VRK atsiprašo izoliacijoje esančių gyventojų: pasiekė klaidinga informacija

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė atsiprašo dėl visuomenę pasiekusios klaidingos informacijos, esą sostinėje bus atidaryta nauja išankstinio balsavimo vieta, kurioje balsą Seimo rinkimuose galės atiduoti ir saviizoliacijoje esantys gyventojai.

L. Matjošaitytė tikina, kad VRK nepriėmė jokio sprendimo, jog saviizoliacijoje esantys sostinės gyventojai galėtų atvykti į naujai Vilniuje atidarytą balsavimo punktą. Pasak jos, klaidinga informacija gyventojus pasiekė dėl paskubomis daromų sprendimų ir VRK bei Vilniaus miesto savivaldybės nesusikalbėjimo.

„Vakar viešoje erdvėje mane iš tiesų labai nustebino Vilniaus miesto savivaldybės pozicija, kuomet buvo pranešta, kad punktas yra tik saviizoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti. VRK savaitės pradžioje gavusi Vilniaus miesto savivaldybės klausimą, kaip mes reaguotume į tokio punkto atsiradimą, mes į tai pasižiūrėjome kaip į dar vieną galimybę iš anksto balsuoti visiems piliečiams“, – LRT radijui teigė L. Matjošaitytė.

Tam, kad šis punktas galėtų priimti asmenis, atvykusius iš saviizoliacijos, reikia tinkamai pasiruošti, komisija savo sprendime tokių sąlygų nesudarė.

VRK pirmininkė taip pat akcentuoja, kad jos vadovaujama komisija nepriėmė absoliučiai jokio sprendimo, kad Vilniuje naujai atidaromame punkte būtų leista balsuoti saviizoliacijoje esantiems asmenims. Pasak jos, saviizoliacijoje esantys asmenys pagal galiojančią tvarką negali taip paprastai palikti savo saviizoliacijos vietos.

„Tam procesui reikėtų mūsų kitokio sprendimo, didesnio reglamentavimo, nes žinome, kad saviizoliacijoje esantys asmenys taip paprastai judėti negali. Jau turėję sąlytį, kontaktą ar atitinkamai sergantys COVID-19 jie apskritai negali palikti savo saviizoliacijos vietos, grįžę iš užsienio gali, bet tam tikromis sąlygomis“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Tam, kad šis punktas galėtų priimti asmenis, atvykusius iš saviizoliacijos, reikia tinkamai pasiruošti, komisija savo sprendime tokių sąlygų nesudarė ir atitinkamai nebus paruoštas taip tas punktas, kad galėtų asmenys esantys saviizoliacijoje ten balsuoti“, – pridūrė ji.

L. Matjošaitytė atsiprašo dėl susidariusios situacijos ir teigia, kad paskubomis daromi sprendimai ir komunikacinis nesusikalbėjimas nulėmė, jog visuomenei buvo pateikta klaidinga informacija.

„Techniškai tiesiog reikėtų paruošti tą patalpą ir atitinkamai kad šioje patalpoje galėtų balsuoti visi piliečiai, ir piliečiai esantys saviizoliacijoje, mes turėtumėme ne tokį techninį sprendimą, o gerokai sudėtingesnį. Ir tam sudėtingesniam sprendimui, iš tiesų, reikia laiko pasiruošti, reikia komisijos narius paruošti, apmokyti, turi būti srautai reguliuojami“, – trečiadienį balsavimo punkte žurnalistams sakė L. Matjošaitytė.

„Per tą laiką, kurį mes turėjome sprendimui įgyvendinti, tai buvo sudėtinga padaryti, dėl tos priežasties dedame tašką ir sakome, jog šiame balsavimo punkte gali balsuoti visi rinkėjai, išskyrus saviizoliacijoje esančius“, – pridūrė VRK vadovė.

Ji ragino saviizoliacijoje esančius asmenis registruotis telefonu 1855, kad jie galėtų balsuoti namuose.

Pasak L. Matjošaitytės, taip pat apie norą balsuoti namuose galima pranešti el. paštu balsuok@vrk.lt arba VRK interneto svetainėje užpildžius specialią formą.

Vilniuje trečiadienį apie 10 val. pradėjusiame veikti mobiliajame punkte leidžiama balsuoti neišlipus iš automobilio, jei jame yra vienas asmuo. Po 10 ryto čia eilėje laukė apie 20 automobilių, kai kuriuose jų buvo ir po kelis žmones. VRK ir Vilniaus savivaldybė žadėjo skubiai įrengti punkte kelias balsavimo kabinas, kad atvykusieji galėtų balsuoti atskirai.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, pirmadienį-ketvirtadienį vyksta balsavimas iš anksto.

ELTA primena, kad sostinės savivaldybė antradienį pranešė, jog, siekiant užtikrinti daugiau alternatyvių ir saugių būdų balsuoti gyventojams, esantiems saviizoliacijoje, kartu su VRK išankstiniam balsavimui įrengia „drive-in“ principu veikiantį balsavimo punktą. Buvo skelbiama, kad, pritarus VRK, toks balsavimo punktas veiks Savanorių pr. 124 esančioje „Park and Ride“ aikštelėje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių