Visagino tarybai nepavyksta išrinkti laikino mero balsams pasiskirsčius po lygiai

Visagino tarybai antradienį renkant laikiną merą, pareigas eisiantį mėnesį, abu pasiūlyti kandidatai Jevgenijus Šuklinas ir Virginijus Andrius Bukauskas po keturių balsavimų surinko vienodą skaičių balsų, galiausiai darbo dienai baigiantis buvo pasiūlyta Erlando Galaguzo kandidatūra, tačiau ir tai situacijos neišsprendė.

Tiek J. Šuklinas, tiek V. A. Bukauskas antradienį keturių balsavimų metu sulaukė vienodo 12 tarybos narių balsų palaikymo.

Galiausiai posėdyje buvo pasiūlyta E. Galaguzo kandidatūra. V. A. Bukauskui atsiėmus savo kandidatūrą balsai vėlgi pasiskirstė po lygiai – 12 už E. Galaguzą ir 12 J. Šukliną.

„Spręsime su Vyriausybės atstovu, teisininkais, kaip dirbsime“, – nepatvirtinus laikinojo mero sakė Visagino savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Evelina Visockytė.

Su keliomis pertraukomis 10 val. prasidėjęs posėdis truko iki darbo dienos pabaigos. Politikams nepavyko rasti kompromiso skiriant laikiną merą. Dilema taryboje antradienį kilo pristigus vieno tarybos nario. Posėdyje dalyvavo 24 tarybos nariai iš 25.

Kodėl toks užsispyrimas, nenoras palaikyti? Nenorite suprasti ir kitos pusės rinkėjų? Žmogus dirbęs taryboj, visus projektus žino, pasitarsim, jūs patarsit.

Anot tarybos narės Dalios Štraupaitės, esant daugumai ir prie politikų gretų prisijungus trūkstamam tarybos nariui klausimas būtų išspręstas paskiriant J. Šukliną tarybos nariu, tad ji geranoriškai prašė palaikyti siūlomą kandidatą.

„Gerbiami tarybos nariai, labai prašau palaikyti Jevgenijaus Šuklino kandidatūrą, – po ketvirtojo balsavimo į politikus kreipėsi tarybos narė D. Štraupaitė. – Kodėl toks užsispyrimas, nenoras palaikyti? Nenorite suprasti ir kitos pusės rinkėjų? Žmogus dirbęs taryboj, visus projektus žino, pasitarsim, jūs patarsit. Kodėl nenorit kompromiso, kodėl toks užsispyrimas laikytis kėdžių? Kodėl nenorit įleisti naujų vėjų į savivaldą?“.

J. Šuklinas pats teigė sutikęs laikinai eiti mero pareigas, nes savo komandos gretose sulaukė daugiausiai visaginiečių balsų.

Taryboje būta siūlymų administracijos direktoriaus pareigose patirties turinčio V. A. Bukausko kandidatūrą patvirtinti iki artimiausio posėdžio, kuris numatytas kitą savaitę, tačiau kai kurie politikai nevengė priekaištų tokiam siūlymui skirti laikinąjį merą vos kelioms dienoms.

Kitas tarybos posėdis numatytas balandžio 25 dieną.

Išrinkti laikiną merą Visaginui prireikė dėl paskelbto pakartotinio mero rinkimų antrojo turo, kuris Visagine vyks gegužės 7 dieną. Tokį sprendimą praėjusią savaitę paskelbė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tarybos nariai svarsto dėl dviejų kandidatų laikinai užimti laikiną mero postą – socialdemokrato V. A. Bukausko ir Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų koalicijos „Visaginiečių koalicija“ kandidato, sportininko J. Šuklino.

Teisininko išsilavinimą turintis V. A. Bukauskas pastaruosius ketverius metus dirbo Visagino savivaldybės administracijos direktoriumi.

E. Šuklinas savo biografijoje VRK yra nurodęs, kad pastaruosius trejus metus vienoje įmonėje dirba komercijos direktoriumi.

Anot E. Visockytės, kad ir laikinai užimdamas mero pareigas, į jas deleguojamas asmuo negalės eiti jokių kitų pareigų ir dirbti kitoje įstaigoje ar įmonėje.

Antrajame mero rinkimų ture rungsis dabartinis savivaldybės vadovas, meru išrinktas „valstiečių“ atstovas Erlandas Galaguzas ir antra rinkimuose likusi „Laisvės ir teisingumo“ iškelta Dalia Štraupaitė.

Pakartotinis balsavimas Visagine rengiamas įgyvendinant Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą, kuriuo jis tenkino antrojo turo rezultatus apskundusios D. Štraupaitės skundą.

D. Štraupaitė siekė naujų mero rinkimų Visagine, teigdama, kad jai nebuvo sudarytos lygios teisės dalyvauti rinkimuose, kai jau pasibaigus pirmajam turui ji buvo pašalinta iš rinkimų ir po to į juos grąžinta prieš pat balsavimą.

LVAT pabrėžė, kad pakartotinio balsavimo apribotos D. Štraupaitės galimybės vykdyti agitaciją ir susiklosčiusi išskirtinė teisinė situacija „paneigia rinkimų sąžiningumą ir visavertį aktyviosios rinkimų teisės įgyvendinimo Visagino savivaldybės mero rinkimuose užtikrinimą, įvykusių rinkimų skaidrumą ir jų teisėtumą“. Teismas, panaikinęs VRK sprendimą patvirtinti rinkimų rezultatus, nurodė, kad „tikslinga ir racionalu“ yra iš naujo organizuoti pakartotinį balsavimą.

D. Štraupaitė iš rinkimų buvo išbraukta jau po pirmojo turo, VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, kad dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteista „Laisvės ir teisingumo“ kandidatė negali būti skiriama mere.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose, tuomet VRK grąžino D. Štraupaitę į rinkimus. Ji liko antra, kaip ir per pirmąjį turą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
taipppp,ten musu tautos furunkulas Marytes Melnikovos palikuonys dergia musu zemele.

O

O portretas
Jiem labai reikia mero, ten gi vatų užkampis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių