VRK įpareigota patikrinti, ar kandidatai į Seimą nebendradarbiavo su KGB

Per šiuos Seimo rinkimus Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turės patikrinti, ar kandidatai nenuslėpė galbūt buvusių ryšių su Sovietų Sąjungos specialiosiomis tarnybomis.

Seimas šią savaitę priėmė atitinkamas įstatymo pataisas.

Pagal jas, VRK įpareigota kreiptis į instituciją, saugančią asmenų, prisipažinusių slapta bendradarbiavus su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, duomenis, ir iki rinkimų dienos šiuo aspektu patikrinti kandidatų į Seimo narius duomenis.

Jeigu paaiškės, kad kandidatas nuslėpė buvusius ryšius su KGB, Rinkimų komisija privalės tokio asmens neregistruoti kandidatu arba nedelsiant panaikinti jo registravimą ir šį faktą paskelbti savo interneto svetainėje.

„Kreipsimės į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, kai jau turėsime konkrečius kandidatus ir prašysime centro pateikti informaciją, ar tarp nurodytų asmenų yra asmenų, bendradarbiavusių ir buvusiomis SSRS specialiosiomis tarnybomis“, – BNS sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Jeigu paaiškės, kad kandidatas nuslėpė buvusius ryšius su KGB, Rinkimų komisija privalės tokio asmens neregistruoti kandidatu.

Anot jos, anksčiau VRK tikrindavo, ar kandidatai į Seimo narius nėra pripažinti slapta bendradarbiavę su KGB, tačiau per 2016 metų parlamento rinkimų kampaniją to nepadaryta.

„Anksčiau buvo tas daroma, tik kažkodėl 2016 metais nebuvo pasikreipta. Sudėtinga man pasakyti, kokios priežastys buvo, bet mes po to patikrinome visus išrinktus Seimo narius, pasikreipdami į Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, ir centras informavo mus, kad nė vienas iš Seimo narių neatitiko to kriterijaus“, – teigė L. Matjošaitytė.

Anot jos, su kiekvienais rinkimais vis mažiau pasitaiko asmenų, kurie būtų bendradarbiavę su KGB.

„Jau turbūt nebe tas laikas, nebe tie metai, kai dar būdavo asmenų, kurie kandidatuodavo ir nenurodydavo tokios informacijos. Kai patikrinus paaiškėdavo šis faktas, jie dažnai pasitraukdavo iš politinės kovos“, – sakė VRK vadovė.

Pagal įstatymus, kandidatai į Seimo narius, prezidentus privalo nurodyti, ar bendradarbiavo su buvusiomis Sovietų Sąjungos represinėmis struktūromis. Jeigu toks bendradarbiavimas buvo, šis faktas nurodomas kandidato plakate. Tačiau įstatymas nenumatė prievolės VRK patikrinti kandidatų biografijas.

Remiantis išlikusia KGB dokumentine medžiaga daroma prielaida, kad 1940–1991 metais su LTSR KGB slapta bendradarbiavo apie 118 tūkst. asmenų.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anksti dziaugiates

Anksti dziaugiates portretas
Tuos, kurie save islaptino 75 metams VRK paviesinti negales, nes tai butu GRESME LT TURTA IR TEISESAUGA UZGROBUSIAI TS-KGB TERORISTINEI GAUJAI.

...

... portretas
Įdomu ar liktų Seime nors vienas asmuo jei taip staiga visus užsienio agentus susodintume?

ką reiškia santrumpa SEIMAS?

ką reiškia santrumpa SEIMAS? portretas
Sauja Etatinių Idiotų, Mąstančių Apie Save.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių