Konstitucijos atvertais vartais į Seimą siekia pasinaudoti beveik 40 jaunų žmonių

  • Teksto dydis:

Šiemet vyksiančiuose Seimo rinkimuose pirmą kartą leidus kandidatuoti jaunesniems nei 25 metų žmonėms, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šia teise siekia pasinaudoti 37 piliečiai.

2022 metais Seimas priėmė Konstitucijos pataisą, kuria nuspręsta sumažinti amžiaus ribą ir leisti parlamentarais rinkti asmenis, kurie rinkimų dieną yra ne jaunesni kaip 21 metų. Iki tol kandidatuoti į parlamentą galėjo ne jaunesni kaip 25 metų Lietuvos piliečiai.

VRK teigimu, kol kas nežinia, ar visi 37 norintieji dalyvauti Seimo rinkimuose galės tai padaryti.

Šiuo metu visų kandidatų duomenys tikrinami Gyventojų registre.

„Čia VRK sužino, ar asmuo yra Lietuvos pilietis ir ar rinkimų dieną bus sulaukęs 21 metų – amžiaus, nuo kurio galima kandidatuoti į Seimo narius“, – teigiama Rinkimų komisijos pranešime.

Praėjusį penktadienį pasibaigus pareiškinių dokumentų pateikimui, VRK pradėjo būsimųjų kandidatų į Seimą duomenų patikrinimą. Bus tikrinama, ar jie atitinka Konstitucijoje ir Rinkimų kodekse nustatytus kriterijus.

VRK duomenimis, dėl 141 Seimo nario mandato planuoja varžytis 1766 būsimieji kandidatai: 1109 vyrų (63 proc.) ir 656 moterys (37 proc.).

Lietuvos žaliųjų partija kelia po lygiai vyrų ir moterų (po 58). Daugiausiai vyrų yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (102), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (98), Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Liberalų sąjūdžio (po 92) sąrašuose.

Didžiausias moterų skaičius įrašytas į Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (83), Lietuvos regionų partijos (62) ir Lietuvos žaliųjų partijos (58) kandidatų sąrašus.

71 vienmandatėje apygardoje kovoti planuoja 713 kandidatų. Didžiausią pasirinkimą turės Naujosios Vilnios rinkėjai, čia dėl Seimo nario mandato varžytis žada 14 politikų, mažiausią – Jonavos, Raseinių-Josvainių ir Tauragės rinkimų apygardų rinkėjai, jų rinkimų biuletenyje gali būti tik po šešias pavardes.

Jotvingių, Sėlos rytinėje ir Vilkaviškio rinkimų apygardose nekeliama nė viena moteris.

Penkiose apygardose moterų planuoja kandidatuoti daugiau nei vyrų: Aukštaitijos (penkios iš devynių), Gargždų (keturios iš septynių), Kalniečių (šešios iš dešimties), Naujamiesčio–Vilkpėdės (šešios iš vienuolikos) ir Savanorių (šešios iš vienuolikos).

Asmenų, numatomų kelti kandidatais, amžiaus vidurkis siekia kiek mažiau nei 49 su puse metų, vyrų amžiaus vidurkis – per 50 metų, moterų – vos daugiau kaip 48.

Galutinis registruotų kandidatų sąrašas bus patvirtintas ir publikuotas ne vėliau kaip rugsėjo 13 dieną.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Ką jūs darote? Kaip galima leisti rinkti į seimą žmones, kurie neturi visiškai jokios gyvenimo patirties, nebaigę mokslų. Ar seimas yra vieta mokytisbgyvenimo iš klaidų? Net patarėjais tokio amžiaus žmonės neturėtų būti, kur ten seimo nariais. Jaunimą puikiai atstovauja vyresnioji tėvų karta. Kaip suprantu, ankstinamas amžius parlamentarų vaikučiaims - kuo ankščiau į seimą sukišti. Jau dabar matome "jaunų" parlamentarų atliktų darbų pasekmes. O jų amžius nė iš tolo neprilygsta 21mečiams. Tiesiog jaunesni už kitus, be normalios patirties.

Inter

Inter portretas
jau taip ten piemenų nesusitupėjusių armija buvo, tai dar paauglius priiminės. Siaubas!!! normaliose valstybėse, kaip tik vyrensius renka, kad bent jau gyvenimo patirties ir supratimo iš praktikos turėtų, o ne vien išsilavinimo popieriuką, kuris nulio vertas.

kaip sakoma by...is Seimo marazmatikams

kaip sakoma by...is Seimo marazmatikams  portretas
y sikna ir ju priimtoms Konstitucijos pataisoms ---Konstitucijos pataisos gali but priimtos ne keliu degradavusiu seimo iskrypeliu , O TIK TAUTOS REFERENDUMU --jusu ,,,seimo pataisos,,, niekines neturincios teisines galios.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių