Valstybės dotacijas naujoms partijoms siūloma mokėti tik iki kitos Seimo kadencijos

Valstybės dotacijos naujoms rinkimuose nedalyvavusioms partijoms turėtų būti skiriamos iki 2025 metų, siūlo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK).

Jis antradienį pritarė tokiam Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlymui. Už tai balsavo penki komiteto nariai, du buvo prieš ir du susilaikė.

Galutinį sprendimą priims Seimas balsuodamas dėl viso naujo Politinių organizacijų įstatymo projekto.

„Teikdami siūlymus norime vadovautis teisėtų lūkesčių principu. Bent jau mūsų partija kūrėsi egzistuojančioje teisinėje bazėje ir jau esame gavę finansavimą. Turbūt tiek teisiškai, tiek politiškai nebūtų korektiška keisti finansavimo sistemą, kol nepraėjęs tam tikras rinkimų ciklas, kur atsirastų naujos teisinės galimybės atsiremti į finansus“, – antradienį per TTK posėdį sakė vienas iš pasiūlymo autorių Demokratų frakcijos seniūnas Linas Kukuraitis.

Praėjusią savaitę TTK, atsižvelgdamas į Seimo teisininkų išvadą, kad valstybės lėšų skyrimas rinkimuose nedalyvavusioms parlamentinėms partijoms, turinčioms frakciją Seime, gali prieštarauti Konstitucijai, iš projekto išėmė nuostatą dėl biudžeto lėšų skyrimo tokioms partijoms.

Tokiu būdu Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ nebetektų valstybės lėšų. Pirmąjį šių metų pusmetį jai teko beveik 176 tūkst. eurų biudžeto lėšų.

Pasak L. Kukuraičio, jų pasiūlymas ištaiso Seimo Teisės departamento iškeltą abejonę dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai, nes pagal jį finansavimas būtų perskaičiuojamas ir rinkimuose dalyvavusioms, ir nedalyvavusioms partijoms.

Po savivaldos rinkimų šios partijos dotacijos nesikeis, nes ji skaičiuojama atsižvelgiant į frakcijos narių skaičių.

Be to, siūloma nustatyti, kad teisė į šiuos asignavimus būtų garantuojama iki pirmų po šio įstatymo įsigaliojimo vyksiančių eilinių Seimo rinkimų rezultatų oficialaus paskelbimo dienos, bet ne ilgiau kaip iki 2025 metų sausio 1 dienos.

L. Kukuraičio teigimu, apriboti valstybės dotacijų mokėjimą rinkimuose nedalyvavusioms, bet frakciją parlamente sukūrusioms partijoms siūloma dėl bendro nepasitenkinimo šia norma.

TTK nariai Agnė Širinskienė ir Julius Sabatauskas tvirtino, jog demokratų pasiūlymas nepanaikinta galimo prieštaravimo Konstitucijai.

„Ši pataisa to prieštaravimo nepašalina. Po savivaldos rinkimų šios partijos dotacijos nesikeis, nes ji skaičiuojama atsižvelgiant į frakcijos narių skaičių“, – sakė J. Sabatauskas.

„Perskaičiavimas atsiranda remiantis ne jūsų partijos, o kitų partijų rezultatais. (...) Teisės departamento pastaba kaip tik buvo susijusi su tuo, kad neatsižvelgiama į rinkimų rezultatus, ir tas neatsižvelgimas, mano galva, išlieka“, – tvirtino A. Širinskienė.

Pagal siūlymą, „valstybės biudžeto asignavimai būtų perskaičiuojami po kiekvienų rinkimų ir jų dydis būtų lygus mažiausiems politinei partijai, turinčiai frakciją Seime, praėjusiais kalendoriniais metais skirtiems valstybės biudžeto asignavimams, padaugintiems iš politinės  partijos, kuri įsteigta po 2020 metų Seimo rinkimų ir mažiausiai finansuojamos politinės partijos, turinčios frakciją Seime, frakcijų narių skaičiaus santykio“.

Partijoms, kurios susikūrė jau po rinkimų, bet turi frakciją Seime, galimybę gauti valstybės dotaciją patvirtino praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas. Tuomet valstybės išmoka skirta „valstiečių“ koalicijos partneriams Lietuvos socialdemokratų darbo partijai. 


Šiame straipsnyje: dotacijosSeimasnaujos partijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

toks vaizdas ka

toks vaizdas ka portretas
burelis gudruciu susirinkusiu i gauja organizuoja pasidalint paskutinius tautos triusikus.... PSD naikinat ?....i privaloma karine tarnyba tik tiems kuriu tevai turi dvarus susiprihvatizave....visiem kurie turto neturi karine neaktualu...turto mokestis nuo 1 euro progresinis i pagal rinkos kaina.... kiek per metus 5 m0kesciu imokejai pagal lentele paziurejai - tiek tavo turtas i vertas...draudimai nacionalizavimai i vsio takoje turetu remtis imoketais mokesciais .... a jei mokesciu nemokejai arba mokejai minimaliai tai savo dvara nuo rusu eik ir ginkis pats....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių