Valstybės apdovanojimai – užsienio pareigūnams, Dainų šventės kūrėjams

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Valstybės dienos proga prezidentas Gitanas Nausėda beveik 80 Lietuvos ir užsienio piliečių apdovanojo valstybės ordinais ir medaliais.

Tarp apdovanotųjų – užsienio partneriai, Lietuvos pareigūnai, menininkai, kultūrininkai, pedagogai, medikai, jubiliejinės šimtmečio Dainų šventės kūrėjai.

„Man didelė garbė įteikti valstybinius apdovanojimus. Jais išreiškiame pagarbą ne tik iškiliems Lietuvos mokslo ir meno kūrėjams, sportininkams, mokytojams, visuomenės veikėjams, pareigūnams, bet ir ištikimiems mūsų bičiuliams iš užsienio, kurie stiprina Lietuvos ir regiono saugumą, tarptautinį bendradarbiavimą, prisideda prie lietuvių kalbos, istorijos, kultūros sklaidos“, – apdovanojimų ceremonijoje sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, apdovanojami asmenys drąsiai ir ryžtingai kuria ateities Lietuvą, savo žiniomis ir darbu stiprina pilietinę visuomenę.

„Dėkoju jums visiems, kad veržli ir kūrybinga Lietuva vis ryškiau matoma dabarties pasaulyje, kad taip ryžtingai, neretai peržengdami valstybių sienas, garsinate jos vardą“, – kalbėjo šalies vadovas.

Aukščiausias apdovanojimas – ordinas „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius – skirtas Vokietijos kariuomenės vadui generolui Carstenui Breueriui (Karstenui Brojeriui).

Jis apdovanotas už ypatingus nuopelnus puoselėjant bei plėtojant Lietuvos ir Vokietijos valstybių santykius, išskirtinį indėlį į Lietuvos saugumo stiprinimą.

Vokietija įsipareigojo iki 2027 metų Lietuvoje dislokuoti savo karių brigadą.

Toks pat ordinas skirtas ir JAV Atstovų rūmų nariui, Kongreso Baltijos draugystės grupės bendrapirmininkiui Rubenui Marinelarenui Gallego.

Dėkoju jums visiems, kad veržli ir kūrybinga Lietuva vis ryškiau matoma dabarties pasaulyje, kad taip ryžtingai, neretai peržengdami valstybių sienas, garsinate jos vardą.

Jis įvertintas už tvirtą JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityse palaikymą, Baltijos regiono saugumo stiprinimą.

Lietuvos valstybės apdovanojimai skirti ir Europos išorės veiksmų tarnybos generalinio sekretoriaus pavaduotojui Simonui Mordue'ui (Simonui Mordiu), Europos Tarybos generalinei sekretorei Marijai Pejčinovič Burič, NATO Šiaurės ir Rytų daugianacionalinio korpuso vadui generolui leitenantui Jurgenui-Joachimui Fritzui von Sandrartui (Jurgenui Joachimui Fricui fon Zandrartui).

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi už ypatingus nuopelnus stiprinant Lietuvos priešgaisrinės apsaugos pajėgų parengtį ir užtikrinant gyventojų saugumą nuo nelaimių ir kitų ekstremaliųjų situacijų, saugant visuomenės rimtį bei piliečių teises ir laisves įvertintas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

JAV Atstovų rūmų narys, Kongreso Baltijos draugystės grupės bendrapirmininkis Donaldas Johnas Baconas (Donaldas Džonas Beikonas), JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Michaelas Campbellas (Kurtas Maiklas Kempbelas), Nyderlandų kariuomenės vadas generolas Onno Eichelsheimas, triatlono treneris Vidmantas Urbonas apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

Valstybės apdovanojimai taip pat skirti buvusiems plaukikams, olimpiniams, pasaulio ir Europos čempionams Linai Ingai Kačiušytei bei Roberui Žulpai, plaukimo trenerei Birutei Statkevičienei, pedagogui Mišai Jakobui, vienuolei Albinai Pajarskaitei, verslininkui Sigitui Gailiūnui, aktoriams Viktorijai Kuodytei bei Dariui Meškauskui, vertėjui Alfonsui Tekoriui, kt.

Šeštadienį pagerbti ir prie dainų švenčių organizavimo, lietuvių liaudies meno puoselėjimo prisidėję asmenys.

Tarp jų – režisierius Dalius Abaris, choreografai Živilė Adomaitienė, Vytautas Buterlevičius, Vidmantas Mačiulskis, choro dirigentė Danguolė Beinarytė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Inga Kriščiūnienė, kompozitorius, dirigentas Giedrius Svilainis.

Šeštadienį Lietuvoje minima Valstybės arba Mindaugo karūnavimo Lietuvos karaliumi diena.

Ši diena valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bajeris

Bajeris portretas
O prie ko čia Brojeris? Labai gražiai padainavo?

..o man nelabai

..o man nelabai portretas
patiko tos operos solistės ir naujoviškai suimprovizuotos liaudies dainų kompozicijos. Negana kad sunkiai atliekamos, sudėtingos bet ir skamba sunkiai (teko pačiai ,,pritempinėti''kad gražu)

Pas mus

Pas mus portretas
vieni kurejai. O viska padariusieji fiziskai - apseis su "aciu".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių