A. Veryga apie LVAT sprendimą: keista, kad teisininkai nesužiūrėjo

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia esąs nustebęs, kad ministerijos teisininkai nesužiūrėjo teisinių niuansų, nulėmusių nepalankų Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą.

LVAT ketvirtadienį paskelbė, kad „valstietis“ A. Veryga nuo pernai gegužės pradžios nebuvo tinkamai įgaliotas eiti ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo pareigų.

„Aš nelabai turiu, ką pakomentuot, nes nesu teisininkas. Matyt, teismas įvertino visus niuansus. Aš kiek dabar spėjau paskaityti iš pranešimų, tai viena iš tų problemų buvo, kaip suprantu, buvo pasiremta pasenusia įstatymo redakcija ir sprendimas buvo priimtas, bet čia turbūt sutiksite, kad yra tokie labai teisiniai dalykai – pats operacijų vadovas gi savęs neskiria ir, šiaip, keista, kad teisininkai pražiūrėjo, nesužiūrėjo“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Veryga.

„Sakyčiau, kad čia labiau toks juridinės technikos klausimas, matyt. Jis nekvestionuoja kažkokio principo, bet labiau turbūt juridinę techniką. Tai negali čia kaip nors nesutikt – matyt, taip ir buvo“, – pridūrė jis.

Į teismą dėl trijų operacijų vadovo sprendimų kreipėsi buvusios Seimo kadencijos parlamentaras Naglis Puteikis, teismas įvertino šių sprendimų teisėtumą.

LVAT konstatavo, kad sveikatos apsaugos ministras nuo pernai gegužės 1 dienos, kai įsigaliojo Civilinės saugos įstatymo pakeitimai, nebuvo tinkamai įgaliotas, nes operacijų vadovu buvo paskirtas vadovaujantis anksčiau galiojusia įstatymo redakcija. Ji numatė, kad toks paskyrimas gali būti įvykdomas ministro pirmininko potvarkiu, tuo tarpu pagal naują tvarką, operacijų vadovas turėjo būti skiriamas Vyriausybės nutarimu.

Todėl teismas pripažino, kad priimdamas ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo funkcijas įgyvendinančius tris sprendimus, susijusius su būtinosiomis sąlygomis vykdant tarptautinius skrydžius bei pacientų registracija, ministras viršijo įgaliojimus, o šie sprendimai prieštarauja teisės aktams.

„Su tais sprendimais, kuriuos Puteikis apskundė, tiesą sakant, aš nelabai įsivaizduoju, kaip jis iš tų kelių šimtų sprendimų išsirinko būtent šituos. Tai nežinau, gal sunko kokį stebuklingą ratą, kur skaičiai iškrito, ar kauliuką metė. Kodėl būtent šitie sprendimai, o ne kažkokie kiti. Bet čia jau turbūt technikos dalykai – svarbu buvo skųsti, o nelabai svarbu ką“, –  teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Į teismą kreipęsis N. Puteikis sakė, kad iš viso kreipėsi dėl 73 teisės aktų, tačiau jų liko tik trys, nes kiti arba pakeisti, arba negalioja.

„Kreipėmės ne dėl trijų, o dėl 73 sprendimų. Po to teismas liepė mums tikslinti, tai liko 53 teisės aktai, o dabar matote tik tą viršūnėlę dėl to, kad tie trys aktai likę galioti, o iki 50 yra arba pakeisti, arba laikui bėgant netekę galios“, – BNS sakė N. Puteikis.

Jis tikino į teismą kreipęsis, nes ligoninės dėl pandemijos nepriiminėjo pacientų.

„Esmė tame, kad mūsų ieškinys patenkintas praktiškai 99 proc., o jo esmė buvo, kad A. Veryga ir ministerija savo teisės aktais nevykdė Sveikatos įstaigų įstatymo reikalavimų, nenustatė ligoninėms ir poliklinikoms rodiklių, pagal kuriuos jos būtų privalėjusios priiminėti gyventojus net ir COVID-19 atveju“, – teigė buvęs parlamentaras.

„Teismas priėmė sprendimą, kad mes visiškai teisūs, bet sudarė galimybę neskelbti sprendimo registre – sudaro sąlygas ministerijai pasitaisyti. Tai mes labai viliamės, kad naujoji ministerijos vadovybė skubiai pataisys pagal teismo sprendimą“, – kalbėjo jis.

Išplėstinė LVAT teisėjų kolegija, atsižvelgusi į tai, kad įstatymams prieštaraujančiais pripažinti aktai reglamentuoja visuomenei svarbius klausimus ir siekdama sudaryti galimybę tinkamai sureguliuoti minėtus teisinius santykius, nusprendė sprendimo oficialų paskelbimą atidėti ir jį Teisės aktų registre skelbti šių metų birželio 1 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai tas basagalvis asilas dar ne už grotų?

Tai tas basagalvis asilas dar ne už grotų? portretas
???????????????????????????

Nepakaltinamas

Nepakaltinamas portretas
Psichiatrų padirbėjus 10 metų jau tampi nepakaltinamu ir neveiksniu. Nesupranta, kaip buvo paskirtas į tokias pareigas. Atėjo kažkoks vaiduoklis teisininkas ir paslapčia paskyrė. po to persekiojo ir liepdavo parašus dėti ir kiekvieną dieną žiniasklaidoje mirgėti. Laikas Verygai į Rokiškio teismo psichiatrijos ligoninę nuvykti ir iki pasveikimo pagulėti. Pavojingas jis visuomenei Seime būdamas. Kiek dar teisininkų jį paveiks Lietuvos pinigėlius prisigrobti ir paranojos apimtam žmones pakankinti.

Pagarba Nagliui

Pagarba Nagliui portretas
Vis dėl to N.Puteikis gudrus ir sąžiningas žmogus-sugebėjo užlaužti vyriausybę per administracinį teismą...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių