiesiog nebūtų persekiojami. Mes tuo tarpu siūlome keisti Baudžiamojo proceso kodekse numatytus ikiteisminio tyrimo nutraukimo bei atnaujinimo pagrindus, numatant, kad asmeniui, kuris disponavo nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų pradėjus gydytis (esant diagnozuotai priklausomybei) arba sutikus lankyti kursus apie narkotikų vartojimo žalą (nesant diagnozuotai priklausomybei), ikiteisminis tyrimas yra nutraukiamas“, – sako šešėlinė teisingumo ministrė Agnė Širinskienė.

Jos teigimu, tai neabejotinai skatintų jaunus žmones, kurie pagaunami su mažu narkotinių medžiagų kiekiu, gydytis. Tačiau žmogus būtų visiškai laisvas pasirinkti: ar jis keičia savo elgseną ir gauna gydymą, reikiamus kursus apie narkotikų vartojimą, arba jis susiduria su visomis dėl disponavimo narkotikais kylančiomis Baudžiamojo kodekso pasekmėmis.

Pasak Seimo narės A. Širinskienės, ikiteisminis tyrimas galėtų būti atnaujinamas tuo atveju, jei asmuo nutraukia gydymosi programą arba specialių kursų lankymą. „Atitinkamai keistųsi ir atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagrindai Baudžiamajame kodekse – juose būtų numatytos sąlygos“, – sako šešėlinė teisingumo ministrė A. Širinskienė.

LVŽS šešėlinėje Vyriausybėje parengtas kodeksų pataisas planuojama registruoti artimiausiu laiku ir teikti kitą savaitę vyksiančioje opozicinėje Seimo darbotvarkėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lol

Lol portretas
Tiesiog pinigų švaistymas, susikrautų turtus, tie kurie vestų tuos kursus, jei nėra priklausomybės, nereikia ir gydymo. Įsivaizduokit jei kiekvieną pradėtumę gaudyt su alaus bokalu ir juos "gydytumę", gydyt reikia tik tuos, kurie turi priklausomybę, 90% žmonių, kad ir ką jie vartoja, neturi jokių problemų su psichoaktyviom medžiagom. .

Senas ožys

Senas ožys portretas
Nesutinku!

*****

***** portretas
Daug geresnis " valstiečių " pasiūlymas ....tokiam ir aš pritarčiau . O tokiam kaip liberalkonservatorių + laisvų - NIEKADA .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių