A. Vinkus: referendumo šalininkai negali būti diskriminuojami

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Antanas Vinkus tikisi, kad Seimas vasario mėnesį priims įstatymų pataisas, kuriomis būtų įteisinta referendumo šalininkų sąvoka.

„Tikiuosi, kad vasario mėnesį Seimas sugrįš prie to klausimo ir balsuos teigiamai, nes negali būti diskriminacijos, visų teisės turi būti vienodos. Pagal dabartinį teisinį reguliavimą atrodo, kad tie, kurie inicijuoja referendumą, yra labiau nuskriausti negu oponentai“, - ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu žurnalistams sakė A. Vinkus.

Jis pasidžiaugė, kad Konstitucinis Teismas (KT) pradėjo nagrinėti bylą dėl dvigubos pilietybės referendumo. Teismas svarsto Seimo nutarimo nuostatą, pagal kurią balsavimas privalomajame referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo turi vykti dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka, atitikties Konstitucijai.

Pagal dabartinį teisinį reguliavimą atrodo, kad tie, kurie inicijuoja referendumą, yra labiau nuskriausti negu oponentai.

„Norėtųsi, kad pagal galimybes KT greičiau priimtų sprendimą, bet tai jau KT kompetencija“, - sakė A. Vinkus.

Jis teigė tikįs referendumo dėl dvigubos pilietybės sėkme. „Aš tikiu, bet mes turime būti vieningi ir parodyti tautai, kad mokame būti vieningi šiame momente, kai esame kelio finišo gale“, - sakė A. Vinkus, pas parlamento vadovą apsilankęs su Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininke Dalia Henke.

Šių metų sausio 11 d. Seimas po svarstymo pritarė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės ir Referendumo įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama įtvirtinti naują referendumo šalininkų sąvoką. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Kaip teigia pasiūlymo iniciatoriai, dabartinis reguliavimas referendumo politinės kampanijos dalyviu leidžia būti referendumo iniciatoriams arba referendumo oponentams. „Toks reguliavimas riboja asmenų, kurie nėra referendumo iniciatoriai, tačiau pritaria referendume suformuluotiems klausimams, galėjimą dalyvauti politinėje kampanijoje visaverčio dalyvio teisėmis, kai tuo tarpu referendumo oponentai tokių apribojimų neturi. Toks reguliavimas paneigia asmenų lygiateisiškumo principą, nepagrįstai diskriminuoja referendumo šalininkus, riboja jų teises dalyvauti politinėje kampanijoje tuo atveju, jei jie nėra referendumo iniciatoriai“, - pažymima dokumento aiškinamajame rašte.

Pagal svarstomus pakeitimus įstatyme referendumo šalininkai būtų apibrėžiami, kaip įstatymų nustatyta tvarka Vyriausiojoje rinkimų komisijoje įregistruoti asmenys - Lietuvos piliečiai, ne mažiau kaip 15 piliečių grupės, Lietuvoje įregistruotos nevyriausybinės organizacijos, taip pat politinės partijos - palaikantys referendumo paskelbimo iniciatyvą ir referendumu siūlomą priimti sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
MATOMAI IR SEIMO NARIŲ TEISĖS VARŽOMOS DĖL REFERENDUMO PASKELBIMO , KĄ KALBĖTI APIE ''APAČIAS''

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Neleiskite,p.Vinkui ką nors daryt,nes jis būdamas sveikatos aosaugos ministru nieko nedarė,tai kaip Veryga nepridarė.

Anonimas

Anonimas portretas
"negali būti diskriminacijos, visų teisės turi būti vienodos"? O tai kodėl už parkavimą miesto gatvėse moka ne visi vienodai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių